Για το Ισραήλ η καταστροφική επίθεση της Χαμάς της περασμένης εβδομάδας είναι η δική του «11η Σεπτεμβρίου». Για τον εγκέφαλο πίσω από την επίθεση, τον Παλαιστίνιο Μοχάμεντ Ντέιφ, είναι η «πλημμύρα του Αλ Ακσά».
Η φράση που χρησιμοποίησε ο πιο καταζητούμενος άνδρας του Ισραήλ σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε καθώς η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες από τη λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, σηματοδότησε ότι η επίθεση ήταν ανταπόδοση για τις ισραηλινές επιδρομές στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ.
Όπως αναφέρει το Reuters, ήταν τον Μάιο του 2021, μετά από μια επιδρομή στον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ που εξόργισε τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, όταν ο Ντέιφ άρχισε να σχεδιάζει την επιχείρηση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή κοντά στη Χαμάς στη Γάζα.
«Προκλήθηκε από σκηνές και πλάνα του Ισραήλ να εισβάλλει στο τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, να ξυλοκοπεί πιστούς, να τους επιτίθεται, να σέρνει ηλικιωμένους και νεαρούς άνδρες έξω από το τζαμί», είπε η πηγή. «Όλα αυτά τροφοδότησαν και φούντωσαν την οργή του».
-Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Έτοιμο για την χερσαία επέμβαση μεγάλης κλίμακας στη Γάζα
Αυτή η έφοδος στο συγκρότημα του τζαμιού, το οποίο εδώ και καιρό αποτελεί σημείο ανάφλεξης για βία, όσον αφορά θέματα κυριαρχίας και θρησκείας στην Ιερουσαλήμ, πυροδότησε το 2021 μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που είχαν διάρκεια 11 ημερών.
Περισσότερα από δύο χρόνια μετά, η επίθεση του Σαββάτου, η χειρότερη παραβίαση της ισραηλινής άμυνας από την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση του 1973, ώθησε το Ισραήλ να κηρύξει πόλεμο και να εξαπολύσει αντίποινα στη Γάζα.
Επιζών από επτά ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας- η πιο πρόσφατη το 2021- ο Ντέιφ σπάνια μιλάει και δεν εμφανίζεται ποτέ δημόσια. Έτσι, όταν το τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μιλήσει το Σάββατο, οι Παλαιστίνιοι γνώριζαν ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε.
«Σήμερα η οργή του Αλ Άκσα, η οργή του λαού και του έθνους μας εκρήγνυται. Μουτζαχεντίν (μαχητές) μας, σήμερα είναι η μέρα σας να δώσετε σε αυτόν τον εγκληματία να καταλάβει ότι η εποχή του τελείωσε», είπε ο Ντέιφ στο ηχογραφημένο μήνυμά του.
Ο ίδιος ο Ντέιφ, αποτελεί κάποιου είδους «φαντομά». Υπάρχουν μόνο τρεις εικόνες του: Μια στα 20 του, μια άλλη με μάσκα και μια εικόνα της σκιάς του, η οποία χρησιμοποιήθηκε όταν μεταδόθηκε η ηχητική κασέτα.
Το πού βρίσκεται ο Ντέιφ είναι άγνωστο, αν και είναι πιθανότατα στη Γάζα στον λαβύρινθο των τούνελ κάτω από τον παλαιστινιακό θύλακα. Πηγή ασφαλείας του Ισραήλ είπε ότι ο Ντέιφ συμμετείχε άμεσα στο σχεδιασμό και τις επιχειρησιακές πτυχές της επίθεσης.
Δύο «εγκέφαλοι», ένας ο κυρίαρχος
Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ένα από τα σπίτια που έπληξαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ανήκε στον πατέρα του Ντέιφ. Ο αδελφός του Ντέιφ και δύο άλλα μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με αυτές τις πηγές.
Άλλη πηγή κοντά στη Χαμάς ανέφερε ότι η απόφαση για την προετοιμασία της επίθεσης ελήφθη από κοινού από τον Ντέιφ, ο οποίος διοικεί τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ της Χαμάς, μαζί με τον Γεχιά Σινγουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, αλλά ήταν σαφές ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας.
«Υπάρχουν δύο εγκέφαλοι, αλλά ο ένας είναι ο κυρίαρχος», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες για την επιχείρηση ήταν γνωστές μόνο σε λίγους ηγέτες της Χαμάς.
Η μυστικότητα ήταν τέτοια που το Ιράν, ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ και σημαντική πηγή χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και παροχής όπλων για τη Χαμάς, γνώριζε μόνο σε γενικές γραμμές ότι το κίνημα σχεδίαζε μια μεγάλη επιχείρηση και δεν γνώριζε το χρονοδιάγραμμα ή τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με περιφερειακή πηγή.
Η πηγή είπε ότι ενώ η Τεχεράνη γνώριζε ότι προετοιμαζόταν μια μεγάλη επιχείρηση, το θέμα δεν αποκαλύφθηκε από τη Χαμάς σε κανέναν- την παλαιστινιακή ηγεσία, ή τους υποστηριζόμενους από το Ιράν λιβανέζους μαχητές της Χεζμπολάχ, ακόμα και το Ιράν. Όπως αναφέρει το Reuters, μόνο ένας πολύ στενός κύκλος στην ηγεσία της Χαμάς είχε την πλήρη εικόνα της επιχείρησης.
- Διαβάστε ακόμα: Μέση Ανατολή: Ξεπέρασαν τους 1200 οι νεκροί Ισραηλινοί- Επαφές ΗΠΑ-Ισραήλ στο κορυφαίο επίπεδο
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τρίτη ότι η Τεχεράνη δεν συμμετείχε στην επίθεση στο Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της ανέφερε ότι ενώ η Τεχεράνη ήταν συνένοχη, δεν είχε πληροφορίες ή στοιχεία που να δείχνουν την άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις.
Το πλάνο, όπως σχεδιάστηκε από τον Ντέιφ, περιελάμβανε μια παρατεταμένη προσπάθεια εξαπάτησης. Το Ισραήλ οδηγήθηκε στο να πιστέψει ότι η Χαμάς δεν ενδιαφερόταν να ξεκινήσει μια σύγκρουση και αντ' αυτού εστίαζε στην οικονομική ανάπτυξη στη Γάζα, όπου το κίνημα έχει την πολιτική εξουσία.
Όμως, ενώ το Ισραήλ άρχισε να παρέχει οικονομικά κίνητρα στους εργάτες της Γάζας, οι μαχητές της ομάδας εκπαιδεύονταν και ασκούνταν, συχνά σε κοινή θέα, μπροστά στον ισραηλινό στρατό, είπε μια πηγή κοντά στη Χαμάς.
«Έχουμε προετοιμαστεί για αυτή τη μάχη για δύο χρόνια», δήλωσε ο Αλί Μπαράκα, επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της Χαμάς.
Μιλώντας με ήρεμη φωνή, ο Ντέιφ ανέφερε στο μήνυμά του ότι η Χαμάς είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ισραήλ να σταματήσει τα εγκλήματά του κατά των Παλαιστινίων, να απελευθερώσει κρατούμενους, για τους οποίους είπε ότι κακοποιήθηκαν και βασανίστηκαν και να σταματήσει την απαλλοτρίωση της παλαιστινιακής γης.
«Κάθε μέρα η κατοχή εισβάλλει στα χωριά, τις πόλεις και τις πόλεις μας στη Δυτική Όχθη και κάνει επιδρομές σε σπίτια, σκοτώνει, τραυματίζει, καταστρέφει και φυλακίζει. Ταυτόχρονα, κατάσχει χιλιάδες στρέμματα της γης μας, ξεριζώνει τους ανθρώπους μας από τα σπίτια τους για να χτίσουν οικισμούς, ενώ η εγκληματική της πολιορκία συνεχίζεται στη Γάζα».
Ο άνθρωπος στη σκιά
Για περισσότερο από ένα χρόνο, υπάρχει αναταραχή στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή μήκους περίπου 100 χλμ. και πλάτους 50 χλμ. που βρίσκεται στο επίκεντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης από τότε που καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967.
Ο Ντέιφ είπε ότι η Χαμάς είχε προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στα «εγκλήματα της κατοχής», αλλά το Ισραήλ ενέτεινε την προκλητικότητα του. Ανέφερε επίσης ότι η Χαμάς είχε στο παρελθόν ζητήσει από το Ισραήλ μια ανθρωπιστική συμφωνία για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, αλλά αυτό απορρίφθηκε.
«Υπό το φως του οργίου της κατοχής και της άρνησης των διεθνών νόμων και ψηφισμάτων, και υπό το φως της αμερικανικής και δυτικής υποστήριξης και της διεθνούς σιωπής, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά», είπε.
Γεννημένος ως Μοχάμαντ Μασρί το 1965 στον καταυλισμό προσφύγων Χαν Γιουνίς που δημιουργήθηκε μετά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, ο μαχητικός ηγέτης έγινε γνωστός ως Μοχάμεντ Ντέιφ μετά την προσχώρησή του στη Χαμάς, κατά την πρώτη Ιντιφάντα, (την Παλαιστινιακή εξέγερση), που ξεκίνησε το 1987.
Συνελήφθη από το Ισραήλ το 1989 και πέρασε περίπου 16 μήνες υπό κράτηση, ανέφερε πηγή της Χαμάς.
Ο Ντέιφ απέκτησε πτυχίο επιστήμης από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Γάζα, όπου σπούδασε φυσική, χημεία και βιολογία. Επέδειξε μια ροπή για τις τέχνες, ως επικεφαλής της επιτροπής ψυχαγωγίας του πανεπιστημίου και παίζοντας στη σκηνή σε κωμωδίες.
Ανεβαίνοντας στις τάξεις της Χαμάς, ο Ντέιφ ανέπτυξε το δίκτυο σηράγγων που διατρέχουν την Γάζα και την τεχνογνωσία της οργάνωσης στην κατασκευή βομβών. Είναι στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων του Ισραήλ για δεκαετίες, θεωρούμενος προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Για τον Ντέιφ, η παραμονή «στη σκιά» ήταν θέμα ζωής ή θανάτου. Πηγές της Χαμάς ανέφεραν ότι έχασε ένα μάτι και τραυματίστηκε σοβαρά στο ένα πόδι σε μία από τις απόπειρες δολοφονίας του Ισραήλ.
Η σύζυγός του, ο 7 μηνών γιος του και η 3χρονη κόρη του σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2014.
Το ότι έχει επιβιώσει ενώ διοικεί την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, του έχει κερδίσει την ιδιότητα του παλαιστινιακού λαϊκού ήρωα. Στα βίντεο είναι μασκοφόρος ή απλώς φαίνεται μια σκιά του. Δεν χρησιμοποιεί σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, όπως έξυπνα τηλέφωνα, είπε μια πηγή κοντά στη Χαμάς.
«Είναι άπιαστος. Είναι ο άνθρωπος στη σκιά», πρόσθεσε η πηγή.