Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: Είμαστε εδώ, δεν πάμε πουθενά- Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί στη Γάζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: Είμαστε εδώ, δεν πάμε πουθενά- Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί στη Γάζα
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επιδοθεί σε σειρά επαφών, μεταξύ αυτών, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Τελευταία ενημέρωση 17.34

Ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης στο Ισραήλ έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίκεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς.

«Είμαστε εδώ και δεν πάμε πουθενά» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπάντζαμιν Νετανιάχου.

«Μπορεί να είστε αρκετά ισχυροί για να υπερασπιστείτε μόνοι σας τον εαυτό σας, αλλά όσο υφίστανται οι ΗΠΑ, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το κάνετε μόνοι σας. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Όποιος επιθυμεί ειρήνη και δικαιοσύνη πρέπει να καταδικάσει τη καθεστώς του τρόμου της Χαμάς. Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό ή τις θεμιτές φιλοδοξίες του να ζήσει με ασφάλεια, σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Μπλίνκεν δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και το αμερικανικό Κογκρέσο θα συνεργαστούν για να ικανοποιήσουν τις στρατιωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ, οι οποίες απολαμβάνουν ευρείας υποστήριξης σε όλες τις πολιτικές γραμμές.

Με τη σειρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπλίνκεν για την στήριξη της Ουάσινγκτον.

Στο αμιγώς διπλωματικό επίπεδο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση και με και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Μετά το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για να προωθήσει τις συνομιλίες που αφορούν στην παροχή ενός ασφαλούς περάσματος σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών στη Γάζα.

Ανεβαίνει ο απολογισμός των θυμάτων στην Γάζα

Την ίδια ώρα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ασταμάτητες είναι οι αεροπορικές επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας των αριθμό των θυμάτων.

Σε 1.417 ανέρχεται ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στον αποκλεισμένο αυτό παλαιστινιακό θύλακα το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της περιοχής.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 447 παιδιά και 248 γυναίκες. Επίσης, 6.268 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί εκεί.

Άνοιξε η διάβαση της Ράφα - Με το «σταγονόμετρο» η διέλευση των αμάχων

Σε μια νεότερη εξέλιξη, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι η συνοριακή διάβαση της Ράφα στα σύνορα με τη Γάζα έχει ανοίξει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου είχε ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις κοντά στο συνοριακό πέρασμα, καθώς τα πλήγματα δυσχεραίνουν την επιχείρηση εκκένωσης των αμάχων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Όμως ακόμα και με αυτή την εξέλιξη αναφέρει το BBC, ακόμα και αν το πέρασμα παραμείνει ανοικτό, η αποχώρηση των αμάχων από τη Γάζα είναι τρομερά δύσκολη, με τεράστια ώρα αναμονής για να περάσουν τα σύνορα καθώς υπό κανονικές συνθήκες η Αίγυπτος έδινε ημερησίως 400 άδειες διέλευσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής φαντάζει ορατός.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ πρόσφερε στην Αίγυπτο την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για να παραμείνει ανοιχτό το συνοριακό πέρασμα, για ανθρωπιστικούς και προξενικούς λόγους, ώστε μεταξύ άλλων να εγκαταλείψουν τη Γάζα και Βρετανοί υπήκοοι που ζουν στον θύλακα.

Σύμφωνα με τον Guardian, o Βρετανός πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι σήμερα το πρωί και αναγνώρισε «ότι η κατάσταση ασφαλείας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα αποτελεί πρόκληση».

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Σούνακ προσέφερε στον Αιγύπτιο πρόεδρο την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για να προσπαθήσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να διατηρήσει το συνοριακό πέρασμα ανοικτό.

Πλήγμα του Ισραήλ στη Δαμασκό

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα δύο κύρια αεροδρόμια της Συρίας, αυτό της πρωτεύουσας Δαμασκού και εκείνο της βόρειας πόλης του Χαλεπίου, έπειτα από ισραηλινές επιδρομές που εξαπολύθηκαν σήμερα με στόχο τα δύο αυτά αεροδρόμια, μετέδωσαν συριακά μέσα ενημέρωσης.

Οι «ταυτόχρονες» αεροπορικές επιδρομές «κατέστρεψαν τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης των δύο αεροδρομίων, θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας», τόνισε μια συριακή στρατιωτική πηγή σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το συριακό φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης Sham FM ανέφερε ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σολτς: Όποιος δοξάζει τη Χαμάς και καίει ισραηλινές σημαίες είναι αντιμέτωπος με ποινική δίωξη

Η Ευρώπη δίνει τελεσίγραφο 24 ωρών στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να απαντήσει για Ισραήλ-Χαμάς

Σε Ιράκ και Λίβανο μεταβαίνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση

gazzetta
gazzetta reader insider insider