Τελευταία ενημέρωση 17.34
Ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης στο Ισραήλ έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίκεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς.
«Είμαστε εδώ και δεν πάμε πουθενά» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπάντζαμιν Νετανιάχου.
«Μπορεί να είστε αρκετά ισχυροί για να υπερασπιστείτε μόνοι σας τον εαυτό σας, αλλά όσο υφίστανται οι ΗΠΑ, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το κάνετε μόνοι σας. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Όποιος επιθυμεί ειρήνη και δικαιοσύνη πρέπει να καταδικάσει τη καθεστώς του τρόμου της Χαμάς. Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό ή τις θεμιτές φιλοδοξίες του να ζήσει με ασφάλεια, σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
- Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Στο στόχαστρο διοικητές της Χαμάς και σήραγγες στη Γάζα πριν την έναρξη της εισβολής - Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ
Ο Μπλίνκεν δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και το αμερικανικό Κογκρέσο θα συνεργαστούν για να ικανοποιήσουν τις στρατιωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ, οι οποίες απολαμβάνουν ευρείας υποστήριξης σε όλες τις πολιτικές γραμμές.
Με τη σειρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπλίνκεν για την στήριξη της Ουάσινγκτον.
Prime Minister Benjamin Netanyahu is currently meeting with US Secretary of State Antony Blinken.
At the start of the expanded meeting, Prime Minister Netanyahu thanked @SecBlinken for his statement: 'We are here; we are not going anywhere'.https://t.co/pHudXoVijS pic.twitter.com/q6esbNR9ax
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) October 12, 2023
Στο αμιγώς διπλωματικό επίπεδο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση και με και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Μετά το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για να προωθήσει τις συνομιλίες που αφορούν στην παροχή ενός ασφαλούς περάσματος σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών στη Γάζα.
Ανεβαίνει ο απολογισμός των θυμάτων στην Γάζα
Την ίδια ώρα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ασταμάτητες είναι οι αεροπορικές επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας των αριθμό των θυμάτων.
Σε 1.417 ανέρχεται ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στον αποκλεισμένο αυτό παλαιστινιακό θύλακα το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της περιοχής.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 447 παιδιά και 248 γυναίκες. Επίσης, 6.268 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί εκεί.
Άνοιξε η διάβαση της Ράφα - Με το «σταγονόμετρο» η διέλευση των αμάχων
Σε μια νεότερη εξέλιξη, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι η συνοριακή διάβαση της Ράφα στα σύνορα με τη Γάζα έχει ανοίξει.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου είχε ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις κοντά στο συνοριακό πέρασμα, καθώς τα πλήγματα δυσχεραίνουν την επιχείρηση εκκένωσης των αμάχων από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Όμως ακόμα και με αυτή την εξέλιξη αναφέρει το BBC, ακόμα και αν το πέρασμα παραμείνει ανοικτό, η αποχώρηση των αμάχων από τη Γάζα είναι τρομερά δύσκολη, με τεράστια ώρα αναμονής για να περάσουν τα σύνορα καθώς υπό κανονικές συνθήκες η Αίγυπτος έδινε ημερησίως 400 άδειες διέλευσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής φαντάζει ορατός.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ πρόσφερε στην Αίγυπτο την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για να παραμείνει ανοιχτό το συνοριακό πέρασμα, για ανθρωπιστικούς και προξενικούς λόγους, ώστε μεταξύ άλλων να εγκαταλείψουν τη Γάζα και Βρετανοί υπήκοοι που ζουν στον θύλακα.
Σύμφωνα με τον Guardian, o Βρετανός πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι σήμερα το πρωί και αναγνώρισε «ότι η κατάσταση ασφαλείας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα αποτελεί πρόκληση».
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Σούνακ προσέφερε στον Αιγύπτιο πρόεδρο την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για να προσπαθήσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να διατηρήσει το συνοριακό πέρασμα ανοικτό.
Πλήγμα του Ισραήλ στη Δαμασκό
Εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα δύο κύρια αεροδρόμια της Συρίας, αυτό της πρωτεύουσας Δαμασκού και εκείνο της βόρειας πόλης του Χαλεπίου, έπειτα από ισραηλινές επιδρομές που εξαπολύθηκαν σήμερα με στόχο τα δύο αυτά αεροδρόμια, μετέδωσαν συριακά μέσα ενημέρωσης.
Οι «ταυτόχρονες» αεροπορικές επιδρομές «κατέστρεψαν τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης των δύο αεροδρομίων, θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας», τόνισε μια συριακή στρατιωτική πηγή σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το συριακό φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης Sham FM ανέφερε ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP