Γάζα: Η λεπτή ισορροπία μεταξύ χερσαίας επίθεσης και ομήρων - Ο Μακρόν ζητά «διεθνή συνασπισμό» κατά της Χαμάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Η λεπτή ισορροπία μεταξύ χερσαίας επίθεσης και ομήρων - Ο Μακρόν ζητά «διεθνή συνασπισμό» κατά της Χαμάς
Η Μέση Ανατολή συνεχίζει να φλέγεται με ομήρους, πολιτικούς ηγέτες και όπλα να πρωταγωνιστούν σε ένα μπερδεμένο και άκρως επικίνδυνο τοπίο.

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι επανέλαβε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για την «επόμενη φάση» του πολέμου και ότι περιμένει πολιτικές εντολές. Όπως ανέφερε, θεωρεί ότι οι πολεμικές συγκρούσεις θα διαρκέσουν «πολλές εβδομάδες».

Η χθεσινή βραδιά κόστισε τη ζωή σε 140 ανθρώπους που σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα, που βρίσκεται στην εξουσία στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος, ανέφερε επίσης πως υπάρχουν «εκατοντάδες τραυματίες» και «δεκάδες κατεστρεμμένες κατοικίες».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για την κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση Νετανιάχου να καθυστερήσει τα σχέδιά της για την χερσαία εισβολή, μετά και την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων ομήρων την Παρασκευή. Δεν θέλει ακριβώς να ματαιωθεί, αλλά να πάει πιο μακριά χρονικά ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων 212 ομήρων. Όπως δηλώνει ο ίδιος ξεκάθαρα «οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», ερωτηθείς αν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».

Φυσικά, οι αμερικανοί τρέμουν στην ιδέα κλιμάκωσης της σύγκρουσης και έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, την πιθανότητα να προχωρήσουν στην εκκένωση 600.000 Αμερικανών που ζουν στη Μέση Ανατολή, όπως αποκάλυψαν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στην Washington Post. Ένα σενάριο που το χαρακτηρίζουν «εφιαλτικό».

Φείγ βολάν και αμοιβή

Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία καλεί τους κατοίκους της να του γνωστοποιήσουν, έναντι οικονομικής αμοιβής, οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να διαθέτουν για τους ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και για τα παιδιά σας, κάντε το καλό και στείλτε μας ασφαλείς και χρήσιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα που απήχθησαν και βρίσκονται ενδεχομένως στη ζώνη σας», έγραφαν στα αραβικά τα φέιγ-βολάν.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ανέφερε πως αποφασίστηκε η απελευθέρωση δύο ομήρων ως κίνηση καλής θέλησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτς ήταν μια από τις δύο γυναίκες που αφέθηκαν ελεύθερες αργά χθες, Δευτέρα. Η άλλη γυναίκα που απελευθερώθηκε ήταν η Ισραηλινή Νούριτ Κούπερ, 79 ετών. Όμως οι σύζυγοι και των δύο, ηλικίας 83 και 84 ετών, παραμένουν όμηροι μαζί με άλλους περίπου 220 πολίτες στα χέρια της Χαμάς.

«Πέρασα από κόλαση, δεν πιστεύαμε ούτε ξέραμε ότι θα φθάναμε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους, καθισμένη σε αναπηρική καρέκλα έξω από το νοσοκομείο του Τελ Αβίβ όπου μεταφέρθηκε μετά την απελευθέρωσή της.

«Όταν ήμουν πάνω στη μοτοσικλέτα, το κεφάλι μου ήταν στην μία πλευρά και το υπόλοιπο κορμί μου στην άλλη πλευρά. Οι νεαροί με χτύπησαν στον δρόμο. Δεν μου έσπασαν τα πλευρά, αλλά πονούσα και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω».

Άπαξ και έφθασε στη Γάζα, είπε πως οι απαγωγείς της την οδήγησαν μέσα σε σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε με ιστό της αράχνης, και τη μεταχειρίστηκαν καλά.

Η Λίφσιτς είπε πως την επισκέφθηκε γιατρός, ο οποίος και εξασφάλισε ότι η ίδια και άλλοι όμηροι θα έπαιρναν το ίδιο είδος φαρμάκων που έπαιρναν και στο Ισραήλ.

Είπε πως ο ισραηλινός στρατός δεν έλαβε αρκετά σοβαρά υπόψη την απειλή της Χαμάς, και πως ο πολυδάπανος φράκτης ασφαλείας, που υποτίθεται ότι θα κρατούσε μακριά τους μαχητές, «δεν βοήθησε καθόλου».

Μακρόν: Να συγκροτήσουμε διεθνή συνασπισμό κατά της Χαμάς

Την ώρα που οι Αμερικανοί πιέζουν το Ισραήλ να μην βιαστεί να μπει στη Γάζα, αλλά και στο Ισραήλ έχουν αρχίσει να πληθαίνουν σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, εκείνοι που κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σήμερα μήνυμα για στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο της Χαμάς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε σήμερα από το Τελ Αβίβ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη για να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς το Ισραήλ, τη «συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού» κατά της Χαμάς, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «αποφασιστικής επανεκκίνησης» της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις στο Ιράκ και την Συρία, να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», τόνισε ο Μακρόν. «Προτείνω στους διεθνείς μας εταίρους να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε περιφερειακό και διεθνή συνασπισμό για να αγωνιστούμε κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που μας απειλούν όλους», επέμεινε.

«Είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ και της ασφάλειάς του, όπως και προς το συμφέρον των γειτόνων σας που απειλούνται από τις ίδιες ή γειτονικές οργανώσεις. Ο πόλεμος πρέπει να είναι χωρίς έλεος, αλλά όχι χωρίς κανόνες, διότι είμαστε δημοκρατίες που αγωνίζονται κατά αυτών των τρομοκρατών, άρα δημοκρατίες που σέβονται το δίκαιο του πολέμου και διασφαλίζουν την ανθρωπιστική πρόσβαση» στους πληθυσμούς της Γάζας, τόνισε.

Επίσης, έστειλε προειδοποίηση στην Χεζμπολάχ να μην ανοίξει νέο μέτωπο, σε μία ήδη εύθραστη περιοχή.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των νεκρών αυτών βρίσκονται 2.360 παιδιά, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι μόνον το προηγούμενο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 704 Παλαιστίνιοι.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε συνολικά 16.297, κατέληξε.

ΟΗΕ: Φακές και ρύζι, καθόλου νερό και ρεύμα

54 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν φτάσει στη Γάζα από το Σάββατο σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο με τον επικεφαλή επικοινωπίας της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Tamara Alrifai, αυτό μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό.

Επίσης, όλοι τονίζουν πως η εξαίρεση των καυσίμων από την βοήθεια προκαλεί τεράστιο πρόβλημα, με τον ΟΗΕ να κάνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα αλλά και την Αίγυπτο να συνεργαστούν άμεσα για τον εφοδιασμό σε καύσιμα. Το ρύζι και οι φακές που φτάνουν στους ανθρώπους της Γάζας, δεν μπορούν να μαγειρευτούν, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και αέριο, δηλώνει ο Alrifai.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομπάμα: Κάποιες ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ενδέχεται να γυρίσουν μπούμερανγκ

Συνέδριο Economist: «Στηρίζουμε τον αγώνα της Ουκρανίας για τη δημοκρατία» τόνισε η Νάνσι Πελόζι

Κίνα: Καλύτερη από το 2022 η φετινή αγροτική σοδειά - Ρεκόρ με άνω των 650 δισ. κιλών για 9η χρονιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider