Γεραπετρίτης (Φόρουμ Economist): Οι 5 διεθνείς προκλήσεις και η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας στο Μεσανατολικό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γεραπετρίτης (Φόρουμ Economist): Οι 5 διεθνείς προκλήσεις και η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας στο Μεσανατολικό
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήγησε πως κοινά στοιχεία ανάμεσα σε όλες τις προκλήσεις είναι πως ενυπάρχουν σε όλα τα σημεία του πλανήτη και σε κάθε στιγμή.

Τις προκλήσεις του διεθνούς ασταθούς περιβάλλοντος καθώς και την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας και της εξωτερικής της πολιτικής που την ανέδειξε σε αξιόπιστο συνομιλητή με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Μέση Ανατολή, σκιαγράφησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο του Economist.

«Δεν υπάρχει καθαρά τοπική ή εθνική κρίση» τόνισε ο υπουργός, λέγοντας πως κάθε κρίση έχει επιπτώσεις σε κάθε σημείο του κόσμου.

Ο πλανήτης σαν όλο αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες κρίσεις και πέντε βασικές προκλήσεις: Την κλιματική κρίση, την έλλειψη στα τρόφιμα, στην υγεία, σε εντάσεις και επιθετικότητα και με τη μετανάστευση.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήγησε πως κοινά στοιχεία ανάμεσα σε όλες αυτές τις προκλήσεις είναι πως ενυπάρχουν σε όλα τα σημεία του πλανήτη και σε κάθε στιγμή.

Επιπλέον τόνισε πώς στον κόσμο δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Όλοι οι λαοί αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις των πολέμων που έκαναν την εμφάνιση τους στην Ευρώπη μετά από δεκαετίες ενώ η διαμάχη στην Ουκρανία έφερε στην επιφάνεια το γεγονός πως ο αναθεωρητισμός είναι εδώ και μας απειλεί.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε πως στις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε είναι δύσκολο να γίνουν συμβιβασμοί έτσι ώστε να βρεθούν κοινώς αποδεκτές λύσεις, και υπογράμμισε την ανάγκη τα κράτη να μάθουν να συζητούν βγάζοντας τα μαθήματα του παρελθόντος.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή

Περνώντας στο κρίσιμο ζήτημα των ημερών, στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως αποτελεί ένα τεράστιο τεστ για όλη τη διεθνή κοινότητα, καθώς βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλων των κρατών.

Ο υπουργός εξήγησε πως η Ελλάδα εξ αρχής τήρησε μια ξεκάθαρη στάση στην εξωτερική της πολιτική, η οποία ήταν σύμφωνη με τις αρχές της.

«Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι» υπογράμμισε, αναφέροντας πως «ταξιδέψαμε στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ για να εγείρουμε την οικουμενική ανάγκη να συζητάμε σε Ανατολή και Δύση. Για εμάς όσο καταστροφικός είναι ο αντισημιτισμός άλλο τόσο είναι και ο αντιμουσουλμανισμός». Ο υπουργός αναγνώρισε το δικαίωμα κάθε κράτους να αμύνεται αλλά επεσήμανε πως έχει σημασία ο τρόπος που γίνεται να μην υπονομεύει την ασφάλεια αμάχων.

Για άλλη μια φορά, ο Γ. Γεραπετρίτης επανέλαβε πως η Ελλάδα καταδικάζει όλες τις μορφές βίας, τρομοκρατίας και απάνθρωπων συμπεριφορών. Τόνισε πως η χώρα δεν δέχεται την ύπαρξη ομήρων, ούτε και την στόχευση αμάχων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέροντας πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σε αυτό το κομμάτι.

Ακόμα ξεκαθάρισε πως αυτή η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας της επέτρεψε να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές της διαμάχης ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής αφοσιωμένος στην ειρήνη.

Κλείνοντας υπογράμμισε όπως το μεσανατολικό ζήτημα θα πρέπει να είναι μέρος της ατζέντας σε όλα τα διεθνή φόρα στη βάση των διεθνών αποφάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευ. Μυτιληναίος (Φόρουμ Economist): Διεθνές παράδειγμα η Ελλάδα – Μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως η κρίση στη Μ. Ανατολή 

Στίγκλιτς (Φόρουμ Economist): Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέξει η Ελλάδα για να διατηρήσει την ανάπτυξή της

Τουρισμός: Χτύπησε το «καμπανάκι» του πληθωρισμού τον Αύγουστο - Παραμένει ο στόχος για χρονιά ρεκόρ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider