Η Ουκρανία δημιούργησε με τη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall AG μια κοινοπραξία στον αμυντικό τομέα, η οποία θα ασχολείται με τη συντήρηση και την επισκευή των δυτικών όπλων που έχουν σταλεί για να βοηθήσουν το Κίεβο κατά της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ, μιλώντας σε γερμανο-ουκρανικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Βερολίνο, το εγχείρημα θα συμβάλει επίσης στο να παράγεται σε τοπικό επίπεδο κάποιος βασικός εξοπλισμός που παράγεται από την Rheinmetall AG.
Θα φέρει «τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο και θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε από κοινού το οπλοστάσιο του ελεύθερου κόσμου», δήλωσε ο Σμιχάλ στο φόρουμ.
Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει από τη Δύση η οποία έχει χορηγήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Γερμανία είναι ένας βασικός της σύμμαχος.
Ο Ολεξάντρ Καμούσιν, υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεσμεύεται να ξεκινήσει την παραγωγή δυτικών όπλων σε τοπικό επίπεδο για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση που δημιουργείται καθώς ο πόλεμος διαρκεί εδώ και 20 μήνες και δεν φαίνεται να έχει τέλος. Ο ίδιος είπε ότι συναντήθηκε στο Βερολίνο με τις 25 μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της Γερμανίας. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η συνεργασία με τις δυτικές βιομηχανίες όπλων μπορεί να βοηθήσει να αναβιώσει η τοπική αμυντική βιομηχανία που μαστιζόταν από ανεπάρκεια και έλλειψη διαφάνειας επί χρόνια πριν από την ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Κίεβο θέλει επίσης να προσπαθήσει να μειώσει την εξάρτησή του από τη δυτική βοήθεια, να δώσει πρόσθετη ώθηση στην οικονομία και να επιταχύνει τις προμήθειες πυρομαχικών στο μέτωπο για να υποστηρίξει την αντεπίθεσή του εναντίον ενός μεγαλύτερου ρωσικού στρατού.
Η Ουκρανία ξεκίνησε την αντεπίθεση της στις αρχές Ιουνίου σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει εδάφη που έχουν καταληφθεί από την Ρωσία, αλλά εδώ και πέντε μήνες τα στρατεύματα της αντιμετωπίζουν σφοδρές επιθέσεις από τον ρωσικό στρατό στην γραμμή του ανατολικού μετώπου κοντά στην Αβντιίβκα στην περιοχή του Ντονέτσκ και στο Κουπριάνσκ στην περιοχή του Χαρκίβ.
Ο στρατηγός Σέρχιι Νάγεφ, διοικητής των Κοινών Δυνάμεων των Ένοπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εξήρε την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των δυτικών όπλων, λέγοντας ότι παρέχουν μια αίσθηση της βεβαιότητας στο πεδίο της μάχης.
«Τα δυτικά όπλα είναι πολύ εξελιγμένα τεχνολογικά» δήλωσε ο Νάγεφ σε βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.
H Rheinmetall αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι κατέχει των 51% των μετοχών στην κοινοπραξία που θα επιχειρεί στην ουκρανική επικράτεια. «Το πρώτο έργο θα είναι η επισκευή γερμανικού εξοπλισμού, αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, (αυτοκινούμενων πυροβόλων) Panzerhaubitzers και άλλου γερμανικού εξοπλισμού» δήλωσε ο Σμιχάλ στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
«Όλα τα άλλα έργα παραγωγής δεν συνιστούν δημόσια ενημέρωση, έχουμε κάποια σχέδια για το τι μπορούμε να παράγουμε στην Ουκρανία, αλλά οι εταιρείες θα τα ανακοινώσουν μόνες τους όταν έρθει η ώρα».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ