Τον καφέ τον είχαμε για να τον πίνουμε, ή έστω και να διώχνουμε τα... κουνούπια, καίγοντας τον! Όμως, τώρα το κατακάθι του το χρησιμοποιούμε και για να ζεσταινόμαστε!
Το πρώτο βήμα στη χώρα μας έγινε με ένα σχολείο. Είναι το νηπιαγωγείο Καλλιφωνίου στην Καρδίτσα, όπου πέρυσι ζεστάθηκαν με αυτόν τον τρόπο, 15 παιδιά. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος με 16 «λιλιπούτειους μαθητές».
Όπως ανέφερε η νηπιαγωγός, Παναγιώτα Μπαλάφα, η περσινή χρονιά κύλησε απολύτως ομαλά, με τον νέο εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας και τον τοπικό δήμο, που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τα υπολείμματα της περιοχής, προς όφελός τους, σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση επηρεάζει σοβαρά τους πολίτες. «Η ιδέα του καφέ γεννήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BECoop, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ορίζοντα 2020, αλλά και της συνεργασίας της με την InCommOn.
«Μαζεύουμε ήδη πιλοτικά τα υπολείμματα του καφέ στους διάφορους χώρους εστίασης που μέχρι πρότινος πετάγονταν, επεξεργαζόμαστε το κατακάθι του καφέ στις εγκαταστάσεις μας (παραγωγή βιοκαυσίμων) και τα κλαδέματα από τα αστικά δέντρα, τα συνδυάζουμε και φτιάχνουμε ένα νέο βιοκαύσιμο, το οποίο θα το καίμε για να καλύψουμε τις ανάγκες θέρμανσης ενός νηπιαγωγείου», εξηγεί το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας, Βασίλης Φιλίππου.
Πιο συγκεκριμένα, τα υπολείμματα καφέ συλλέγονται από καφετέριες της πόλης, στη συνέχεια επεξεργάζονται στη μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων της ΕΣΕΚ, αναμειγνύονται με υπολείμματα ξυλείας (από αστικά κλαδέματα, δασικά υπολείμματα κ.λπ.) και μετατρέπονται σε pellet υψηλής ποιότητας τα οποία είναι κατάλληλα για καύση σε λέβητες και σόμπες pellet.
Πηγή: Κυνηγεσία