Στις φλόγες η Μ. Ανατολή και σε νέα φάση ο πόλεμος: Ολομέτωπη επίθεση από Ισραήλ - Άρματα μάχης εντός της Γάζας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις φλόγες η Μ. Ανατολή και σε νέα φάση ο πόλεμος: Ολομέτωπη επίθεση από Ισραήλ - Άρματα μάχης εντός της Γάζας
Το Ισραήλ «μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας. Μπαράζ βομβαρδισμών στον θύλακα. Με το δάχτυλο στην σκανδάλη Παλαιστίνη και Λίβανος.

Τελευταία ενημέρωση 22:43

Ακόμη μια νύχτα τρόμου λαμβάνει χώρα στη Λωρίδα της Γάζας με τις δυνάμεις του Τελ Αβίβ να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ Παλαιστινίοι αναφέρουν ότι ισραηλινά τεθωρακισμένα τανκς και άρματα μάχης, επιχειρούν εντός του θύλακα. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για ανταλλαγές πυρών μεταξύ στρατιωτών και ενόπλων. Υπενθυμίζεται πως η Πολεμική Αεροπορία αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησαν εκτεταμένους βομβαρδισμούς της Γάζας, προετοιμάζοντας την χερσαία εισβολή.

Το Ισραήλ «μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια «ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι. Ο Ιορδανός υπουργός ανέφερε ότι εάν κάποια χώρα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αραβική πρόταση που προωθεί το Αμάν για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, αυτό θα σημαίνει ότι «εγκρίνει αυτόν τον παράλογο πόλεμο, αυτούς τους παράλογους σκοτωμούς».

Νωρίτερα, νέο μήνυμα από τη Χαμάς καλεί τους Παλαιστινίους να αντιμετωπίσουν τους στρατιώτες του Ισραήλ σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, εν μέσω έξαρσης της σύρραξης και της πολεμικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Είναι το δεύτερο μήνυμα σήμερα καθώς λίγο νωρίτερα είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να δράσει για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ. Τώρα η Χαμάς να καλεί τους Παλαιστινίους να αντιμετωπίσουν τους στρατιώτες του Ισραήλ όχι στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά στη Δυτική Όχθη, πράγμα που δείχνει μια ενδεχομένως τάση κλιμάκωσης στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επεσήμανε ότι η Πολεμική Αεροπορία και οι χερσαίες δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας. «Τις τελευταίες ώρες εντείναμε τις επιθέσεις στη Γάζα» ανέφερε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση. Σύμφωνα με τον Χαγκάρι, η Πολεμική Αεροπορία εξαπολύει πλήγματα σε σήραγγες της Χαμάς και σε άλλες υποδομές.

«Εκτός από τις επιθέσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους απόψε», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτή θα είναι η αρχή των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Jawwal ανέφερε ότι λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και η σύνδεση στο Ίντερνετ. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχασε την επαφή με τις υπηρεσίες της στη Γάζα και τις ομάδες της που εργάζονται στον θύλακα. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από τη Γάζα είπαν ότι τα κινητά τους λειτουργούν μόνο όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου πιάνουν σήμα από το ισραηλινό δίκτυο.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές». Ταυτόχρονα, το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος, σε απάντηση στο Τελ Αβίβ. «Ομοβροντία ρουκετών προς τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) σε απάντηση για τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων» αναφέρεται στην ανάρτηση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ένοπλες οργανώσεις σε Λίβανο και Παλαιστίνη είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας προειδοποίησε σήμερα ότι οι ένοπλες οργανώσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν «το δάχτυλο στη σκανδάλη», φοβούμενες μια κλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. «Απ’ όσα κατάλαβα και άκουσα από τα σχέδιά τους, έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ξέρετε, είναι πολύ πιο ισχυρό και βαθύ από αυτά που έχετε δει», είπε ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μιλώντας για τις πρόσφατες συναντήσεις του με «στελέχη της αντίστασης στον Λίβανο και παλαιστινιακών ομάδων».

«Για αυτό πιστεύω ότι αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», πρόσθεσε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR. Ο Ιρανός υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα. Οι ομάδες αυτές, συνέχισε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, «κάνουν τις δικούς τους υπολογισμούς για τη δική τους ασφάλεια και, όπως έχω πει, αποφασίζουν μόνες τους», τονίζοντας ότι η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί διεύρυνση της σύγκρουσης».

Ισραήλ: Ο στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι «διεξάγει τον πόλεμο από τα νοσοκομεία» της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε σήμερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς ότι «διεξάγει τον πόλεμο από τα νοσοκομεία» της Λωρίδας της Γάζας και ότι χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως «ανθρώπινη ασπίδα». «Υπάρχουν καύσιμα μέσα στα νοσοκομεία και η Χαμάς τα χρησιμοποιεί για την τρομοκρατική υποδομή της», κατηγόρησε ακόμη ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Οι τρομοκράτες μετακινούνται ελεύθερα» μέσα στα νοσοκομεία του παλαιστινιακού εδάφους, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την κατηγορία του Ισραήλ σύμφωνα με την οποία η Χαμάς χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως «ανθρώπινη ασπίδα». «Οι τρομοκράτες κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο νοσοκομείο αλ-Σίφα» της πόλης της Γάζας, το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού εδάφους, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία «ως κέντρα διοίκησης και ως κρησφύγετα» με προσβάσεις στο δίκτυο των υπόγειων σηράγγων που διαθέτει. Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που άρχισαν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο έδαφός του, έχουν σκοτώσει 7.326 ανθρώπους εκ των οποίων 3.000 παιδιά, σύμφωνα με τον απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν καθημερινά για την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα και στους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους του. Η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό από τις 9 Οκτωβρίου. Μόλις λίγες αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να προωθηθούν στο παλαιστινιακό έδαφος -- κάτι που αντιπροσωπεύει μικρή βοήθεια, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Χαμάς διαψεύδει ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία στη Γάζα στον πόλεμο κατά του Ισραήλ

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που έχει την εξουσία στη Γάζα διέψευσε σήμερα ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα στον πόλεμο που διεξάγει με το Ισραήλ, όπως την κατηγόρησε ο ισραηλινός στρατός. «Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του στρατού του εχθρού στερούνται οποιασδήποτε βάσης», δήλωσε σε ανακοίνωση ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Εζάτ αλ-Ρίσεκ, διαψεύδοντας ότι «ηγέτες της Χαμάς βρίσκονται στο υπόγειο του νοσοκομείου αλ-Σίφα» του μεγαλύτερου της Λωρίδας της Γάζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Ο στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι «διεξάγει τον πόλεμο από τα νοσοκομεία» της Γάζας

Ισραήλ - Δημοσκόπηση: Το 49% επιθυμεί να καθυστερήσει η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Το Ισραήλ καλεί τη Ρωσία να διώξει την αντιπροσωπεία της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider