Τελευταία ενημέρωση 19:48
Τη συμφωνία του Ισραήλ σε «παύσεις» των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα αναμένεται να επιδιώξει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται αύριο, Παρασκευή, τη χώρα εν μέσω των τελευταίων δραματικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, τους οποίους επικαλείται η New York Times, με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να διευκολυνθεί η ασφαλής απελευθέρωση ομήρων, αλλά και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Σημειώνεται ότι όπως έκανε γνωστό, αυτήν την εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε συμφωνήσει να σταματήσει για λίγο τους βομβαρδισμούς, στις 20 Οκτωβρίου, για να επιτραπεί η απελευθέρωση δύο Αμερικανών, της Τζούντιθ Ράαναν και της κόρης της, Νάταλι Ρανάν.
Το ζήτημα των λεγόμενων «ανθρωπιστικών παύσεων» είναι ένα από τα πολλά που αναμένεται να θίξει ο Μπλίνκεν στη συνάντηση που θα έχει με τον Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, σε έναν νέο γύρο διπλωματικών προσπαθειών, τη στιγμή που η σύγκρουση μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς συνεχίζεται.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, το εν λόγω αίτημα είναι διαφορετικό από μια συνολική κατάπαυση του πυρός, η οποία όπως πιστεύει η κυβέρνηση Μπάιντεν, θα ωφελούσε τη Χαμάς, επιτρέποντάς της να ανακάμψει από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν δέχεται πίεση να ανταποκριθεί στην κρίση, την οποία ανατιμετωπίζουν οι άμαχοι στη Γάζα - με τις ελλείψεις τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι πιο περιορισμένες «παύσεις» θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επειγόντων ανθρωπιστικών προβλημάτων στη Γάζα, χωρίς να εμποδίζουν το Ισραήλ να απαντήσει στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.
«Αυτό που είπαμε, και πρέπει να εξεταστεί και να διερευνηθεί, είναι προσωρινές τοπικές ανθρωπιστικές παύσεις, για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας σε συγκεκριμένους πληθυσμούς και ίσως ακόμα και για να βοηθήσει στην εκκένωση των ανθρώπων που θέλουν να βγουν έξω, να μετακινηθούν περισσότερο προς τα νότια» της Γάζας, σημείωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.
Νετανιάχου: «Περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας»
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε σήμερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προωθηθεί πέραν των περιχώρων της πόλης της Γάζας, στην επιχείρησή του εναντίον των μαχητών της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
«Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπυουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων στη Γάζα, αλλά βοηθά με την επιβεβλημένη ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και νερό.
«Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων. Δεν έχω δώσει καμία τέτοια οδηγία και το πολεμικό συμβούλιο δεν ενέκρινε καμία απόφαση», τόνισε.
Λίβανος: Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινού στρατού
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο εκτόξευσε δώδεκα ρουκέτες εναντίον της πόλης Κιριάτ Σμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram.
Οι ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης ανέφεραν ότι από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι στην Κιριάτ Σμόνα.
Σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση, ένα κτίριο χτυπήθηκε και πολλά αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Λίγη ώρα αργότερα, μια πηγή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ είπε ότι η οργάνωση αυτή εξαπέλυσε ταυτόχρονα 19 διαφορετικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Σύμφωνα με αυτό το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, στους στόχους περιλαμβάνονταν και θέσεις του ισραηλινού στρατού.
Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επέφερε ένα «μεγάλο πλήγμα» στη Χεζμπολάχ, σε απάντηση για τις εκτοξεύσεις πυραύλων.
Ο στρατός έπληξε με την πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό «υποδομές και γενικά επιτελεία των μαχητών» της Χεζμπολάχ καθώς και άλλες υποδομές που ανήκουν στο σιιτικό «τρομοκρατικό κίνημα» που στηρίζεται από το Ιράν.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας υπογράμμισε ότι ο Λίβανος «δεν χρειάζεται έναν πόλεμο» με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, επικρατεί ένταση στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Φωτογραφία @associatedpress