Η κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση όλων των εργαζόμενων από τη Γάζα που βρίσκονταν στο έδαφός του όταν εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου καθώς «κόβει όλους τους δεσμούς» με τον θύλακα, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
«Οι εργαζόμενοι από τη Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα της έναρξης του πολέμου θα σταλούν πίσω», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας σε ανακοίνωσή του.
Γενικότερα, «το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον παλαιστίνιοι εργαζόμενοι» από τον θύλακα στη χώρα, πρόσθεσε.
Περίπου 18.500 Γαζαίοι διέθεταν άδειες εργασίας στο Ισραήλ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το COGAT δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι από τη Γάζα βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος. Ισραηλινά ΜΜΕ υπολογίζουν πως ήταν ως και 4.000.
Η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται ασταμάτητους βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, την 7η Οκτωβρίου, κατά τους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.
Τα ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, και ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν χθες πως πλέον ο παλαιστινιακός πληθυσμός διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο» να υποστεί «γενοκτονία».
Αποχωρούν από τη Γάζα οι υπήκοοι Φιλιππίνων
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση του Ισραήλ τού υποσχέθηκε πως πολίτες της χώρας του αποκλεισμένοι στη Ράφα, στη διέλευση στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, θα επιτραπεί να φύγουν εντός της ημέρας, ή αύριο Σάββατο.
Την Τετάρτη, αποχώρησαν από τη Γάζα δυο υπήκοοι Φιλιππίνων, γιατροί που εργάζονται για τη διεθνή οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Ήταν ανάμεσα στους πρώτους αλλοδαπούς που επελέγησαν και επετράπη να περάσουν στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε εκείνη την ημέρα το ΥΠΕΞ στη Μανίλα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ