Η ουκρανική επίθεση εναντίον της Ρωσίας δεν πηγαίνει καλά. Το προηγούμενο βράδυ της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Nτμλίτρο Κουλέμπα και της Γερμανίδας ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, Βαλέρι Σαλούσνι, είχε καταστήσει σαφές σε φιλοξενούμενο άρθρο του στον βρετανικό Economist πόσο ζοφερή είναι η κατάσταση: «Βρισκόμαστε σε στρατιωτικό αδιέξοδο με τη Ρωσία», έγραψε. Η επίθεση έχει προφανώς αποτύχει.
Η Ουκρανία βρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη κατάσταση από την έναρξη του πολέμου, σημειώνει η Handelsblatt. Η τελευταία αντεπίθεση παραπαίει, ενώ η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεσμεύει τις οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες των δυτικών συμμάχων.
Η επειγόντως αναγκαία στήριξη για την Ουκρανία ήρθε την περασμένη Πέμπτη από το Βερολίνο. Στη μεγάλη ευρωπαϊκή διάσκεψη στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Μπέρμποκ τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διευρυνθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση - και να ενταχθεί η Ουκρανία. «Η διεύρυνση της Ένωσής μας αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα», δήλωσε ο Μπέρμποκ κατά την έναρξη της διάσκεψης.
Η «Μόσχα του Πούτιν» θα συνεχίσει να προσπαθεί να ανοίξει μια «αυτοκρατορική τάφρο» μέσα στην Ευρώπη, η οποία δεν θα χωρίσει μόνο την Ουκρανία από εμάς, αλλά και τη Μολδαβία, τη Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Εάν αυτές οι χώρες μπορούσαν να αποσταθεροποιηθούν μόνιμα από τη Ρωσία, αυτό θα καθιστούσε «όλους μας» ευάλωτους, δήλωσε η Μπέρμποκ. «Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να έχουμε γκρίζες ζώνες στην Ευρώπη».
Οι στενότεροι δεσμοί με την Ουκρανία θα στείλουν, όπως ελπίζεται, ένα ισχυρό μήνυμα στον ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να διαιρεθεί, αλλά αντίθετα θα έρθει πιο κοντά. Ενώ ο κόσμος εστιάζει περισσότερο στη Μέση Ανατολή αυτές τις μέρες, η Ρωσία εντείνει μαζικά τις επιθέσεις της στην Ουκρανία και, σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές, προετοιμάζεται επίσης για ένα νέο κύμα χερσαίων επιθέσεων στην περιοχή Αβντίβκα κοντά στο Ντονέτσκ.
Οι σφοδρές επιθέσεις του ρωσικού στρατού
Η Ουκρανία αναφέρει αυτή τη στιγμή τις σφοδρότερες ρωσικές επιθέσεις από την αρχή του έτους. Στις αρχές της εβδομάδας, η Ρωσία βομβάρδισε 118 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα μέσα σε μία μόνο νύχτα, σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα.
Η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η συνειδητοποίηση ότι η ουκρανική επίθεση - που κάποτε ονομάστηκε εαρινή επίθεση, στη συνέχεια καλοκαιρινή επίθεση και αργότερα φθινοπωρινή επίθεση - δεν έφερε την επιθυμητή επιτυχία δεν είναι καινούργια.
Το νέο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ακόμη και υψηλόβαθμοι κρατικοί εκπρόσωποι δηλώνουν την απογοήτευσή τους δημοσίως. Το φιλοξενούμενο άρθρο του Σαλούσνι καθιστά σαφές ότι ούτε καν ο ανώτατος εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δεν θέλει να αποσιωπήσει αυτό που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Σαλούσνι.
Και τα πρόσφατα συνθήματα επιμονής του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται επίσης ότι ο Ζελένσκι πρέπει να πείσει τον εαυτό του. Το αμερικανικό περιοδικό "Time" ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο Ζελένσκι είπε: «Κανείς δεν πιστεύει στη νίκη μας όσο εγώ. Κανείς». Η μετάδοση αυτής της άποψης στους συμμάχους του απαιτούσε όλη του τη δύναμη και την ενέργεια. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, το πιο τρομακτικό είναι ότι «ένα μέρος του κόσμου έχει συνηθίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Αυτό καθιστά το μήνυμα που έστειλε η διάσκεψη στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη ακόμη πιο σημαντικό. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κ. Κουλέμπα τόνισε πόσο μεγάλη είναι σήμερα η επιθυμία για ταχεία ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία. «Ο μόνος εφιάλτης που έχω αυτή τη στιγμή είναι να χάσουμε αυτή τη δυναμική».
Η Μπέρμποκ κατέστησε σαφές ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι πολύ υπέρ της προσχώρησης του Κιέβου. «Θέλουμε η Ουκρανία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης».
Η ΕΕ βλέπει ελλείψεις στην καταπολέμηση της διαφθοράς
Η καθοριστική ημερομηνία είναι η 8η Νοεμβρίου: την ημέρα αυτή η Κομισιόν προτίθεται να δημοσιεύσει μια ανάλυση των μεταρρυθμίσεων των υποψήφιων χωρών, την έκθεση προόδου. Η αξιολόγηση της κατάστασης έχει από καιρό ολοκληρωθεί, αλλά η πολιτική σύσταση που συνδέεται με αυτήν είναι δύσκολη. Το κείμενο αυτό εξακολουθεί να επεξεργάζεται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, διαφαίνεται η ακόλουθη λύση: Η Κομισιόν θα συστήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο των κρατών μελών, την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι διπλωμάτες της ΕΕ χαρακτηρίζουν εντυπωσιακές τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, δεν αρκεί η ψήφιση καλών νόμων, είναι σημαντικό να τους εφαρμόσουμε, τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Η ΕΕ εξακολουθεί να βλέπει ελλείψεις σε αυτό το σημείο, ιδίως στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Το Κίεβο πρέπει να προβεί σε βελτιώσεις πριν από την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.
Στις Βρυξέλλες θεωρείται πιθανό ότι τα κράτη μέλη θα ακολουθήσουν τη σύσταση της Κομισιόν. Η Μολδαβία και ορισμένα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων είναι επίσης πιθανό να λάβουν σήμα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι η εισδοχή νέων μελών θα προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις κατανομής στο εσωτερικό της Ένωσης.
Ακόμη και αν, σύμφωνα με την εκτίμηση τη Μπέρμποκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσει το σήμα για την ένταξη της Ουκρανίας, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο είναι πιθανό να χαρακτηριστεί από αμφιλεγόμενες συζητήσεις. Το γεγονός ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει να εμποδίζει το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία δεν αποτελεί καλό οιωνό.
Το ουκρανικό χρονοδιάγραμμα είναι επίσης μη ρεαλιστικό. Ο Ζελένσκι θα ήθελε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις σε δύο χρόνια, κάτι που τόσο η Επιτροπή όσο και τα περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν απατηλό. «Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις ή συντομεύσεις στην ενταξιακή διαδικασία, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου», ξεκαθάρισε η Μπέρμποκ στο Βερολίνο.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι δύσκολα θα δεχθούν μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η ίδια η ΕΕ πρέπει επίσης να είναι σε θέση να δεχτεί νέα μέλη. Με τις τρέχουσες δομές της, η ΕΕ δύσκολα θα μπορούσε να διαχειριστεί 30 ή περισσότερα κράτη μέλη. Η Μπέρμποκ τάχθηκε υπέρ ενός οδικού χάρτη για την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων κατά την επόμενη νομοθετική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ του περιορισμού των δυνατοτήτων βέτο των κρατών μελών της ΕΕ, «ώστε να διασφαλίζεται η κυριαρχία και η ικανότητα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Όλαφ Σολτς.