Μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξέταση αιτημάτων ασύλου με περιορισμένες πιθανότητες έγκρισης, διατήρηση συνοριακών ελέγχων, ανάληψη μεγαλύτερου οικονομικού βάρους από το ομοσπονδιακό κράτος και εισαγωγή της προπληρωμένης κάρτας αγορών για την αγορά συγκεκριμένων ειδών από τους αιτούντες άσυλο, αποφάσισαν ομοσπονδία και κρατίδια κατά την μαραθώνια συνεδρίασή τους, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί. Ο καγκελάριος και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα εξέτασης αιτημάτων ασύλου εκτός ΕΕ ή στις «χώρες διέλευσης».
Σύμφωνα με το 17σέλιδο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση, ο αριθμός των ατόμων μέσω προσφυγικής μετανάστευσης θα πρέπει να «μειωθεί σημαντικά και μόνιμα», ενώ η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου με ποσοστό αποδοχής κάτω του 5% θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών. Στις άλλες περιπτώσεις, η διαδικασία πρέπει να ολοκληρώνεται εντός έξι μηνών.
Σύμφωνα με το κείμενο, οι τακτικοί έλεγχοι στα χερσαία σύνορα με την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία θα πρέπει να διατηρηθούν και η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές αστυνομίες να συνεργαστούν στενά για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου.
Από το 2024 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ικανοποιώντας αίτημα των κρατιδίων, θα καταβάλλει για πρώτη φορά ετησίως 7.500 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο. Μόνο για το α' εξάμηνο του έτους το ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 1,75 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ και με τις προσαρμογές των επιδομάτων για όσους βρίσκονται στη Γερμανία για περισσότερο από 18 μήνες, εκτιμάται ότι η απαλλαγή των κρατιδίων και των δήμων θα φθάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2024. Περιορισμός θα επιβληθεί όμως και στα μετρητά που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, τα οποία θα αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό από προπληρωμένες κάρτες.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει ακόμη να διερευνήσει εάν είναι εφικτή η διεκπεραίωση διαδικασιών ασύλου εκτός Ευρώπης, στις χώρες διέλευσης ή σε τρίτες χώρες, «με σεβασμό της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Εντατικές διαβουλεύσεις θα πρέπει, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση, να διεξαχθούν με χώρες προέλευσης για την επιστροφή ατόμων μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου, ενώ «οι πρόσφυγες θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά και να καταγράφονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» και να ενισχυθεί περαιτέρω η FRONTEX.
Η ομοσπονδία και τα κρατίδια συμφώνησαν ακόμη να συστήσουν ειδική επιτροπή για τον καλύτερο συντονισμό στην αντιμετώπιση ζητημάτων διαχείρισης της μετανάστευσης και της διαδικασίας ενσωμάτωσης. Σε αυτή θα πρέπει να συμπεριληφθούν κοινωνικές ομάδες, εκκλησίες και συνδικάτα, αλλά και ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με τα δικαιώματα των προσφύγων.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ