Ερντογάν: ΗΠΑ και Δύση στη Γάζα θυσιάζουν τις αξίες που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν: ΗΠΑ και Δύση στη Γάζα θυσιάζουν τις αξίες που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται
Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν οι Αραβικές χώρες από την έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:08

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχε στην έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με αντικείμενο τον πόλεμο στη Γάζα.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες της συνόδου ηγέτες των ισλαμικών και αραβικών χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, υποστηρίζοντας ότι έχουν θυσιάσει τις αξίες, που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται, στον βωμό των φιλοδοξιών του Ισραήλ.

«Ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του κόσμου διαδήλωναν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στο Charlie Hebdo, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 20 άνθρωποι, περισσότεροι από 12 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στη Γάζα, αλλά κανένας από αυτούς δεν κουνάει ούτε ένα δάχτυλο» είπε για να προσθέσει: «Όσοι παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στην καταπίεση είναι εξίσου συνένοχοι στην αιματοχυσία με τους καταπιεστές. Η Αμερική και οι δυτικές χώρες έχουν θυσιάσει τις αξίες που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται στις φιλοδοξίες της ισραηλινής κυβέρνησης».

«Είναι ντροπή που οι δυτικές χώρες, οι οποίες μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, σιωπούν μπροστά στις συνεχιζόμενες σφαγές στην Παλαιστίνη. Σχεδόν 12 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γάζα, σχεδόν όλη η Γάζα έχει καταστραφεί, αλλά αυτές οι χώρες δεν ζητούν καν κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ» σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος, όπως είχε πράξει και προ ημερών, χαρακτήρισε τη Χαμάς οργάνωση μαχητών αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής, ενώ χρησιμοποίησε τη λέξη «επεισόδιο» για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Η ισραηλινή κυβέρνηση παίρνει την εκδίκηση για το επεισόδιο της 7ης Οκτωβρίου, το οποίο πολλοί από εμάς δεν βρίσκουν σωστό, από μωρά της Γάζας, τα αθώα παιδιά και τις γυναίκες της Παλαιστίνης» είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται οι μαχητές της αντίστασης της Χαμάς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους με τους κατακτητές».

«Από τις 7 Οκτωβρίου, τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν αυτό που συνέβη στη Γάζα και τη Ραμάλα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή στην Ιστορία βαρβαρότητα, όπου νοσοκομεία, χώροι λατρείας, σχολεία, προσφυγικοί καταυλισμοί, ασθενοφόρα βομβαρδίζονται, άμαχοι που μετακινούνται στις λεγόμενες "ασφαλείς" περιοχές σφαγιάζονται» ανέφερε. Ωστόσο, παρατήρησε πως υψώνονται φωνές «ενάντια στις σφαγές του Ισραήλ σε όλες τις γωνιές του κόσμου ελπιδοφόρες για την ανθρωπότητα» και ζήτησε από τις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ να ακούσουν αυτή την κραυγή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε, τέλος, πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των Παλαιστινίων, επαναφέροντας την πρόταση του να είναι η χώρα του εγγυήτρια του παλαιστινιακού κράτους σε μία μελλοντική διευθέτηση του Παλαιστινιακού. «Διαφαίνεται ότι χρειάζονται νέοι μηχανισμοί για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Παλαιστινίων αδελφών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για την προστασία της ειρήνης που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί. Η μόνιμη ειρήνη θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία όχι μόνο των Παλαιστινίων αλλά και ολόκληρης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του λαού του Ισραήλ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η πρώτη συνάντηση

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί συναντήθηκαν σήμερα στο Ριάντ για πρώτη φορά αφότου η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Μάρτιο, σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Το πρακτορείο ανήρτησε στην πλατφόρμα X φωτογραφία των ηγετών των δύο χωρών με ιδιαίτερο βάρος στη Μέση Ανατολή, καθισμένους ο ένας δίπλα στον άλλον, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για τη Γάζα που διεξάγεται στο Ριάντ.

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν οι Αραβικές χώρες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:13

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ φέρει ευθύνη για "εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του παλαιστινιακού λαού", κάνοντας έκκληση για τερματισμό της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας.

Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ, ο πρίγκιπας διάδοχος έκανε επίσης έκκληση για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και απελευθέρωση των ομήρων.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν έναν "γενοκτονικό πόλεμο που δεν μπορεί να παραβληθεί με άλλον", καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή ισλαμοαραβική σύνοδο κορυφής στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, ο Αμπάς είπε επίσης πως οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται διεθνή προστασία απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι έκανε έκκληση για άμεση βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα "χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις". "Οι πολιτικές συλλογικής τιμωρίας των ανθρώπων στη Γάζα... είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την αυτοάμυνα ή άλλους ισχυρισμούς. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως", πρόσθεσε κατά την ομιλία του στην έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Στη δική του ομιλία στη σύνοδο κορυφής, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους. "Αυτό που χρειαζόμαστε στη Γάζα δεν είναι παύσεις μερικών ωρών, μάλλον χρειαζόμαστε μόνιμη κατάπαυση του πυρός" είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί χαιρέτισε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για τον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αντίσταση στο Ισραήλ, φιλάμε τα χέρια της Χαμάς για την αντίστασή της εναντίον του Ισραήλ", είπε ο Ραϊσί απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε άλλα προϊόντα στο Ισραήλ.

Στη δική του ομιλία ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι δήλωσε πως η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες διαμεσολάβησης προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα. "Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αναλάβει τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της", δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ. "Για πόσο η διεθνής κοινότητα θα συμπεριφέρεται στο Ισραήλ σαν να είναι υπεράνω των διεθνών νόμων" πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σ. Αραβία: Διοργανώνει έκτακτη κοινή σύνοδο Αραβικού Συνδέσμου - Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για τη Γάζα

Γάζα: Νεκρά βρέφη σε θερμοκοιτίδες στο νοσοκομείο αλ Σίφα που διέκοψε τη λειτουργία του ελλείψει καυσίμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider