Ομάδα 70 προσώπων, κατόχων διαβατηρίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μπόρεσε να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας, γνωστοποίησαν χθες Κυριακή οι ρωσικές αρχές, που δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα «σοκαρισμένες» για την καθυστέρηση της εσπευσμένης απομάκρυνσης των υπηκόων της χώρας.
«70 Ρώσοι πέρασαν το σημείο διέλευσης στη Ράφα», που ελέγχει η Αίγυπτος, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων μέσω Telegram.
Νωρίτερα, ανακοίνωνε πως «πέρασαν» το φυλάκιο ρώσοι υπήκοοι που ανέμεναν να φύγουν από τον παλαιστινιακό θύλακο, που πολιορκείται και σφυροκοπείται από τον στρατό του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Το υπουργείο δεν ξεκαθάρισε πόσοι Ρώσοι περιμένουν ακόμη να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.
Την περασμένη εβδομάδα, η ρωσική διπλωματία δήλωσε «σοκαρισμένη» για την καθυστέρηση της εσπευσμένης απομάκρυνσης ρώσων πολιτών από τον μικρό θύλακα προς την Αίγυπτο. «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί» η διαδικασία εμποδίζεται, είχε τονίσει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας πως από ρωσικής πλευράς είναι όλα «έτοιμα».
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, περίπου 1.000 υπήκοοι Ρωσίας και πρώην σοβιετικών δημοκρατιών έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η διαδικασία εσπευσμένης απομάκρυνσης αλλοδαπών, ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και παλαιστινίων τραυματιών και αρρώστων, που άρχισε την 1η Νοεμβρίου μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφας –της μοναδικής εξόδου από τον μικρό θύλακο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ–, έχει διακοπεί επανειλημμένα, ιδίως εξαιτίας βομβαρδισμών που, σύμφωνα με οργανώσεις βοήθειας, έπληξαν ή στοχοποίησαν ασθενοφόρα.
Πάνω από 30 υπήκοοι Βραζιλίας πέρασαν στην Αίγυπτο
Επίσης, πάνω από τριάντα υπήκοοι της Βραζιλίας, παγιδευμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, πέρασαν χθες Κυριακή στην Αίγυπτο, γνωστοποίησε η βραζιλιάνικη διπλωματία.
«Η ομάδα 32 Βραζιλιάνων και μελών των οικογενειών τους βρίσκεται ήδη στο αιγυπτιακό έδαφος, όπου την υποδέχθηκε ομάδα της πρεσβείας της Βραζιλίας στο Κάιρο, επιφορτισμένη με το τελικό στάδιο της επιχείρησης επαναπατρισμού της», εξήγησε το βραζιλιάνικο ΥΠΕΞ μέσω X (του πρώην Twitter).
Αναμένεται να έχουν επιστρέψει στη Βραζιλία απόψε, πρόσθεσε το υπουργείο κατόπιν, όπου προγραμματίζει να τους συναντήσει ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.
Δυο υπήκοοι Βραζιλίας αποφάσισαν να παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας, κατά το υπουργείο Εξωτερικών.
Συνολικά, 17 παιδιά, 9 γυναίκες και 6 άνδρες έφυγαν από τον παλαιστινιακό θύλακο μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η καθυστέρηση στη διαδικασία εσπευσμένης απομάκρυνσης των Βραζιλιάνων αύξησε περαιτέρω την ένταση στη διμερή σχέση, που κλιμάκωσε επίσης η ανακοίνωση της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, της Μοσάντ, πως βοήθησε να αποτραπεί επίθεση της Χεζμπολάχ στη βραζιλιάνικη επικράτεια.
Τον εκνευρισμό της κυβέρνησης του προέδρου Λούλα επέτεινε το γεγονός ότι ο Ντανιέλ Ζονσάιν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Μπραζίλια, προ ημερών συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε στο βραζιλιάνικο Κογκρέσο με ακροδεξιούς πολιτικούς, ιδίως με τον πρώην πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ορκισμένο εχθρό του Λούλα, ενώ σε συνέντευξή του στη βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo υποστήριξε πως η Χεζμπολάχ «επέλεξε» τη Βραζιλία διότι «υπάρχουν άνθρωποι που τη βοηθούν» στη χώρα, δήλωση που ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης ομοσπονδιακής αστυνομίας χαρακτήρισε «απρεπή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ