Το Ισραήλ κατέλαβε το κοινοβούλιο της Γάζας - «Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Ισραήλ κατέλαβε το κοινοβούλιο της Γάζας - «Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο»
Η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε απόψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.

Τελευταία ενημέρωση 22.20

Η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε απόψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.

Άμαχοι «λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς» και «δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση (σ.σ. της Χαμάς)» που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο υπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Παράλληλα, η Μοσάντ ανέβασε στα social media φωτογραφία με ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν καταλάβει το κτίριο όπου έδρευε η Χαμάς.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε απόψε ότι από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί 11.240 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 4.630 παιδιά και 3.130 γυναίκες.

Ο απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα από εκπρόσωπο Τύπου της Χαμάς, καθώς το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας σταμάτησε να δίνει νέα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων αφότου έχασε κάθε επικοινωνία με ορισμένα νοσοκομεία στον πολιορκούμενο θύλακα.

Πενθήμερη εκεχειρία με αντάλλαγμα 70 ομήρους ζητά η Χαμάς

Παράλληλα, η Χαμάς δήλωσε στην ομάδα των μεσολαβητών είναι έτοιμη να απελευθερώσει έως και 70 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον κηρυχθεί πενθήμερη εκεχειρία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Η εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας παντού στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι μια Ισραηλινή στρατιωτίνα που ήταν μεταξύ των ομήρων σκοτώθηκε στις 9 Νοεμβρίου από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Τουλάχιστον 31 νεκροί από αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Shehab που πρόσκειται στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, καταγράφονται σκηνές πανικού σε μια περιοχή με φλεγόμενα ερείπια ισοπεδωμένων κτιρίων. Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν έχουν επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο πλήγμα.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Σε κλοιό ισραηλινών αρμάτων το νοσοκομείο Αλ Σίφα - Εγκλωβισμένοι 650 ασθενείς

Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα απορρίπτει το σχέδιο κατάληψης της Γάζας από το Ισραήλ

Μπορέλ για Γάζα: Η ΕΕ ζητά «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών και δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων»

gazzetta
gazzetta reader insider insider