Κατάρ: Συμφωνία για διήμερη παράταση της κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατάρ: Συμφωνία για διήμερη παράταση της κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Την είδηση επιβεβαίωσε και η Χαμάς, λέγοντας ότι ήδη συντάσσει τις δύο νέες λίστες των ομήρων που θα απελευθερωθούν.

Συμφωνία για διήμερη παράταση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ με την Χαμάς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ το απόγευμα της Δευτέρας, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η Χαμάς, λέγοντας ότι ήδη συντάσσει τις δύο νέες λίστες των ομήρων που θα απελευθερωθούν. Τρίτη και Τετάρτη θα αφεθούν ελεύθεροι 20 ακόμα ισραηλινοί όμηροι και αντίστοιχα θα αποφυλακιστούν 60 Παλαιστίνιοι, σε αναλογία 1 προς 3.

Το γεγονός είχε προαναγγείλει και ο Ντιάα Ρασουάν, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Καΐρου, σύμφωνα με το Reuters.

Με την σημερινή απελευθέρωση 11 Ισραηλινών ομήρων, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την απελευθέρωση 33 Παλαιστινίων, δήλωσε ο Ρασγουάν.

Τις πρώτες τρεις ημέρες της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, η Χαμάς απελευθέρωσε 39 Ισραηλινούς αμάχους, όλοι γυναίκες και παιδιά. Η οργάνωση απελευθέρωσε έναν «έξτρα» Ισραηλινό όμηρο την Κυριακή, έναν άνδρα με διπλή ρωσική υπηκοότητα, σε μια χειρονομία προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Χαμάς απήγαγε περίπου 240 άτομα κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 5.000.

Η Χαμάς έλαβε τη λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν σήμερα

Η Χαμάς έλαβε τη λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν σήμερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στην πλατφόρμα Telegram.

Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα τριών γυναικών και άλλων 30 ανηλίκων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Λευκός Οίκος «χαιρετίζει» την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Ο Λευκός Οίκος «χαιρετίζει» την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η Ουάσιγκτον «θα ευχόταν σίγουρα η κατάπαυση του πυρός να παραταθεί περαιτέρω και αυτό θα εξαρτηθεί από τις απελευθερώσεις επιπλέον ομήρων από τη Χαμάς», συμπλήρωσε.

Ο Τζον Κίρμπι πρόσθεσε πως ελπίζει ότι Αμερικανοί πολίτες θα βρίσκονται μεταξύ των 20 ομήρων που θα απελευθερωθούν στη συνέχεια, καθώς 8 έως 9 Αμερικανοί πολίτες πιστεύεται ότι εξακολουθούν και βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Γκουτέρες: «Αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς» η παράταση της εκεχειρίας

Η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για δύο ημέρες είναι «μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς», έστω και αν δεν επαρκεί προκειμένου να προωθηθεί η αναγκαία βοήθεια στους κατοίκους του θύλακα που την χρειάζονται, δήλωσε απόψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Είναι μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς εν μέσω του ζόφου και του πολέμου και ελπίζω ότι θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε (τις παραδόσεις) ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας που υποφέρουν τόσο, γνωρίζοντας ότι, ακόμη και με αυτόν τον πρόσθετο χρόνο, θα είναι αδύνατον να ικανοποιήσουμε όλες τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Γκουτέρες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να ανοίξει άλλο ένα μεθοριακό πέρασμα ώστε να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Η φονική έκρηξη στο νοσοκομείο αλ-Άχλι οφειλόταν πιθανόν σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από τους Παλαιστινίους

Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ και Ισπανία εργάζονται για παράταση της προσωρινής εκεχειρίας

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης εναντίον τριών φοιτητών παλαιστινιακής καταγωγής στο Βερμόντ

gazzetta
gazzetta reader insider insider