Το Κατάρ, ο βασικός μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, απηύθυνε σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δράσει γρήγορα για να τερματιστεί η βία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη σήμερα των ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.
"Οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες ώρες μετά τον τερματισμό της παύσης περιπλέκουν τις προσπάθειες μεσολάβησης και επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή", υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ σε ανακοίνωσή του.
Σε αυτήν καλεί τη διεθνή κοινότητα να "δράσει γρήγορα για να τερματιστεί η βία", καταδικάζοντας τις επιχειρήσεις που βάζουν "στόχο τους αμάχους, την πρακτική των συλλογικών τιμωριών και τις απόπειρες αναγκαστικού εκτοπισμού πολιτών από την πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας".
Το υπουργείο επιβεβαίωσε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επιστροφή σε μια ανθρωπιστική παύση. Το Κατάρ παραμένει "αποφασισμένο, μαζί με τους εταίρους του, να συνεχίσει τις προσπάθειες" για να το επιτύχει αυτό και "δεν θα διστάσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επανέλθει η ηρεμία", προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Νωρίτερα πηγή προσκείμενη στις διαβουλεύσεις είχε δηλώσει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για νέα ανακωχή στη Γάζα.
Η μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, επέτρεψε την επίτευξη της συμφωνίας για ανακωχή και την παράτασή της δύο φορές.
Η ισχύς της ανακωχής για 7 ημέρες εξέπνευσε σήμερα το πρωί και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επανέλαβε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι "παραβίασε τη συμφωνία" και "έριξε ρουκέτες".
Η παύση αυτή επέτρεψε την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και τριπλάσιου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές στο Ισραήλ, όπως και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος.
Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι περίπου 240 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις αρχές.
Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να "εξαλείψει" τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, σφυροκοπώντας τον παλαιστινιακό θύλακα και εξαπολύοντας στις 27 Οκτωβρίου χερσαία επίθεση που διήρκεσε ως την έναρξη της ισχύος της ανακωχής στις 24 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, πάνω από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 6.150 παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών, σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ