Τρόφιμα Αγάπης: Το Πρόγραμμα της ΑΒ Βασιλόπουλος που γεμίζει τα τραπέζια του Σχεδία Home με φαγητό

Branded Content Team
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρόφιμα Αγάπης: Το Πρόγραμμα της ΑΒ Βασιλόπουλος που γεμίζει τα τραπέζια του Σχεδία Home με φαγητό
Φανταστείτε ένα κόσμο όπου δεν υπάρχει πείνα και όπου κανένα τρόφιμο δεν πάει χαμένο. Ουτοπικό έτσι; Από κάπου, όμως, πρέπει να ξεκινήσουμε αν θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Έτσι ξεκίνησε και η ΑΒ Βασιλόπουλος το 2013 το Πρόγραμμα «Τρόφιμα Αγάπης», το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα δωρεάς τροφίμων στο εγχώριο λιανεμπόριο.

Φανταστείτε ένα κόσμο όπου δεν υπάρχει πείνα και όπου κανένα τρόφιμο δεν πάει χαμένο. Ουτοπικό έτσι; Από κάπου, όμως, πρέπει να ξεκινήσουμε αν θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Έτσι ξεκίνησε και η ΑΒ Βασιλόπουλος το 2013 το Πρόγραμμα «Τρόφιμα Αγάπης», το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα δωρεάς τροφίμων στο εγχώριο λιανεμπόριο.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η εταιρεία ξεκίνησε μια σπουδαία συνεργασία με το εστιατόριο Σχεδία Home, δίνοντας τα κοντόληκτα τρόφιμα από το Home Shop Center της εταιρείας στο Ρέντη, προκειμένου οι εργαζόμενοι του εστιατορίου να μπορούν να δημιουργούν διαφορετικά πιάτα ημέρας, κάθε εβδομάδα, με τα προϊόντα που τους παρέχονται.

Έχοντας άλλωστε περισσότερα από 80 χρόνια διαρκούς παρουσίας στην ελληνική αγορά τροφίμων, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει αναπτύξει και συνεχίζει να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες μέσω των προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιεί.

Τρόφιμα Αγάπης, η αρχή

Η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε το 1995, με την ίδρυση της Τράπεζας Τροφίμων από τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο. Χάρη σε αυτή, προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, αλλά είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση, ξεκινούν το ταξίδι τους από τις αποθήκες της ΑΒ Βασιλόπουλος προκειμένου να μαζευτούν και έπειτα να δοθούν σε κοινωφελείς φορείς. Η καινοτομία της πρωτοβουλίας τοποθετείται στην αξιοποίηση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία, ενώ είναι κατάλληλα για κατανάλωση, δεν μπορούν να διατεθούν προς πώληση επειδή βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους ή έχουν ελαφρώς φθαρμένη συσκευασία.

Από το 2013 και με στόχο να βοηθήσει ακόμα περισσότερούς συνανθρώπους μας, η ΑΒ Βασιλόπουλος επέκτεινε το πρόγραμμα και στα καταστήματά της. Σε συνεργασία με το «Μπορούμε», διαθέτει σε τοπικούς φορείς κοντόληκτα τρόφιμα μέσω του δικτύου των καταστημάτων της. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας προσφέρονται βασικά ειδή διατροφής όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, συσκευασμένα αυγά κ.α., καθώς και προϊόντα συντήρησης και κατάψυξης, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συσκευασμένο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και χυμοί. Επιπρόσθετα δίνονται και έτοιμα γεύματα.

9,1 εκατομμύρια γεύματα σε συνανθρώπους μας

Τα οφέλη του προγράμματος «Τρόφιμα Αγάπης» είναι εντυπωσιακά. Μέσα από το πρόγραμμα το 2022 δόθηκαν πάνω από 9,1 εκατομμύρια γεύματα σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα, από την έναρξη του προγράμματος (2013–2023) έχουν διατεθεί τρόφιμα αξίας πάνω από 22 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ καλύπτονται κατά 90% οι ανάγκες σίτισης σε 250 φορείς που στηρίζουν πάνω από 123.000 συνανθρώπους μας.

Το 2023 μέσω της πρωτοβουλίας «Τρόφιμα Αγάπης» έχουν προσφερθεί ήδη (στοιχεία μέχρι 31/10/2023) πάνω από 10,1 εκατομμύρια γεύματα και η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο καμία μερίδα φαγητού να μην πάει χαμένη.

Ένα πρόγραμμα με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη

Το πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης αποτελεί ένα καταπληκτικό παράδειγμα μίμησης κυκλικής οικονομίας. Τα περιβαλλοντικά οφέλη του είναι πολύ μεγάλα, καθώς αυτά τα τρόφιμα θα κατέληγαν στα απορρίμματα, αυξάνοντας επιβλαβείς ουσίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων είναι και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο η ΑΒ Βασιλόπουλος συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, το οποίο εκτός από την κοινωνική διάσταση, είναι εξαιρετικά επιζήμιο για το περιβάλλον.

Η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί μια καθημερινή επιλογή για την εταιρεία, η οποία καταγράφει ήδη μεγάλη διαδρομή προσφοράς. Με οδηγό την καινοτομία, την πρωτοποριακή σκέψη και την έμπρακτη φροντίδα των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, συνεχίζει με την ίδια συνέπεια να εξελίσσει τις ενέργειές της, ώστε να κάνει τη διαφορά. Ιδιαίτερα σημαντική φυσικά είναι η συμβολή των εργαζομένων της σε όλο αυτό, καθώς χωρίς τη δική τους συμμετοχή δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση που προγράμματος.

Το πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης κάνει τη διαφορά, καθημερινά. Γιατί μόνο έτσι το «να είναι γεμάτο το τραπέζι κάθε ανθρώπου» δεν αποτελεί ουτοπία.

Advertorial

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider