Η Παλαιστινιακή Αρχή συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους σε ένα σχέδιο διαχείρισης της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, με έναν από τους κορυφαίους ηγέτες της να υποστηρίζει ότι ο στόχος του Ισραήλ να νικήσει πλήρως τη Χαμάς δεν είναι ρεαλιστικός και ότι η μαχητική ομάδα θα πρέπει να ενταχθεί σε μια νέα κυβερνητική δομή.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ ανέφερε ότι προτιμώμενη έκβαση της σύγκρουσης θα ήταν να γίνει η Χαμάς μικρότερος εταίρος υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), βοηθώντας στην οικοδόμηση ενός νέου ανεξάρτητου κράτους που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Η Χαμάς πριν από τις 7 Οκτωβρίου είναι άλλο πράγμα και μετά είναι κάτι διαφορετικό», είπε ο Στάγιε, ένας 65χρονος οικονομολόγος που διοικεί την Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς από το 2019. «Εάν είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία και αποδεχτούν την πολιτική πλατφόρμα της ΟΑΠ, τότε θα υπάρχει χώρος για συζήτηση. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να διχάζονται».
Ωστόσο, αυτή η πρόταση έρχεται σε αντίθεση με αυτό που το Ισραήλ λέει ότι βλέπει ως το μέλλον της φτωχής παράκτιας λωρίδας των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το Ισραήλ έχει τονίσει ότι δεν θα σταματήσει την εκστρατεία του μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς και ότι καμία ομάδα με έδρα τη Γάζα δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να το απειλήσει ξανά - και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ελέγχει την περιοχή για το άμεσο μέλλον.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τη Σταγιέ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να ανακαταλάβει τη Γάζα, να μειώσει την έκτασή της για να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη ή να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους.
«Δεν πρόκειται να πάμε εκεί για ένα ισραηλινό στρατιωτικό σχέδιο», είπε ο Σταγιέ. «Οι άνθρωποι μας είναι εκεί. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα. Θα υπάρξουν τεράστιες ανάγκες ανακούφισης και ανασυγκρότησης για την αποκατάσταση των πληγών», κατέληξε.