Το πρώτο κατάστημα πώλησης αλκοόλ της Σαουδικής Αραβίας άνοιξε στη συνοικία που βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες της πρωτεύουσας Ριάντ και είναι προσβάσιμο για μη μουσουλμάνους διπλωμάτες.
Όπως αναφέρει το CNBC, ενώ η πελατεία του αφορά μόνο μια «επίλεκτη ομάδα», είναι μια μεγάλη αλλαγή για το άκρως συντηρητικό μουσουλμανικό βασίλειο, όπου το αλκοόλ έχει απαγορευτεί από το 1952 αφού ένας Σαουδάραβας πρίγκιπας δολοφόνησε έναν Βρετανό διπλωμάτη σε κατάσταση μέθης. Το ποτό απαγορεύεται επίσης από το Ισλάμ, και το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενο.
Όμως αυτή η απαγόρευση δεν εμπόδισε το αλκοόλ να ρέει στο βασίλειο όλα αυτά τα χρόνια – απλώς αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πίσω από «κλειστές πόρτες».
Οι ξένες πρεσβείες είναι σε θέση να εισάγουν αλκοόλ βάσει καθορισμένων συμφωνιών με τη Σαουδική κυβέρνηση, ενώ ορισμένες φέρνουν ποτά στο βασίλειο τα οποία έχουν κρύψει σε ασφαλείς «διπλωματικούς σάκους» που δεν μπορούν να ελεγχθούν.
Από εκεί, τα λαθραία μπουκάλια πωλούνται συχνά στη μαύρη αγορά σε τεράστιες τιμές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο CNBC υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της «ευαισθησίας» του θέματος.
«Όλοι γνωρίζουν ποιες πρεσβείες πωλούν ποτό… μερικές από αυτές έχουν στήσει ολόκληρη επιχείρηση με αυτό, πουλώντας στη μαύρη αγορά σε τέσσερις, πέντε, ακόμη και δέκα φορές πάνω απ' την κανονική τιμή. Έχει γίνει γελοίο. Η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει κάτι», δήλωσε στο CNBC ένας Σαουδάραβας επενδυτής με έδρα το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ριάντ.
Ένα μπουκάλι βότκα ενός λίτρου, για παράδειγμα, κοστίζει συνήθως από 500 έως 600 δολάρια στη μαύρη αγορά, ανέφεραν πηγές, ενώ περιέγραψαν ότι ένα μόνο μπουκάλι Johnnie Walker Blue Label κοστίζει μεταξύ 1.000 και 2.000 δολάρια. Η παρασκευή ποτών στο σπίτι λαμβάνει χώρα επίσης στο βασίλειο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με άτομα που έχουν ζήσει στο παρελθόν εκεί.
Το νέο κατάστημα στο Ριάντ συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες: Η εξουσιοδότηση για είσοδο και αγορές πρέπει να επικυρωθεί μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται Diplo και να εγκρίνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και οι αγορές υπόκεινται σε μηνιαίο σύστημα ποσοστώσεων ανά εγγεγραμμένο άτομο.
Το νέο σύστημα παρακολούθησης αγορών είναι «για την αντιμετώπιση του προβλήματος του λαθρεμπορίου που είχαμε πάντα με τους διπλωμάτες», είπε ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος. Ένας άλλος Σαουδάραβας ιδιοκτήτης επιχείρησης που εδρεύει στην ανατολική περιοχή Khobar του βασιλείου είπε στο CNBC: «Η κυβέρνηση έμαθε ότι πολύ αλκοόλ διακινείται από τις ποσότητες που διατίθενται για τις πρεσβείες στη μαύρη αγορά. Τώρα με αυτή η εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία, θα λαμβάνουν την ποσότητα που τους έχει διατεθεί με παρακολούθηση από ένα κεντρικό μέρος».
Πράγματι, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση των ποσοστώσεων πώλησης αλκοόλ για τις διπλωματικές αποστολές, τέθηκε σε ισχύ για να «καταπολεμηθεί το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων προϊόντων», ανέφερε το Κέντρο Διεθνούς Επικοινωνίας της χώρας σε δήλωση που επικαλείται το CNN.
Η Σαουδική Αραβία επιβάλλει αυστηρές ποινές σε όσους πιαστούν να πίνουν ή να πουλάνε αλκοόλ, που κυμαίνονται από πρόστιμα ή μαστιγώματα έως απελάσεις και φυλάκιση.