Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ευρώπη για «ρωσοφοβία» και επέκρινε τα κράτη της Βαλτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρει το Reuters.
Από τότε που έστειλε ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο Πούτιν κάνει συγκρίσεις με τον αγώνα κατά των Ναζί για να συσπειρώσει το έθνος του.
«Το καθεστώς στο Κίεβο εξυψώνει τους συνεργούς του Χίτλερ, τους άνδρες των SS... Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η ρωσοφοβία προωθείται ως κρατική πολιτική», δήλωσε ο Πούτιν στην περιοχή του Λένινγκραντ για την 80ή επέτειο από το τέλος της ναζιστικής πολιορκίας.
Οι στόχοι των Γερμανών τότε ήταν να κλέψουν τους πόρους της Σοβιετικής Ένωσης και να εξοντώσουν τους ανθρώπους της, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. Η Ουκρανία, η οποία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και η ίδια υπέστη καταστροφές στα χέρια των δυνάμεων του Χίτλερ, απορρίπτει τις συγκρίσεις ως ψευδείς προφάσεις για έναν κατακτητικό πόλεμο.
Στην ομιλία του, ο Πούτιν επέκρινε επίσης τα κράτη της Βαλτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία -κυβερνήθηκαν από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά τώρα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ - ήταν από τους ισχυρότερους επικριτές της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Στα κράτη της Βαλτικής, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χαρακτηρίζονται υπάνθρωποι, στερούνται τα πιο βασικά δικαιώματά τους και υπόκεινται σε διώξεις», είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος στην καταστολή της μετανάστευσης. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τα βαλτικά έθνη για ξενοφοβία και μεταχείριση των ρωσικών μειονοτήτων ως πολίτες «δεύτερης κατηγορίας».