Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως μια αλλαγή στην στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας θα αλλάξει την έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως τη χαρακτηρίζει η Ρωσία, στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες ότι αντικατέστησε τον απερχόμενο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Βαλέρι Ζαλούζνι με τον στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι.
- Διαβάστε ακόμα - Ο Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίθεσης στην Πολωνία - «Αδύνατο να χάσουμε στην Ουκρανία»
«Δεν πιστεύουμε ότι αυτοί είναι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτή θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες ουκρανικές πηγές, ο Ζελένσκι και το περιβάλλον του προσάπτουν στον μέχρι πρότινος αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και στο επιτελείο του την απουσία προόδου στο μέτωπο, μετά την ουκρανική αντεπίθεση του περασμένου καλοκαιριού που δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ακόμα εξετάσει την εκτίμηση της Human Rights Watch για το πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη αλλά κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι είναι υπεύθυνες για τον θάνατο πολλών αμάχων εκεί.
Τουλάχιστον 8.000 σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις ή από αιτίες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην προσπάθεια της Ρωσίας να κατακτήσει τη Μαριούπολη, μια από τις μεγαλύτερες μάχες στον σχεδόν διετή πόλεμο μεταξύ Ρωσία και Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Human Rights Watch.
Σχολιάζοντας την έκθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν αμάχους στη Μαριούπολη ως ανθρώπινες ασπίδες και ότι τους πυροβολούσαν πισώπλατα.
«Δεν είχαμε χρόνο να εξοικειωθούμε με αυτό (την έκθεση) και δεν γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστη μπορεί να θεωρηθεί η πληροφορία αυτή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
«Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πάρα πολλοί άμαχοι πέθαναν στα χέρια νεοναζί που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τη Μαριούπολη εκείνη την περίοδο. Χρησιμοποίησαν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, τους πυροβόλησαν πισώπλατα. Αυτό το γνωρίζουμε και το γνωρίζουμε στα σίγουρα», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Δεν αναφέρθηκε σε αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτό, τον οποίο έχει απορρίψει στο παρελθόν το Κίεβο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ