Σλοβακία: Αισιοδοξία για την κατάσταση του Ρ. Φίτσο μετά την απόπειρα δολοφονίας - «Δεν απειλείται πλέον η ζωή του»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σλοβακία: Αισιοδοξία για την κατάσταση του Ρ. Φίτσο μετά την απόπειρα δολοφονίας - «Δεν απειλείται πλέον η ζωή του»
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο τραυματίστηκε από πυροβολισμούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Τελευταία ενημέρωση 00.28

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και η κατάστασή του είναι «εξαιρετικά σοβαρή», μετά την απόπειρα δολοφονίας που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης μετά το πέρας συνεδρίασης της σλοβακικής κυβέρνησης στην πόλη Χάντλοβα έξω από την Μπρατισλάβα.

Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν απειλείται πλέον η ζωή του, όπως τόνισε το βράδυ της Τετάρτης στο BBC ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τομάς Ταράμπα.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές θεωρούν ότι ο ένοπλος που πυροβόλησε σήμερα τον Ρόμπερτ Φίτσο είχε πολιτικά κίνητρα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, ο Ματούς Σουτάι Έστοκ.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα μετά την απόπειρα δολοφονίας του, δήλωσε στο Reuters μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Το πρόσωπο που πυροβόλησε πολλές φορές σήμερα τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο «συνελήφθη» από την αστυνομία, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας. «Η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη και θα δώσει περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν», τόνισε η Ζουζάνα Τσαπούτοβα χαρακτηρίζοντας «επίθεση κατά της δημοκρατίας» την επίθεση κατά του πολιτικού της αντιπάλου.

Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. «Μπορώ να επιβεβαιώνω ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού», ανέφερε ο εκπρόσωπος χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο τραυματίστηκε από πυροβολισμούς στην κοιλιακή χώρα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Μάρτυρας του Reuters δήλωσε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Κατά τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό σταθμό TA3 ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας χτυπήθηκε στην κοιλιά.

Το TASR ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Λούμπος Μπλάχα είπε ότι ο Φίτσο πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Ο μάρτυρας είπε ότι είδε αξιωματούχους ασφαλείας να σπρώχνουν κάποιον σε ένα αυτοκίνητο και να απομακρύνονται με το αυτοκίνητο.

Σοκαρισμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος φέρεται ότι τραυματίστηκε από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα.

«Είμαι σοκαρισμένη. Εύχομαι στον Ρόμπερτ Φίτσο πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ώστε να αναρρώσει από αυτήν την επίθεση», ανέφερε η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας στην ανακοίνωσή της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε από την πλευρά του την «αποτρόπαια» επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ενός λαϊκιστή που είχε κάνει δηλώσεις οι οποίες θεωρήθηκαν ότι ευνοούν τη Ρωσία προτού υιοθετήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο τους τελευταίους μήνες. «Η επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι αποτρόπαια», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ. «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την πράξη βίας σε βάρος του αρχηγού της κυβέρνησης ενός γειτονικού κράτους και εταίρου», πρόσθεσε.

«Σοκαριστική» χαρακτήρισαν την είδηση για τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο Φίτσο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στον τραυματία. «Σοκαρισμένος» δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για την επίθεση στον «φίλο του», όπως αποκάλεσε τον Φίτσο.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου δήλωσε επίσης «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την είδηση και τόνισε ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος» από την επίθεση και τόνισε ότι η βία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Σοκ και αποτροπιασμό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.

«Σοκαρισμένος και αποτροπιασμένος από την ένοπλη επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Του εύχομαι (να έχει) δύναμη για ταχεία ανάρρωση», αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Οι σκέψεις μου είναι με στον Ρόμπερτ Φίτσο, τα αγαπημένα του πρόσωπα και τον λαό της Σλοβακίας», συμπληρώνει.

Η Σλοβακία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2004, λίγες εβδομάδες πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ertnews.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιρλανδία: Το Δουβλίνο θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος μέχρι τα τέλη Μαΐου

Γερμανία: Η νομική και κοινωνική προστασία της queer κοινότητας βελτιώθηκε το 2024

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου προωθεί νομοσχέδιο για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων Εβραίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider