Πούτιν: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να καταλάβει το Χάρκοβο - Δημιουργούμε ουδέτερη ζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πούτιν: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να καταλάβει το Χάρκοβο - Δημιουργούμε ουδέτερη ζώνη
Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Χαρκόβου, όπου η Ρωσία εξαπέλυσε επιχείρηση πριν από μία εβδομάδα, δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν την πόλη Βοβτσάνσκ και προωθούνται προς την πόλη Λουκιάντσι.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν στη βορειοανατολική Ουκρανία δημιουργούν μια ουδέτερη ζώνη για να προστατεύσουν την Ρωσία από τις επιθέσεις και πρόσθεσε ότι η Δύση «δεν είναι στα καλά της» αν νομίζει ότι μπορεί να υπαγορεύσει όρους στην Μόσχα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Κίνα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σι Τζινπίνγκ για την Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο μετά τις επανειλημμένες φονικές ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

«Αυτό που συμβαίνει προς την κατεύθυνση του Χάρκιβ (Χαρκόβου) είναι δικό τους (της Ουκρανίας) λάθος, επειδή βομβαρδίζουν και συνεχίζουν, δυστυχώς, να βομβαρδίζουν οικισμούς στις συνοριακές περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Μπέλγκοροντ», είπε ο Πούτιν.

«Οι άμαχοι πεθαίνουν εκεί. Είναι προφανές. Βομβαρδίζουν απευθείας το κέντρο της, πόλης, κατοικημένες περιοχές. Και έχω πει δημοσίως ότι αν αυτό συνεχισθεί, θα αναγκασθούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας, μια ουδέτερη ζώνη. Αυτό ακριβώς κάνουμε».

Όταν ρωτήθηκε αν οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή κοντά στο Χάρκιβ, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο Πούτιν είπε: «Όσον αφορά το Χάρκιβ, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια σήμερα».

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, ασκώντας πιέσεις πέρα από τα σύνορα στο βορειοανατολικό της τμήμα με μικρές ομάδες αποτελούμενες από εξαιρετικά ευκίνητες μονάδες, μια κίνηση που ανάγκασε την Ουκρανία να στείλει εκεί στρατεύματα από άλλες περιοχές.

Ο Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία το 2022, προκαλώντας τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου στην ουκρανική επανάσταση του Μαϊντάν και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Μαίνονται οι μάχες στην περιοχή

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Χαρκόβου, όπου η Ρωσία εξαπέλυσε επιχείρηση πριν από μία εβδομάδα, δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν την πόλη Βοβτσάνσκ και προωθούνται προς την πόλη Λουκιάντσι.

Ο ρωσικός στρατός συχνά καταστρέφει τις ουκρανικές πόλεις προκειμένου να τις κατακτήσει όπως έκανε στο Μπαχμούτ πέρυσι ή στην Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο, καταφεύγοντας σε μαζικούς βομβαρδισμούς για να εκδιώξει τους υποστηρικτές της πόλης.

«Ο στρατός άρχισε να καταστρέφει το Βοβτσάνσκ, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και πυροβολικό. Δεν είναι απλώς επικίνδυνο να βρίσκεσαι εκεί, είναι σχεδόν αδύνατο», είπε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ.

Περίπου 200 άμαχοι παραμένουν επί τόπου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ η πόλη, που βρίσκεται περίπου 50 χλμ. από την επαρχιακή πρωτεύουσα Χάρκοβο, είχε κάπου 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Λίγο δυτικότερα, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στον δεύτερο άξονα της επίθεσής τους στην επαρχία. Έχουν θέσει στο στόχαστρο το χωριό Λουκιάντσι, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για το Λίπτσι, μια άλλη κοινότητα στον δρόμο του Χαρκόβου.

«Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στο Λουκιάντσι. Ναι, υπάρχει προώθηση του εχθρού σε αυτήν την κοινότητα. Όμως οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν αυτήν την κοινότητα και να καταστρέψουν τις κατοχικές δυνάμεις», είπε ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Ο αρχηγός του ουκρανικού επιτελείου στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι, ανέφερε από την πλευρά του στο Telegram, αφού πέρασε «πολλές ημέρε» στην επαρχία του Χαρκόβου, πως οι ρωσικές δυνάμεις «επέκτειναν την ενεργή ζώνη μαχών κατά 70 χλμ.».

«Πρέπει να σταματήσουμε κάθε επιπλέον προώθηση των εχθρικών στρατευμάτων», επέμεινε, δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει «αεροπορικά πλήγματα, πυραυλικά πλήγματα, πλήγματα πυροβολικού, πλήγματα με άρματα μάχης προκειμένου να προκαλέσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες».

Στο μεταξύ, πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως η Ουκρανία εξαπέλυσε επιθέσεις σε υποσταθμό ενέργειας στην υπό ρωσική κατοχή Κριμαία και σε αποθήκη πετρελαίου και έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ, καθώς και σε διυλιστήριο πετρελαίου στο Τουάψε στη διάρκεια της νύχτας.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο διυλιστήριο προκάλεσε καταστροφές που θα απαιτήσουν επισκευές, είπε η πηγή. Το χτύπημα στον σταθμό ενέργειας στη Σεβαστούπολη προκάλεσε διακοπές ρεύματος, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι υπογράφει νόμο που επιτρέπει σε κατάδικους να υπηρετήσουν στον στρατό

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που επιτρέπει σε ορισμένες κατηγορίες καταδίκων να υπηρετήσουν στον στρατό.

Επίσης υπεγράφη ένας ξεχωριστός νόμος που προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες επιστράτευσης.

Ο αριθμός των μελών του ουκρανικού στρατού αποτελεί εδώ και καιρό ένα ζήτημα για τον στρατό, καθώς πολεμά έναν πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος και καλύτερα εξοπλισμένο εχθρό. Το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο τους τελευταίους μήνες, ωθώντας τις αρχές να θεσπίσουν αυστηρότερα μέτρα για όσους αποφεύγουν τη στράτευση.

Ο νέος νόμος προβλέπει αποφυλάκιση υπό όρους σε καταδίκους που υπογράφουν σύμβαση για να ενταχθούν στον στρατό, μια κίνηση που ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα μπορούσε να δώσει 20.000 στρατιώτες στην ουκρανική πολεμική δύναμη.

Οι κατάδικοι για τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως φόνος εκ προμελέτης δύο ή περισσότερων ατόμων, βιασμός και εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας, δεν θα επιτρέπεται να καταταγούν.

Ξεχωριστά, ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που που προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα εις βάρος στρατιωτών που αποφεύγουν στη στράτευση μέχρι και 218 δολάρια. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ουκρανία είναι περίπου 560 δολάρια

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού θεωρείται από ορισμένους στρατιωτικούς αναλυτές ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας. Οι προμήθειες όπλων που έχουν καθυστερήσει σημαντικά, ιδιαίτερα από την Ουάσιγκτον, αναμένεται να φτάσουν σύντομα στην πρώτη γραμμή. Η Ουκρανία έχει ήδη μειώσει την ηλικία επιστράτευσης από τα 27 στα 25. Το ανώτατο όριο είναι τα 60 έτη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν φορτηγό επειδή πίστευαν ότι μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

ΗΠΑ: Σχεδόν 1 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα σε Τέξας και Λουιζιάνα έπειτα από σφοδρή καταιγίδα

Ουκρανία: Ρώσοι παραστρατιωτικοί που πολεμούν κατά του Πούτιν συμμετέχουν στις μάχες στο Χάρκοβο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider