Χρηματικό έπαθλο και κατά παρέκκλιση εγγραφή σε ΑΕΙ για νέους επιστήμονες έως 20 ετών - Όροι και προϋποθέσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματικό έπαθλο και κατά παρέκκλιση εγγραφή σε ΑΕΙ για νέους επιστήμονες έως 20 ετών - Όροι και προϋποθέσεις
Τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από την Ε.Ε. για την ελληνική συμμετοχή, ενώ για τους διακριθέντες εκτός από το χρηματικό έπαθλο, θα υπάρξει καθ' υπέρβαση εγγραφή του σε πανεπιστημιακά τμήματα συναφούς επιστημονικού πεδίου.

Πρόσκληση στη νέα γενιά Ελλήνων επιστημόνων ετοιμάζεται να απευθύνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου να συγκροτήσει την Εθνική Αποστολή της χώρας που θα συμμετέχει στον 35ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2024 στην Πολωνία (9-14/9).

Τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από την Ε.Ε. για την ελληνική συμμετοχή, ενώ για τους διακριθέντες εκτός από το χρηματικό έπαθλο, θα υπάρξει καθ' υπέρβαση εγγραφή του σε πανεπιστημιακά τμήματα συναφούς επιστημονικού πεδίου.

Στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων μπορούν να λάβουν μέρος νέοι και νέες, ηλικίας 14 έως 20 ετών. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μην έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους έως και την τελευταία ημέρα του μήνα που πραγματοποιείται ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός (30.09.2024) και παράλληλα να έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος ηλικίας την πρώτη μέρα του ίδιου μήνα (όσοι/ες έχουν γεννηθεί από 01.10.2003 έως 01.09.2010).

Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι/ες είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων.

Γίνονται δεκτές εργασίες από όλα τα πεδία επιστημονικής έρευνας: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Μηχανική, Βιολογία, Γεωλογία, Περιβαλλοντική, Πληροφορική, Ιατρική, Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Κοινωνικές Επιστήμες και άλλα συναφούς φύσης πεδία.

Υποβολή Προτάσεων

Οι υποψήφιοι/ες καλούνται να υποβάλουν εργασία (project) ατομική ή ομαδική (οι ομάδες θα αποτελούνται από μέγιστο αριθμό 3 ατόμων), καθώς και το σχέδιο κατασκευής της μελέτης. Η εργασία πρέπει να είναι πρωτότυπη επιστημονική μελέτη ή ευρεσιτεχνία που οι υποψήφιοι θα έχουν επινοήσει, επεξεργαστεί και καταγράψει και η οποία θα υποβληθεί με τη μορφή γραπτής αναλυτικής περιγραφής (γραπτό δοκίμιο) έως την 20/6/ 2024.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής, καθώς και τα γραπτά δοκίμια μαζί με τα απαιτούμενα συνοδευτικά έως την 20/6/24 στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] (Τμήμα Δ’ Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων για τη Νεολαία της Διεύθυνσης Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας).

Η αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να φέρει ψηφιακή υπογραφή μέσω gov.gr του ιδίου του υποψηφίου εφόσον είναι άνω των 18 ετών ή του γονέα - κηδεμόνα σε περίπτωση που είναι κάτω των 18 ετών.

Τα γραπτά δοκίμια τα οποία θα υποβληθούν στην ελληνική γλώσσα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις δέκα σελίδες (μεγέθους Α4) και μπορούν να έχουν ως παράρτημα επιπλέον 10 σελίδες με γραφήματα και σχέδια.

To σύντομο βίντεο διάρκειας πέντε έως δέκα λεπτών θα αποσταλεί ως ενεργός σύνδεσμος μέσω της δωρεάν διαδικτυακής εφαρμογής we transfer
(https://wetransfer.com/). Το μέγεθος του αρχείου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 Gbyte.

Παράλληλα, τα γραπτά δοκίμια πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τα ακόλουθα δικαιολογητικά :
α) Αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου πιστοποιητικού όπου αποδεικνύονται τα στοιχεία των αιτούντων.
β) Σχέδιο-κατασκευή της μελέτης (project), όπου αυτό απαιτείται.
γ) Σύντομο κείμενο μιας σελίδας, στο οποίο θα περιγράφονται συνοπτικά τα καινοτόμα στοιχεία της εργασίας.

Διαδικασία επιλογής

Η διαδικασία επιλογής θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

  • Τα γραπτά δοκίμια θα αξιολογηθούν από τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από διακεκριμένους επιστήμονες. Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής.
  • Το έργο της Επιτροπής είναι να επιλέξει έως 3 εργασίες (η καθεμία από διαφορετικό τομέα) που θα ξεχωρίσουν ως προς το επίπεδο καινοτομίας, δημιουργικότητας και προοπτικών υλοποίησής τους.
  • Η Επιτροπή κοινοποιεί την απόφασή της έως 21/6/24 προς την Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής για τους υποψήφιους που θα αποτελέσουν την Εθνική Αποστολή της χώρας στον 35ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων. Ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων/συμμετεχουσών στην Εθνική Αποστολή ορίζεται στα έξι άτομα.

Οι υποψήφιοι/ες θα ενημερωθούν για την αξιολόγηση της αίτησής τους με ηλεκτρονικό μήνυμα από το Τμήμα Δ’ Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων για τη Νεολαία της Διεύθυνσης Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής.

Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, η παρουσίαση των εργασιών στα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής γίνεται από τους ίδιους τους υποψήφιους στην αγγλική γλώσσα, η οποία θα βραβεύσει τα πιο πρωτότυπα και καινοτόμα σχέδια των συμμετεχόντων. Τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από την Ε.Ε. Οι εργασίες που θα διακριθούν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό θα λάβουν χρηματικό έπαθλο.

Οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στο Λύκειο διακρίθηκαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων με την απονομή σε αυτούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου, εγγράφονται καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε πανεπιστημιακά τμήματα, εφόσον για την εισαγωγή τους το μάθημα, στο οποίο έχουν διακριθεί, εξετάζεται ως μάθημα της κατεύθυνσης ή του προσανατολισμού που έχουν επιλέξει στην τελευταία τάξη του Λυκείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιχειρηματίες θέλουν να γίνουν οι άντρες, δημόσιοι υπάλληλοι οι γυναίκες - Οι νέοι προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider