Ρωσία: Συνελήφθη Γάλλος υπήκοος ως ύποπτος για συλλογή πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Συνελήφθη Γάλλος υπήκοος ως ύποπτος για συλλογή πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό
Ρώσοι ανακριτές ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν έναν Γάλλο πολίτη ως ύποπτο για συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού.

Ρώσοι ανακριτές ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν έναν Γάλλο πολίτη ως ύποπτο για συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού.

Η Ανακριτική Επιτροπή, η οποία ασχολείται με σοβαρά αδικήματα , ανακοίνωσε ότι άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του Γάλλου πολίτη, του οποίου δεν αποκάλυψε το όνομα, για παραβίαση της νομοθεσίας περί «ξένων πρακτόρων».

Αναφέρει ότι ο συλληφθείς παραβίασε ένα τμήμα του νόμου που τιμωρεί εκείνους που δεν έχουν δηλωθεί ως «ξένοι πράκτορες» και εμπλέκονται στη «στοχευμένη συλλογή πληροφοριών στον τομέα των στρατιωτικών (και) στρατιωτικο-τεχνολογικών δραστηριοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

«Παρόμοιες πληροφορίες, εάν αποκτηθούν από ξένες πηγές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά της ασφάλειας του κράτους» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ανακριτική Επιτροπή.

Στην ανακοίνωσή της Ανακριτικής Επιτροπής προστίθεται ότι ο άνδρας επισκεπτόταν τη Ρωσία για αρκετά χρόνια και συναντούσε Ρώσους πολίτες.

Tο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS παρουσιάζει τον συλληφθέντα ως υπάλληλο του Κέντρου Ανθρωπιστικού Διαλόγου (HD), μια μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα την Ελβετία, ο ιστότοπος της οποίας αναφέρει ότι λειτουργεί από το 1999 με σκοπό «να βοηθήσει στην πρόληψη, τον μετριασμό και την επίλυση ένοπλων συγκρούσεων μέσω διαλόγου και διαμεσολάβησης» σε χώρες όπως η Ισπανία, οι Φιλιππίνες και η Λιβύη.

Η HD δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να επιβεβαιώσει ότι ο συλληφθείς ήταν υπάλληλός της. Δεν ήταν άμεσα σαφές αν η οργάνωση έχει δραστηριότητες ή προσωπικό στη Ρωσία.

Οι κατηγορίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι δεν έκανε άμεσα κανένα σχόλιο.

Ένα σύντομο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανακριτική Επιτροπή δείχνει έναν άνδρα που φοράει τζιν παντελόνι και μαύρο μπλουζάκι να συλλαμβάνεται σ’ ένα εστιατόριο από αξιωματικούς της ασφάλειας που φορούσαν μπαλακλάβες, να οδηγείται σ’ ένα βανάκι και εν συνεχεία να περπατάει εντός ενός κτιρίου. Το πρόσωπο του υπόπτου φαίνεται θολό.

Το Reuters μπόρεσε να αναγνωρίσει το εστιατόριο που εμφανίζεται στο βιντεοκλιπ ως ένα καφέ που ονομάζεται Akademia στο κέντρο της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέστρεψε ρωσικό ρυμουλκό ανοικτά της Κριμαίας

Ρωσία: Οι χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα θα αντιμετωπίσουν συνέπειες

gazzetta
gazzetta reader insider insider