Επικοινωνία Νετανιάχου - Μπάιντεν: «Πραγματική πιθανότητα» για συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικοινωνία Νετανιάχου - Μπάιντεν: «Πραγματική πιθανότητα» για συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο
Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικά τις προσπάθειες για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Ισραήλ αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, όμως δεν θα σταματήσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας παρά μόνο «αφού επιτύχει όλους τους στόχους του», ανακοίνωσε το γραφείο του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την πρόσφατη απάντηση της Χαμάς στην πρόταση που είχε παρουσιάσει ο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι οι ομάδες εθνικής ασφαλείας των δύο χωρών τους θα συναντηθούν στις 15 Ιουλίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «χαιρέτισε την απόφαση του πρωθυπουργού να εξουσιοδοτήσει τους (Ισραηλινούς) διαπραγματευτές να συζητήσουν με τους Αμερικανούς, Καταριανούς και Αιγύπτιους μεσολαβητές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος σχολίασε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι η απάντηση της Χαμάς περιλάμβανε μια «πολύ σημαντική εξέλιξη», τονίζοντας ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» για μια συμφωνία. «Όσον αφορά εμάς, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία για τους ομήρους, εξαρτάται από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου», πρόσθεσε.

Άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ.

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν διευκρίνισε πού θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Την Τετάρτη η Χαμάς ανέφερε ότι έστειλε στους μεσολαβητές νέες «ιδέες» για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, σημειώνοντας ότι ανέφερε το θέμα αυτό με αξιωματούχους του Κατάρ και της Αιγύπτου ενώ είχε και επαφές με την Τουρκία.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι «εξετάζει τα σχόλια» της Χαμάς για μια πιθανή συμφωνία και ότι θα απαντήσει στους μεσολαβητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς στην κατάπαυση πυρός

Η Ρωσία έπληξε εγκατάσταση φυσικού αερίου στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Γερμανία: «Ναι» στην στράτευση των γυναικών, εφόσον η θητεία καταστεί υποχρεωτική

gazzetta
gazzetta reader insider insider