Ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο – Πότε κλείνουν οριστικά τα Υποθηκοφυλακεία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο – Πότε κλείνουν οριστικά τα Υποθηκοφυλακεία
Αλλαγές που αφορούν σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο που παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αλλαγές που αφορούν σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, που παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στο νομικό έλεγχο των συμβολαίων αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων κάτω από το μισό. Το νομοσχέδιο εισάγει το πλαίσιο για την ασφαλή χρήση της, ενώ ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της αγοράς καθώς θεσπίζεται η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συμβόλαιο. Η ρύθμιση αυτή θα δώσει λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα λόγω μικρών διαφορών στα τετραγωνικά μέτρα.

Παράλληλα, προβλέπονται η θεσμοθέτηση πιστοποιημένου μηχανικού με δικαίωμα υπογραφής για τις χιλιάδες χωρικές μεταβολές που έρχονται και εύκολες και γρήγορες διορθώσεις στα λάθη παλιών μελετών Κτηματογράφησης, ενώ καταργείται η έγχαρτη διαδικασία, έρχεται νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα δίνει λύση στο 1/3 του χρόνου. Το Νομοσχέδιο φέρνει τη σύμπτυξη τελικών σταδίων στις μελέτες Κτηματογράφησης που εκκρεμούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ολοκλήρωσης το 2025.

Μια ακόμη αλλαγή που αναμένεται από φθινόπωρο είναι η καταγραφή των ακινήτων στο «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», μια νέα βάση δεδομένων, η οποία θα διασυνδεθεί και με το Κτηματολόγιο. Στο εν λόγω Μητρώο θα καταγραφούν τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων, όπως: επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας. Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προχωρά σε ταχύτατες διασταυρώσεις για αδήλωτα ακίνητα, ψευδή στοιχεία ή αδήλωτα ενοίκια. Στο νέο φάκελο θα περιληφθεί το σύνολο των στοιχείων του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, καθώς και από τις δηλώσεις Ε2 για τα μισθωτήρια των ακινήτων.

Πότε κλείνουν οριστικά τα Υποθηκοφυλακεία

Τα Υποθηκοφυλακεία θα κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του 2024, ενώ τελική προθεσμία για δηλώσεις ακινήτων παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2024. Με τον τρόπο αυτό, το Κτηματολόγιο γίνεται ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται όλες τις συναλλαγές ακινήτων, με ενιαίους κανόνες, ψηφιακά εργαλεία για όλους και ψηφιοποιημένο αρχείο Υποθηκοφυλακείων.

Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων στην Ελλάδα ξεκίνησε τον φθινόπωρο του 2023 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 (έτος κατά το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Κτηματολόγιο).

Ο προϋπολογισμός για την ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας ανέρχεται σε 242,4 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν ηλεκτρονικές εφαρμογές και ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα τηρούνται όλα τα αρχεία και θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε πολίτες και επαγγελματίες.

Ολοκληρώθηκε το Κτηματολόγιο σε εννέα νέες περιοχές

Στο μεταξύ προχωρά η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε ολόκληρη την χώρα. Πριν από δύο ημέρες, εννέα νέες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής εντάχθηκαν στη λειτουργία του Κτηματολογίου, μετά την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης.

Πρόκειται για τους ΟΤΑ Βαρνάβα και Γραμματικού του Καλλικρατικού Δήμου Μαραθώνα και Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού του Καλλικρατικού Δήμου Ωρωπού της Περιφέρειας Αττικής.

Με την ένταξη των περιοχών αυτών, 97.577 ιδιοκτησίες και 143.594 δικαιώματα περιέρχονται σε καθεστώς λειτουργίας του Κτηματολογίου.

Για τις περιοχές αυτές, το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κτηματολογίου πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά, μέσω του ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr. Για φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν εγγραπτέα πράξη για κτηματογραφημένα ακίνητα συστήνεται η χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου από το συμβολαιογράφο τους (https://akinita.gov.gr), μέσω του οποίου η διαδικασία νομικού ελέγχου ολοκληρώνεται σε μία εργάσιμη ημέρα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες:

• Η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων (εξαιρουμένων πράξεων: α) διανομής, β) ανταλλαγής, γ) τροποποιήσεων οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών που περιέχουν περισσότερα του ενός ΚΑΕΚ και δ) σύστασης οροφοκτησίας με πώληση) καθώς και αιτήσεων για τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων από πολίτες και επαγγελματίες πραγματοποιείται μόνο ψηφιακά.
• Η υποβολή πράξεων που συντάσσονται ή και διακινούνται από δικηγόρους και αφορούν σε εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και εγγραφή προσημείωσης πραγματοποιείται μόνο ψηφιακά.
• Η υποβολή αιτήσεων και συνυποβαλλόμενων εγγράφων για την εγγραφή πράξεων που περιέχονται σε έγγραφα που συντάσσουν ή διακινούν οι δικαστικοί επιμελητές και για τα οποία προβλέπεται νόμιμη προδικασία επίδοσης, πραγματοποιείται μόνο ψηφιακά.
• Η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση γίνεται και ψηφιακά.
• Η υποβολή αιτήσεων εξωδικαστικών διορθώσεων των αρχικών εγγραφών (άρθρο 6 παρ. 4 του ν. 2664/1998) πραγματοποιείται ψηφιακά.
• Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων (π.χ. αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου κ.λπ.) υποβάλλονται και παραλαμβάνονται μόνο ψηφιακά (7/24).
• Το πρωτόκολλο είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό.
• Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και τις αιτήσεις καταργούνται.
• Οι πληρωμές γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS.
• Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων κατατίθενται ηλεκτρονικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Ποιοι πολίτες πρέπει να «τρέξουν» μέχρι τις 30 Ιουλίου – Πώς υποβάλλονται οι ψηφιακές δηλώσεις

Κτηματολόγιο: Οι βασικοί άξονες του νέου Νομοσχεδίου - Ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης μέχρι το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider