Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς σε επίθεση στο Ιράν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς σε επίθεση στο Ιράν
Το χτύπημα έγινε στην Τεχεράνη. Η άνανδρη επίθεση του Ισραήλ δεν θα μείνει ατιμώρητη απειλεί η Χαμάς. Απειλές εκτοξεύει το Ιράν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:22

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Χανίγια και ένα μέλος της φρουράς του, σκοτώθηκαν από την επιδρομή που είχε στόχο την κατοικία του στην ιρανική πρωτεύουσα, νωρίς το πρωί.

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Διαβάστε ακόμα: Χανίγια: Τουρκία, Ρωσία και Αμπάς καταδικάζουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Την πληροφορία ότι ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στο Ιράν δημοσιοποίησαν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης -επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας-, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η είδηση, η οποία ήρθε λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό που σχεδίασε το φονικό χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν, φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες για οποιαδήποτε επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ο Χανίγια ήταν πρόσωπο κλειδί για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς -μεταφέροντας μηνύματα προς και από τους ηγέτες της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα. Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μια συμφωνία πλησιάζει, ακόμα κι αν υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία προς επίλυση.

Καθαρίζουμε τη βρωμιά

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Jerusalem Post, o Ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichay Eliyahu έγραψε στο X ως απάντηση στην είδηση του θανάτου του Χανίγια: ​​«Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε τον κόσμο από αυτή τη βρωμιά. Όχι άλλες φανταστικές συμφωνίες «ειρήνης»/παράδοσης, όχι άλλο έλεος για αυτούς τους. Το σιδερένιο χέρι που θα τους χτυπήσει, είναι αυτό που θα φέρει ειρήνη και λίγη παρηγοριά και θα ενισχύσει την ικανότητά μας να ζούμε ειρηνικά με αυτούς που επιθυμούν την ειρήνη. Ο θάνατος του Χανίγια κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο».

Πάντως, σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε οδηγίες στους υπουργούς της κυβέρνησης να μην κάνουν σχόλια για τη δολοφονία του Χανίγια.

Ιράν: Σχεδιάζει τα αντίποινα

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης για να συζητήσει τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ιρανική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι το συμβούλιο θα αποφασίσει για τη στρατηγική που θα υιοθετήσει το Ιράν ως απάντηση στη δολοφονία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Νάσερ Καναάνι, υποστήριξε σήμερα ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια «δεν θα πάει χαμένο».

«Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια ήταν "ένα επικίνδυνο στοίχημα με στόχο να υπονομεύσει την αποτρεπτική πολιτική της Τεχεράνης", μετέδωσε το Nournews, δίκτυο που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, το Εθνικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Η υπέρβαση των κόκκινων γραμμών είχε πάντα κόστος για τον εχθρό", πρόσθεσε το Nournews.

Παράλληλα ο Μοχζέν Ρεζαϊέ, ένας πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ θα "πληρώσει βαρύ τίμημα" για τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δήλωση του πρώην αξιωματούχου του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ποιος ήταν ο Χανίγια

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε σήμερα στο Ιράν, προσέλκυσε πάνω τους τους προβολείς σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές.

Συνηγορούσε για καιρό υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στην οργάνωσή του και λέγεται πως είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.

Ο 62χρονος ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.

Γιος οικογένειας προσφύγων από την πόλη που ονομάζεται Ασκαλέν στα αραβικά (Ασκελόν στα εβραϊκά), μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας, άρχισε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου γεννήθηκε η Χαμάς. Ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.

Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, ενώ ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγια φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ κι είχε εκτοπιστεί για έξι μήνες στον νότιο Λίβανο.

Προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή το 2006, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του ισλαμιστικού κινήματος στις βουλευτικές εκλογές.

Αφού ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης ενότητας, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», επιλέγοντας να πάει αντίθετα στο ρεύμα, καθώς η Χαμάς στον επίσημο λόγο της τότε δεν αναγνώριζε τα σύνορα αυτά.

Όμως ήταν επί των ημερών του που ξέσπασε, το 2007, ο μίνι-εμφύλιος ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πολύνεκρες εχθροπραξίες. Η σύγκρουση συνεχίζει ως ακόμη και σήμερα να τροφοδοτεί τη διένεξη ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.

Η συγκατοίκησή του με τη Φάταχ, την παράταξη του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ήταν βραχεία. Η Χαμάς την έδιωξε από τον θύλακο διά της βίας το 2007, δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως προχωρούσε μονομερώς στην αποχώρηση από την μικρή περιοχή όπου επέβαλε κατοχή για δεκαετίες.

Ο Ισμαήλ Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ, επίσης εξόριστο στο Κατάρ.

Σε οπτικό υλικό που είχαν μεταδώσει τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς αμέσως μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, διακρινόταν ο Ισμαήλ Χανίγια να συζητά με αγαλλίαση με άλλα στελέχη της παράταξης στο γραφείο του στη Ντόχα, καθώς παρακολουθούσε ρεπορτάζ σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο που εικόνιζε μαχητές που είχαν καταλάβει τζιπ του ισραηλινού στρατού.

Εννιά και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε ερείπια, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε επιμείνει επανειλημμένα στη θέση πως δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Jerusalem Post

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider