Γάζα: Πάνω από 18 θύματα σε βομβαρδισμό σχολείου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Πάνω από 18 θύματα σε βομβαρδισμό σχολείου
Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές επιχειρήσεις δεν σταματούν εναντίον της Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, κινήματος που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχθηκε χθες να ξαναρχίσουν την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, έπειτα από παρέμβαση των χωρών που μεσολαβούν, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίες προειδοποίησαν τους αντιμαχόμενους πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογία» για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφτηκε καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στον παλαιστινιακό θύλακο και αφού έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι χθες σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον δυο σχολείων, και με φόντο τις ανησυχίες για ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής.

«Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο νωρίτερα, η Ουάσιγκτον, το Κάιρο και η Ντόχα προσκάλεσαν τα αντίπαλα μέρη να ξαναρχίσουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις τη 15η Αυγούστου, τονίζοντας πως πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

«Ως μεσολαβητές είμαστε έτοιμοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουμε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήματα της εφαρμογής (σ.σ. ενδεχόμενης συμφωνίας) κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών», πρόσθεσαν.

Η Ντόχα πρωτοστατεί για μήνες στις διαπραγματεύσεις, με την υποστήριξη του Καΐρου και της Ουάσιγκτον, με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Η προοπτική τερματισμού των εχθροπραξιών σκοπός είναι να γίνει πραγματικότητα βάσει συμφωνίας κατά στάδια, αρχίζοντας με την κατάπαυση του πυρός.

Οι συνομιλίες διεξάγονται με βάση το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα τέλη του Μαΐου· επρόκειτο, κατ’ αυτόν, για ισραηλινή πρόταση.

Η συμφωνία-πλαίσιο για την οποία έκαναν λόγο οι χώρες που μεσολαβούν «βασίζεται στις αρχές» που είχε διατυπώσει ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με τη χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους.

«Είναι καιρός να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και των φυλακισμένων», κατά το κείμενο. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες ώστε κάποιο από τα μέρη να επιδιώξει περαιτέρω καθυστέρηση».

Αυτό δεν σημαίνει πάντως πως «είναι έτοιμη να υπογραφτεί συμφωνία την Πέμπτη. Μένει πολλή δουλειά να γίνει», είπε πάντως ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, αναφερόμενος στις συνδιαλέξεις του προέδρου των ΗΠΑ με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Το Ισραήλ φάνηκε «πολύ δεκτικό» στην ιδέα να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, είπε ο αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, απορρίπτοντας επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Νετανιάχου κωλυσιεργεί, ή καθυστερεί τα πράγματα.

Η εξέλιξη καταγράφτηκε αφού ονομάστηκε νέος ηγέτης της Χαμάς ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές πως ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου. Η ανάδειξή του στην ηγεσία του Πολιτικού Γραφείου, μετά τον θάνατο του προκατόχου του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη —το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία του κι ορκίστηκαν εκδίκηση— θεωρείται πως έκανε ακόμη πιο δύσκολες τις έμμεσες διαπραγματεύσεις. Ο ισραηλινός στρατός εξάλλου ορκίστηκε πως θα «εξαλείψει» τον κ. Σινουάρ.

Μετά τον Νοέμβριο, όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης έχουν αποτύχει και ο πόλεμος, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 40.000 ανθρώπους στον μικρό πολιορκημένο θύλακο, ανεβάζει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, όπου απειλείται εξάπλωση του πολέμου ανάμεσα από τη μια το Ιράν και ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζει κι από την άλλη το Ισραήλ και τους δικούς του συμμάχους, ο κυριότερος από τους οποίους είναι οι ΗΠΑ.

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για να αποφευχθεί η περιφερειακή ανάφλεξη μετά τις δολοφονίες Χανίγια και Σουκρ.

Ωστόσο ο Ιρανός υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί τόνισε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, ότι το Ισραήλ διέπραξε «στρατηγικό λάθος» που θα «του κοστίσει ακριβά».

Ο κ. Μπαγερί κατηγόρησε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου —που δεν έχει κάνει ακόμη κανένα επίσημο σχόλιο για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια— πως θέλει να «εξαπλωθεί ο πόλεμος».

Από την άλλη, Aμερικανός αξιωματούχος διεμήνυσε ότι το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως μαχητικά αεροσκάφη F-22 κατέφθασαν χθες στη Μέση Ανατολή. Είχαν αναγγείλει την περασμένη εβδομάδα πως θα ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.

Στον Λίβανο, όπου έχουν γίνει επανειλημμένα υπερπτήσεις ισραηλινών στρατιωτικών αεροσκαφών σε χαμηλό ύψος, η κατάσταση παραμένει στην κόψη του ξυραφιού. Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη λιβανική Χεζμπολάχ, στην πράξη καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζονται.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε χθες Πέμπτη πως το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ «με όλη του τη δύναμη» αν συνεχίσει τις επιθέσεις της, με μήνυμα μεταφρασμένο στα αραβικά, απευθυνόμενο στον λιβανικό πληθυσμό, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τις υπηρεσίες του. «Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο (ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν) Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006, αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024», συνέχισε ο κ. Γκάλαντ, αναφερόμενος στον πόλεμο 34 ημερών του 2006.

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές επιχειρήσεις δεν σταματούν εναντίον της Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, κινήματος που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Στην πόλη της Γάζας, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε δύο σχολεία σκότωσαν «πάνω από 18 πολίτες» χθες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, τον Μοχάμαντ αλ Μουγαγίρ, ο οποίος πρόσθεσε πως άλλοι 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πάνω από 40 αγνοούνται.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως τα σχολεία «χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες και διοικητές της Χαμάς», πως εκεί «σχεδιάζονταν» και από εκεί «εξαπολύονταν» επιθέσεις.

Ακόμη χθες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν, για ακόμη μια φορά, τους άμαχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς της Χαν Γιούνις, μεγάλης πόλης στο νότιο τμήμα του θυλάκου, που έχει υποστεί ήδη πελώριες καταστροφές σε μάχες που κράτησαν μήνες.

Η διαταγή αφορά συνοικίες από όπου «εκτοξεύτηκαν ρουκέτες», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η πολιτική προστασία ανέφερε πως ανασύρθηκαν πέντε πτώματα από σπίτι που βομβαρδίστηκε στη Χαν Γιούνις.

Στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 1.198 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 39 πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας — ανάγκασαν τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού των 2,4 εκατ. κατοίκων να εκτοπιστεί και την έχουν φέρει αντιμέτωπη με κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ με «όλη του τη δύναμη», προειδοποιεί ο Γκάλαντ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ συναινεί να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider