Δεύτερη νύχτα αγωνίας στην Αττική: Μάχη με πολλαπλές εστίες φωτιάς σε Πεντέλη, Μαραθώνα και Γέρακα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερη νύχτα αγωνίας στην Αττική: Μάχη με πολλαπλές εστίες φωτιάς σε Πεντέλη, Μαραθώνα και Γέρακα
Στις φλόγες για δεύτερο 24ωρο η βορειοανατολική Αττική με δεκάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα σε Πεντέλη, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Γέρακα, Διόνυσο και Μαραθώνα να έχουν γίνει στάχτη από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς. Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή με τουλάχιστον 100.000 καμένα στρέμματα. Έρχονται ενισχύσεις από Γαλλία, Ιταλία, Σερβία, Τουρκία, Ρουμανία.

Τελευταία ενημέρωση 00.52

Βελτίωση παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές στο Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην Βορειοανατολική Αττική όπως τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση αργά το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς, αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα» σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι σχετικά με αναφορά την τελευταία ώρα για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί κλήση ή κλήσεις για ανάλογο περιστατικό.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αμπελεία Φαρσάλων, Πολιτικά Ευβοίας, Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, Αγκυνάρα Πύργου Ηλείας και Ράγιο Θεσπρωτίας δήλωσε ότι έχουν ελεγχθεί, ενώ οι πυρκαγιές σε Ξάνθη, Παλαιόπυργο Ναυπακτίας, και Τερψιθέα Γλυφάδας είναι οριοθετημένες.

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος τόνισε ότι έχει διευρυνθεί ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα: η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα, η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και η Τουρκία δύο αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα» τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

«Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη, αλλά και για τις επόμενες ημέρες» κατέληξε κλείνοντας την έκτακτη ενημέρωση.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ο Κ. Μητσοτάκης

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων βρέθηκε, το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τα πύρινα μέτωπα.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιστρέφει στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε και το πρωί στο ΕΣΚΕΔΙΚ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Φον ντερ Λάιεν: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη οργανώνεται για να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές στην Αττική.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε μέσω του «Χ»: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς μάχεται με καταστροφικές πυρκαγιές.

Η ΕΕ στέλνει υποστήριξη από τον στόλο της rescEU: δύο αεροπλάνα από την Ιταλία και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία. Επίσης, αναπτύσσονται πυροσβεστικά συνεργεία από την Τσεχία και τη Ρουμανία. Αυτή είναι η Αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη.»

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε μέσω του «Χ»: «Σε απάντηση στην ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (UCPM) από την Ελλάδα, για τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, η ΕΕ κινητοποιεί δύο αεροπλάνα από τον στόλο rescEU από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από το rescEU από τη Γαλλία και επίγειες ομάδες πυρόσβεσης από τη Ρουμανία και την Τσεχία.»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο Τρίτη σε Αττική και Στερεά Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο Τρίτη 13 Αυγούστου για την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας) σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

χαρτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Meteo: Σχεδόν 100 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση τη μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

Δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA, δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Meteo, η εξάπλωση των θερμών σημείων αποκαλύπτει τη μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους/βορειοανατολικούς ανέμους και τη μεγάλη ξηρότητα τη βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Τουρκία ετοιμάζει αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης στην Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Σύσκεψη για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη ΒΑ Αττική

Πυρκαγιές στην Αττική: Στο Λαύριο η εξυπηρέτηση των επιβατηγών πλοίων από και προς Ραφήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider