Τα ξένα ΜΜΕ για την πύρινη καταστροφή της Αθήνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ξένα ΜΜΕ για την πύρινη καταστροφή της Αθήνας
Στα «πρωτοσέλιδα» των ξένων ΜΜΕ βρέθηκε η Ελλάδα και η ολέθρια καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα.

Στα «πρωτοσέλιδα» των ξένων ΜΜΕ βρέθηκε η Ελλάδα και η ολέθρια καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα.

«Οργή και θλίψη», ήταν ο τίτλος βίντεο του BBC που μετέδωσε εικόνες από την πυρκαγιά μέσω της ανταποκρίτριάς του στην Αθήνα, Jessica Parker. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εκκενώσει τις περιοχές τους, καθώς οι φλόγες έφτασαν τα 25 μέτρα, αναφέρει το δημοσίευμα. Σπίτια και ιδιοκτησίες -συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου- κάηκαν ολοσχερώς, καθώς η φωτιά παρέμεινε ζωντανή στη διάρκεια της νύχτας. Οι κάτοικοι παραπονιούνται για την απουσία επαρκούς αριθμού πυροσβεστών και υδροφόρων, ενώ οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή άλλων χωρών.

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη, έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των περιοχών που κινδυνεύουν από πυρκαγιές, με την Ελλάδα να υφίσταται τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών των τελευταίων δύο δεκαετιών, σημείωσε το Bloomberg. Μια τεράστια πυρκαγιά «καταβροχθίζει» την ανατολική Αττική, προκαλώντας εκτεταμένες εκκενώσεις περιοχών. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διέσωσε περισσότερους από 250 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στις πληγείσες περιοχές από το απόγευμα της Κυριακής.

Απευθείας δηλώσεις κατοίκων του Μαραθώνα μετέφερε η γαλλική Le Monde. «Ο ουρανός άρχισε να σκεπάζεται με ένα πυκνό γκρίζο σύννεφο, η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και καταλάβαμε ότι έπρεπε να φύγουμε γρήγορα», λέει η Ασημίνα Ράικου, κάτοικος Μαραθώνα που εκκένωσε την περιοχή της.

Ο καπνός έφτασε στο σημείο να σκεπάσει την Ακρόπολη. Από τις φλόγες καταστράφηκαν πολλά σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα. Ένα πτώμα – πιθανότατα γυναίκας γύρω στα εξήντα – ανασύρθηκε το πρωί της Τρίτης σε εργοστάσιο που καταστράφηκε από τις φλόγες στο Πάτημα Χαλανδρίου. Σχεδόν 80 άτομα νοσηλεύονται λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Για καταστροφή βιβλικών διαστάσεων έκανε λόγο ο Guardian, σημειώνοντας πως η πυρκαγιά κινήθηκε σαν αστραπή. Έκανε ειδική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη που διέκοψε τις διακοπές του στην Κρήτη για να επιστρέψει αλλά και στις αντιδράσεις ενός έθνους που έχει ακόμη νωπές μνήμες από το Μάτι.

Ο μαύρος καπνός που σκέπασε τον Παρθενών προβλήθηκε κατ επανάληψη από το Al Jazeera, με το πρακτορεία να αναφέρει πως το αρχαίο μνημείο βρέχεται από στάχτες.

Ο γερμανικός Τύπος και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα καταγράφουν ήδη από την Κυριακή στα πρώτα θέματά τους την εξέλιξη του πύρινου μετώπου που έπληξε πολλές περιοχές στην Αττική ενώ «η μισή Ελλάδα έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας», όπως σημειώνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Στην περιοχή της Αθήνας και σε μεγάλα τμήματα της κεντρικής Ελλάδας σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας έχει σημάνει o ύψιστος βαθμός συναγερμού για δασικές πυρκαγιές. Η κατάσταση αναμένεται επικίνδυνη και τις επόμενες ημέρες. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας δεν έχει βρέξει κανονικά εδώ και μήνες». Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στις προσπάθειες των αρχών, στο άνοιγμα του Ολυμπιακού Σταδίου και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων για πολίτες που πλήττονται, στην παροχή δωματίων από ξενοδόχους αλλά και στην επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις διακοπές του εκτάκτως στην Αθήνα.

Η εφημερίδα παρατηρεί: «Eξαιτίας της υπερβολικής ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο, ακόμη και μια μικρή φωτιά μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλη πυρκαγιά σε λίγα λεπτά. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγράψει ποτέ η Ελλάδα, η χώρα έζησε επίσης τον θερμότερο Ιούνιο και Ιούλιο από την έναρξη της καταγραφής θερμοκρασιών το 1960, καθιστώντας την πιο ευάλωτη σε δασικές πυρκαγιές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider