ΟΗΕ: Ανησυχίες για τους αμάχους μετά την ουκρανική επίθεση στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Ανησυχίες για τους αμάχους μετά την ουκρανική επίθεση στη Ρωσία
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο των πρόσφατων στρατιωτικών εξελίξεων στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο των πρόσφατων στρατιωτικών εξελίξεων στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ανέφερε εκπρόσωπός του απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη διασυνοριακή ουκρανική επίθεση στη περιφέρεια Κουρσκ.

«Οποτεδήποτε διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις από οποιαδήποτε πλευρά, η προστασία των αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε η εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ΟΗΕ έχει λάβει ανεπιβεβαίωτες αναφορές για θάνατο τεσσάρων αμάχων, τραυματισμό ενός άνδρα πολεμικού ανταποκριτή και μιας γυναίκας που ανήκει στο παραϊατρικό προσωπικό, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Δεν έχει καταστεί δυνατό να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβησαν οι απώλειες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινή ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) με βάση στοιχεία του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War-- ISW), η Ουκρανία είχε υπό τον έλεγχό της μέχρι και χθες, Δευτέρα, το βράδυ 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι είχε υπό τον έλεγχό της 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε αυτή τη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια, όπου οι δυνάμεις της εξακολουθούν να βρίσκονται στην επίθεση μετά την αιφνιδιαστική, μεγάλου εύρους επίθεση που εξαπέλυσαν στις 6 Αυγούστου.

Συγκριτικά, η Ρωσία κατέλαβε 1.360 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους από την αρχή του 2024 και η Ουκρανία, με τις αντεπιθέσεις της στο δικό της έδαφος κατά την ίδια περίοδο, ανακατέλαβε μόλις 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του AFP.

Η μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση που εξαπέλυσε χωρίς επιτυχία το καλοκαίρι του 2023 είχε επιτρέψει στο Κίεβο να ανακαταλάβει έως 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον ρωσικό στρατό στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Ζαπορίζια.

Ωστόσο, η ρωσική προώθηση στο ουκρανικό έδαφος δεν έχει σταματήσει μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της 6ης Αυγούστου: ο ρωσικός στρατός κατέλαβε επιπλέον 69 τετραγωνικά χιλιόμετρα από εκείνη την ημερομηνία και 111 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνολικά από τις αρχές Αυγούστου, που προστίθενται στα 201 τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατέλαβε τον Ιούλιο.

Συνολικά, από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2024, η Ρωσία έχει καταλάβει 65.891 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους, σύμφωνα με τα στοιχεία της 12ης Αυγούστου. Με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, και τις ζώνες της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες τελούσαν ήδη υπό ρωσικό έλεγχο πριν από αυτόν τον πόλεμο, η Ρωσία κατέχει 108.070 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους, δηλ. το 18% της Ουκρανίας.

Οι υπολογισμοί του AFP έγιναν με βάση αρχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά το ISW, που στηρίζεται σε πληροφορίες που δίνονται στη δημοσιότητα από τα δύο στρατόπεδα και στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη σε 3 περιφέρειες

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει «το κλίμα φόβου» στη Βενεζουέλα

Mediterra: Μέρισμα 0,04736 ευρώ/μετοχή καθαρά - Από 30/8 η καταβολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider