Ισραήλ: «Γενική απεργία» και οργή για Νετανιάχου - Ζητούν συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: «Γενική απεργία» και οργή για Νετανιάχου - Ζητούν συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα
Οι πολίτες του Ισραήλ ζητούν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σε «γενική απεργία» προχωρούν σήμερα οι πολίτες του Ισραήλ, απαοτώντας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την επομένη της ανάκτησης από τον ισραηλινό στρατό των πτωμάτων έξι ομήρων σε υπόγεια σήραγγα.

Από τις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), «όλη η ισραηλινή οικονομία θα βρίσκεται σε γενική απεργία», διατράνωσε χθες ο επικεφαλής της ισχυρής κεντρικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Αρνόν Μπαρ Νταβίντ, καθώς «πρέπει να καταφέρουμε να τερματιστεί αυτή η εγκατάλειψη των ομήρων». «Στις 08:00 το αεροδρόμιο θα κλείσει, οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις θα σταματήσουν», τόνισε η συνομοσπονδία HISTADRUT.

Χθες εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί —ως ακόμη και μισό εκατομμύριο, κατά εκτιμήσεις ΜΜΕ—διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις, για να απαιτήσουν, για ακόμη μια φορά, να κλειστεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με αστυνομικούς να κάνουν χρήση εκτοξευτήρων πεπιεσμένου νερού εναντίον διαδηλωτών. Οι αρχές έκαναν λόγο για 29 συλλήψεις.

Οι κινητοποιήσεις καταγράφονται μετά την ανακοίνωση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως βρέθηκαν τα πτώματα έξι ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Οικονομικών προσφεύγει δικαστικά κατά της απεργίας

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ζήτησε από την γενική εισαγγελέα της χώρας να υποβάλει ένα αίτημα με τη μορφή του κατεπείγοντος στα δικαστήρια για να μπλοκάρει την απεργία.

Στην επιστολή του προς τη γενική εισαγγελέα του Ισραήλ, Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα, ο Σμότριτς υποστηρίζει ότι μια απεργία δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια. Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία - η οποία θα έκλεινε τη χώρα συμπεριλαμβανομένων των εξερχόμενων πτήσεων - έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου.

Ή τον Νετανιάχου, ή τη συμφωνία

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, η νεκροψία-νεκροτομή που έγινε στα πτώματα των έξι ομήρων έδειξε πως σκοτώθηκαν από σφαίρες σχεδόν «εξ επαφής» μεταξύ «της Πέμπτης και της Παρασκευής το πρωί».

Αντίθετα, στέλεχος της Χαμάς, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα θύματα «σκοτώθηκαν από πυρά και βομβαρδισμούς της κατοχής» (του Ισραήλ), σημειώνοντας πως και τα έξι θύματα συμπεριλαμβάνονταν «σε κατάλογο ομήρων προς απελευθέρωση» εγκεκριμένο από το παλαιστινιακό κίνημα.

Οι Ισραηλινοί θα πρέπει πλέον «να διαλέξουν: ή τον Νετανιάχου, ή τη συμφωνία», είπε άλλο στέλεχος της Χαμάς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ δεν έχουν οδηγήσει ως τώρα στη σύναψη συμφωνίας παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

«Αγανάκτηση» Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «αγανάκτησή» του για τον εντοπισμό «έξι ομήρων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στη Γάζα», ζητώντας «να σταματήσει ο πόλεμος».

«Αποσβόλωμα και αγανάκτηση για την εξεύρεση έξι ομήρων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στη Γάζα. Οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειες και στους οικείους τους. Χρειάζεται άμεσα κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών μας Οχάντ Γιαχαλομί και Οφέρ Καλδερόν», ανέφερε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω X. «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σοκαρισμένοι απ' τη δολοφονία των Ισραηλινών ομήρων δηλώνουν Μπορέλ - Στάρμερ

Χαμάς: Κάποιοι όμηροι που βρέθηκαν νεκροί ήταν στη λίστα για απελευθέρωση

Γάζα: Τουλάχιστον 40.738 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider