Διαβιβάστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη έγγραφο με το οποίο δίδεται απάντηση σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που του είχαν απευθύνει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «παραχώρησε η Ελλάδα κυριαρχικά δικαιώματα στην Τουρκία; Με αφορμή την κρίση της Κάσου». Η έγγραφη απάντηση φέρει ημερομηνία 14/8 και αναρτήθηκε την Πέμπτη στον ιστότοπο της Βουλής.
Η έγγραφη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών έχει ως ακολούθως:
«Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, προκειμένου να αποφεύγονται οι εντάσεις του παρελθόντος, δεν συνεπάγεται καμία παραχώρηση ως προς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι σταθερά προσηλωμένη σε αρχές και αξίες αποβλέποντας στην ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και την επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα.
Στη βάση των προαναφερθέντων και με σταθερή πυξίδα της το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα προσεγγίζει παγίως και τις σχέσεις της με την Τουρκία. Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια από τις τουρκικές αρχές, ούτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή και ούτε βεβαίως θα ήταν αυτό δυνατόν. Η Ελλάδα διαθέτει ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας, ενώ ως προς την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πάγια και αμετάβλητη θέση της χώρας μας είναι η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και δη του άρθρου 121 της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτυπώνει εθιμικό δίκαιο και προβλέπει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά αταλάντευτα για την προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με γνώμονα πάντα τη διεθνή νομιμότητα. Οψέποτε υπάρχει αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προβαίνουμε στα σχετικά διαβήματα διαμαρτυρίας. Οι εν προκειμένω τουρκικοί ισχυρισμοί περί κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι απορριπτέοι και απαντήθηκαν με Ρηματική Διακοίνωση προς την τουρκική πλευρά. Το πρόγραμμα έρευνας του ιταλικού πλοίου πραγματοποιήθηκε με βάση άδειες χορηγηθείσες από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, καθώς αυτό διεξήχθη εντός των εθνικών χωρικών υδάτων και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Οι ισχυρισμοί ότι ανέβηκε στο ιταλικό πλοίο Τούρκος οδηγός/πλοηγός δεν ευσταθούν.
Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, είναι διαχρονικά σαφές ότι πολιτική της χώρας μας είναι η οριοθέτηση με όλους τους γείτονές της, εφαρμόζοντας πάντοτε τις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα από το 2020 έχει ήδη συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δίνοντας, έτσι, σαφές μήνυμα της αποφασιστικότητάς της να προασπίσει στο ακέραιο τα δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Ως προς τη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, υπενθυμίζεται ότι αυτή έχει ήδη κυρωθεί διά νόμου (Ν. 4717/2020) και έχει ενταχθεί στην εσωτερική έννομη τάξη.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το ιταλικό πλοίο διεξήγαγε την έρευνά του εντός των εθνικών χωρικών υδάτων αλλά και σε θαλάσσια περιοχή Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί παγίως το σύστημα NAVTEX σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις συστάσεις του IMO και του IHO κατά τους οποίους δεν πρέπει να πολιτικοποιείται ένα αμιγώς τεχνικό σύστημα, που στόχο έχει αποκλειστικά την προστασία των ναυτιλομένων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει σταθερά τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις ενόψει των παράνομων και αβάσιμων τουρκικών διεκδικήσεων.
Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Τουναντίον, βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση, για την άμεση και αποτελεσματική υπεράσπιση της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όποτε αυτό απαιτείται. Ως προς το αίτημα κατάθεσης εγγράφων, τα ζητούμενα έγγραφα εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχαν απευθύνει στον υπουργό Εξωτερικών την 1η Αυγούστου, έθεταν τα εξής εννέα ερωτήματα:
«1. Σε τι συνίστατο η «συνεργασία» της ελληνικής κυβέρνησης (και της ιταλικής) με την τουρκική, για την οποία η τουρκική πλευρά εξέφρασε τις ευχαριστίες της;
2. Ζήτησε άδεια η ελληνική κυβέρνηση από την τουρκική για την πόντιση καλωδίων στην Κάσο, αποδεχόμενη ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας;
3. Απαντήθηκε ρητά επί του πεδίου και από το ΥΠΕΞ, ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην ελληνική ΑΟΖ;
4. Πήρε άδεια ο Ιταλός καπετάνιος ή η Ιταλία από την τουρκική πλευρά;
5. Ανέβηκε στο ιταλικό πλοίο Τούρκος οδηγός / πλοηγός;
6. Η κυβέρνηση, με την παθητική της στάση, απεμπόλησε τη νόμιμη, επίσημα αναρτημένη στον αρμόδιο επίσημο πίνακα του ΟΗΕ, επίσημη και εν ισχύ διεθνώς οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ με την οριοθέτηση που έχει γίνει με την Αίγυπτο μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού;
7. Υπήρξε ελληνική ανακλητική NAVTEX, η οποία να ακυρώνει την παράτυπη τουρκική αντί-NAVTEX σύμφωνα με την οποία η ΑΟΖ της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην αρμοδιότητα της Τουρκίας;
8. Με δεδομένο ότι από την εκλογή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, η Τουρκία έχει κλιμακώσει την παράνομη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της κυριαρχίας της χώρας μας, η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταλείψει την παθητική στάση, να λάβει μέτρα για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας, την διεθνοποίηση της κατάστασης αυτής και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις κατάφωρες παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού δικαίου;
9. Υπάρχει συγκεκριμένη εθνική στρατηγική αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων που βαίνουν κλιμακούμενες στα «ήρεμα νερά του Αιγαίου», παραβιάζοντας τη Διακήρυξη των Αθηνών; Παρακαλούμε, τέλος, όπως αποδοθούν τα μηνύματα επικοινωνίας που αντάλλαξε σε όλη τη διάρκεια του ερευνητικού πλου ο καπετάνιος του ιταλικού IEVOLI Relume».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ