Μ. Ανατολή: Η Χεζμπολάχ έπληξε στόχους στο βόρειο Ισραήλ - 356 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μ. Ανατολή: Η Χεζμπολάχ έπληξε στόχους στο βόρειο Ισραήλ - 356 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το απόγευμα ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες με στόχο δύο στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση στις εντατικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο και ανατολικό Λίβανο.

Τελευταία ενημέρωση 21.41

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το απόγευμα ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες με στόχο δύο στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση στις εντατικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο και ανατολικό Λίβανο.

Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, το λιβανέζικο κίνημα τόνισε ότι στόχευσε «βασικές αποθήκες» του ισραηλινού στρατού για τη βόρεια περιοχή του Ισραήλ, δυτικά της Τιβεριάδας, και έναν στρατώνα, «σε απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού».

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ήχησαν το απόγευμα στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες σε νοτιότερες τοποθεσίες από τις συνοριακές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Κάτοικοι της Χάιφας – της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας – έσπευσαν απόψε στα καταφύγια όταν ήχησαν σειρήνες συναγερμού για επικείμενη επίθεση με ρουκέτες, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

«Ήχησαν σειρήνες στην πόλη Χάιφα και στα περίχωρά της, στο βόρειο Ισραήλ», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), οι οποίες εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον στόχων που φέρονται να συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Νετανιάχου προτρέπει τους Λιβανέζους να φύγουν από τις «επικίνδυνες ζώνες»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέστησε σήμερα στους Λιβανέζους πολίτες «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες», τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν στόχους της οργάνωσης Χεζμπολάχ, στο νότιο και ανατολικό Λίβανο.

«Σας παρακαλώ, απομακρυνθείτε από τον κίνδυνο τώρα. Όταν τελειώσει η επιχείρησή μας, θα μπορέσετε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας» είπε στα αγγλικά, σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε αφού ανακοινώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε «περίπου 800 στόχους» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι με εσάς, είναι με τη Χεζμπολάχ. Για πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στο καθιστικό σας και πυραύλους στο γκαράζ σας. Αυτές οι ρουκέτες και οι πύραυλοι στοχεύουν απευθείας τις πόλεις μας, τους πολίτες μας. Για να προστατεύσουμε τον λαό μας απέναντι στα πλήγματα της Χεζμπολάχ, πρέπει να βγάλουμε από τη μέση αυτά τα όπλα», είπε ο Νετανιάχου.

«Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τις ζωές των αγαπημένων σας. Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τον Λίβανο», πρόσθεσε.

Λίβανος: Πάνω από 356 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στην φονικότερη μέρα μετά τον εμφύλιο

Τουλάχιστον 356 άνθρωποι, ανάμεσά τους 24 παιδιά και 42 γυναίκες, σκοτώθηκαν σήμερα στις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου σε συνέντευξη Τύπου, σε νεότερο προσωρινό απολογισμό των θυμάτων.

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς θηριώδους εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Άλλοι 1.246 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σχεδόν 5.000 είναι οι τραυματίες «μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα», από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα είπε ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί στον νότο λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σήμερα περίπου 800 στόχους που συνδέονται με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).

«Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν κτίρια στα οποία η Χεζμπολάχ έκρυβε πυραύλους, εκτοξευτές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και άλλες τρομοκρατικές υποδομές», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Στόχος ισραηλινού πλήγματος επικεφαλής της νότιας διοίκησης της Χεζμπολάχ

Ο διοικητής της Χεζμπολάχ για το νότιο μέτωπο του Λιβάνου έγινε στόχος ισραηλινού πλήγματος στα νότια προάστια της Βηρυτού απόψε, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική οργάνωση.

«Η επιδρομή είχε ως στόχο τον διοικητή του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, που θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν τρία στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ» είπε η πηγή αυτή, που δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει την τύχη του.

Ο «υπ’ αριθμόν 2», ο Ιμπραχίμ Ακίλ, σκοτώθηκε την Παρασκευή από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, Φουάντ Σουκρ, σκοτώθηκε με παρόμοιο τρόπο στις 30 Ιουλίου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το κανάλι της Χεζμπολάχ Al Manar μετέδωσε απευθείας πλάνα από το σημείο, στην περιοχή Μπιρ αλ Άμπεντ. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ένας πύραυλος εξερράγη μέσα σε ένα καταφύγιο, στο υπόγειο ενός κτιρίου. Οι κάτοικοι είπαν ότι δεν άκουσαν θόρυβο από το πλήγμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νετανιάχου: Το Ισραήλ αλλάζει την ισορροπία ασφαλείας στα βόρεια σύνορά του

Νέα «μεγάλης κλίμακας» πλήγματα στην κοιλάδα Μπεκάα προαναγγέλλει το Ισραήλ

Σάμος: Tέσσερις νεκροί από τη βύθιση λέμβου με μετανάστες - Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider