Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στον νοτιοδυτικό Λίβανο, επεκτείνοντας την εισβολή του σε νέα ζώνη ακριβώς έναν χρόνο από τότε που άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών με την ένοπλη πτέρυγα του σιιτικού κινήματος της Χεζμπολάχ και εν μέσω εκκλήσεων από τον ΟΗΕ για διπλωματική λύση.
Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ κατά οποιασδήποτε επίθεσης στην Ισλαμική Δημοκρατία, μια εβδομάδα μετά το μπαράζ πυραύλων που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε αυτό, φέρνοντας τη Μέση Ανατολή στα άκρα. Οποιαδήποτε επίθεση σε υποδομές του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, προειδοποιώντας το Ισραήλ κατά οποιωνδήποτε επιθέσεων εναντίον της χώρας του.
Ο Αραγτσί θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή από σήμερα για να συζητήσει τα περιφερειακά ζητήματα και να καταβάλει προσπάθειες για να σταματήσουν τα «εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο. Τα κράτη του Κόλπου προσπάθησαν να καθησυχάσουν το Ιράν όσον αφορά την ουδετερότητά τους στην σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ, δήλωσαν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός αύξησε σήμερα την πίεση στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, ανακοινώνοντας ότι διεξάγει «περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιχειρήσεις» στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή τέτοιου είδους επιχειρήσεων στο νοτιοανατολικό μεθοριακό τμήμα της.
Ο ισραηλινός στρατός έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού στη διάρκεια της νύχτας και ανακοίνωσε ότι σκότωσε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, τον Σουχάιλ Χουσέιν Χουσέινι υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό και την επιμελητεία της οργάνωσης. Αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του, θα είναι ο πιο πρόσφατος σε μια σειρά ισραηλινών δολοφονιών κατά ηγετών και διοικητών της Χεζμπολάχ και της συμμαχικής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Καταφέροντας το μεγαλύτερο πλήγμα στην Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες, το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε στα νότια προάστια της Βηρυτού στα τέλη του περασμένου μήνα. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ απηύθυναν επανειλημμένες εκκλήσεις τους για αυτοσυγκράτηση που «δεν έχουν εισακουσθεί».
«Σήμερα, έναν χρόνο μετά, οι σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών έχουν κλιμακωθεί σε μια ατελείωτη στρατιωτική εκστρατεία, ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος της οποίας δεν είναι παρά καταστροφικός», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση, τη στιγμή που οι ΗΠΑ φοβούνται πως Τεχεράνη και Τελ Αβίβ ίσως συρθούν σε μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η ένταση ανάμεσα στους άσπονδους εχθρούς, το Ιράν και το Ισραήλ, είναι μεγάλη έπειτα από χρόνια σκιώδους πολέμου και δολοφονιών που μετατράπηκαν σε απευθείας αντιπαραθέσεις, οι οποίες έχουν φέρει όλη την περιοχή στα άκρα. Το Ισραήλ εξετάζει επιλογές για να απαντήσει στην επίθεση της Τεχεράνης εναντίον του με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα, η οποία έγινε σε απάντηση στην ισραηλινή στρατιωτική δράση στον Λίβανο και στους φόνους του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε πλήγμα στην Τεχεράνη, για το οποίο η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ.
Στον Λίβανο οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν εκτοπίσει 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους και η εντατική εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ έχει ανησυχήσει πολλούς Λιβανέζους ότι η χώρα τους θα βιώσει την εκτεταμένη καταστροφή που προκάλεσε το Ισραήλ στη Γάζα. Οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν εξάλλου προειδοποίηση στα αραβικά προς τους παραθεριστές και αυτούς που χρησιμοποιούν σκάφη να αποφύγουν μια λωρίδα στην ακτή του Λιβάνου, λέγοντας ότι θα αρχίσουν πολύ σύντομα επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ από τη θάλασσα.
Περίπου 2.000 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να βάλλει εναντίον του Ισραήλ, πριν από έναν χρόνο, σε αλληλεγγύη προς τη Χαμάς. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ισραηλινός στρατός έχει χαρακτηρίσει την χερσαία επιχείρησή του στον Λίβανο τοπική και περιορισμένη, αλλά αυτή αυξάνεται σταθερά σε κλίμακα από την περασμένη εβδομάδα. Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι ο στόχος του είναι να καθαρίσει τις μεθοριακές περιοχές όπου κρύβονται μαχητές της Χεζμπολάχ και ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει βαθιά στο εσωτερικό του Λιβάνου.
NYT: «Απίθανο στην παρούσα φάση να χτυπήσει το Ισραήλ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν»
Ως εξαιρετικά απίθανο φαντάζει προς το παρόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, να χτυπήσει ο ισραηλινός στρατός τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, που επικαλείται μάλιστα πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των IDF, προτεραιότητα αποτελούν οι στρατιωτικές βάσεις του Ιράν και «στόχοι πληροφοριών ή ηγεσίας».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι υπάρχει μια αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό του Ισραήλ, που επαναλαμβάνεται από ορισμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες, «να εκμεταλλευτούν τη στιγμή», καθώς υπάρχουν φωνές, που λένε πως η Τεχεράνη βρίσκεται κοντά στην παραγωγή πυρηνικής βόμβας. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστούν μήνες ή ίσως περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι οι Ιρανοί μηχανικοί παραδώσουν ένα τέτοιο όπλο, τονίζουν οι ΝΥΤ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και ο πρόεδρος Μπάιντεν, προσπαθούν να απομακρύνουν συζητήσεις για χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις από το τραπέζι των επαφών με το Ισραήλ. Οι ίδιες φωνές επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο πλήγμα πιθανότατα θα ήταν αναποτελεσματικά και θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Οι New York Times υπογραμμίζουν επίσης ότι για πολλά χρόνια, το Ισραήλ δεν είχε πραγματικό σχέδιο για να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Αντίθετα, εστίαζε στη Χεζμπολάχ, έως ότου ο Ναφτάλι Μπένετ έγινε πρωθυπουργός το 2021. Ο Μπένετ, ο οποίος αύξησε τις εκκλήσεις του τις τελευταίες ημέρες να χτυπηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γρήγορα «παρήγγειλε νέες ασκήσεις για την προσομοίωση πτήσης μεγάλων αποστάσεων προς το Ιράν και να διατεθούν νέοι πόροι στις προετοιμασίες», τονίζει το αμερικανικό δημοσίευμα.
Το μήνυμα του Μπορέλ
Η ιστορία έχει δείξει ότι η στρατιωτική λύση δεν λειτουργεί, όταν υπάρχει «βαθιά ριζωμένο πρόβλημα σε μια περιοχή όπως στη Μέση Ανατολή» και ειδικά όταν υπάρχουν αδύναμοι θεσμοί σε μια χώρα, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Όπως επισήμανε, ο Λίβανος είναι μια πολύ ασταθής χώρα, γιατί «μέσα στο κράτος υπάρχει ένα άλλο κράτος, που είναι η Χεζμπολάχ, η οποία είναι μαριονέτα του Ιράν».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει πολιτικό σκέλος, έχει μέλη στην κυβέρνηση του Λιβάνου, έχει μέλη που είναι βουλευτές, αλλά έχει και στρατιωτικό βραχίονα, «τον οποίο κατατάσσουμε ως τρομοκρατική οργάνωση». Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει επαφή με αυτό το τμήμα, αλλά με το πολιτικό που έχει μέλη στο κοινοβούλιο του Λιβάνου. Ταυτόχρονα, ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κατάσταση στον Λίβανο χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.
«Χωρίς έναν ισχυρό συμβιβασμό, χωρίς πολιτική μεταρρύθμιση, εντός της κοινωνίας του Λιβάνου με επικεφαλής τον λιβανέζικο λαό και παράγοντες, χωρίς όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Κανείς δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει και να κάνει για αυτούς ό,τι πρέπει να γίνει», προσέθεσε. Ο Ζοζέπ Μπορέλ επίσης ανέφερε ότι η Κομισιόν υποσχέθηκε την παροχή ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου, ωστόσο κατά τον ίδιο πρέπει να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όταν υπάρχουν τέτοιες δεσμεύσεις.