Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν για την επίθεση που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πριν από τις 5 Νοεμβρίου και τις αμερικανικές εκλογές, όπως αναφέρει το CNN.
Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ εναντίον του Ιράν έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ, και δεν σχετίζονται άμεσα με το χρονοδιάγραμμα των αμερικανικών εκλογών, ανέφεραν οι αμερικανικές πηγές. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου - που περιγράφεται από ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ως «βαθιά εναρμονισμένος» με την αμερικανική πολιτική - φαίνεται πολύ ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές συνέπειες των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ, όπως τόνισαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η αυξανόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί ως επίμονο ζήτημα στις αμερικανικές εκλογές. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και κατ' επέκταση η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις από προοδευτικούς για τον χειρισμό της κατάστασης. Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «τα θαλάσσωσε» με την κρίση, οδηγώντας τον κόσμο σε χάος, όπως τονίζει το CNN.
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα. Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι η αποτυχία να παραδώσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.
Ωστόσο η επιστολή δεν υπογράφηκε από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο, κανένας από τους οποίους δεν απείλησε δημόσια ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ, παρά την πίεση από την αριστερά. Η προθεσμία για να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα λήγει μετά τις εκλογές. Και η αμερικανική προειδοποίηση ήρθε την ίδια εβδομάδα ένα προηγμένο αμερικανικό σύστημα αεράμυνας έφτασε στο Ισραήλ.
Το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση τις τρεις εβδομάδες πριν από την ημέρα των αμερικανικών εκλογών παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες για τις δύο προεδρικές εκστρατείες. Αν και δεν είναι ένα κορυφαίο ζήτημα για πολλούς ψηφοφόρους, η κρίση έχει περιπλέξει τις προσπάθειες της Χάρις να κερδίσει το Μίσιγκαν, μια πολιτεία με μεγάλη συγκέντρωση Αραβοαμερικανών ψηφοφόρων. Για τους Μπάιντεν και Χάρις, ένα ξέσπασμα μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης θα αποτελούσε μια ανεπιθύμητη εξέλιξη σε ένα ζήτημα που τους έχει ήδη προκαλέσει μεγάλους πολιτικούς πονοκεφάλους.
Ο Νετανιάχου γνωρίζει πολύ καλά πώς μια πιθανή αντεπίθεση θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την προεδρική κούρσα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων, προσθέτοντας ένα στρώμα πολυπλοκότητας στη συνεχιζόμενη διπλωματία μεταξύ των δύο εθνών τους τελευταίους μήνες.
Ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να κυνηγήσει τις πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου αντιποίνων, ένα μήνυμα που έγινε δεκτό με ανακούφιση μέσα στον Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν είχε ενθαρρύνει δημόσια το Ισραήλ να αποφύγει αυτούς τους στόχους.
Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε: «Ακούμε τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα», μια ένδειξη ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που πρόσφερε στον Μπάιντεν, το εύρος της απάντησης του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από αυτό που έχει ενθαρρύνει ο Λευκός Οίκος.