Πότε και πως θα πληρωθούν οι ενισχύσεις;

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε και πως θα πληρωθούν οι ενισχύσεις;
Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, τέλη Οκτωβρίου θα πληρωθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και τέλη του έτους θα γίνει η εξόφληση ενισχύσεων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων, τέλη Οκτωβρίου θα πληρωθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και τέλη του έτους θα γίνει η εξόφληση ενισχύσεων.

Άποψη μας είναι πως η όλη διαδικασία ενδέχεται να καθυστερήσει λίγες μέρες γιατί η 1η φάση σύνταξης των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, οριστικοποιήθηκε πριν μόλις λίγες μέρες (Πέμπτη 17-10-2024). Η πληρωμή της προκαταβολής είναι μια «εύκολη» πληρωμή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν έχει πολλούς ελέγχους από πλευράς του, η εξόφληση ωστόσο, προς τα τέλη του έτους προϋποθέτει πολλή περισσότερη επεξεργασία δεδομένων από τον οργανισμό. Για τους παραπάνω λόγους, πληρωμή της προκαταβολής ενισχύσεων τέλη του μήνα είναι ένα εφικτό σενάριο, έστω και δύσκολα.

Όσων αφορά την πληρωμή των Οικολογικών σχημάτων, αυτά φαίνεται πως θα πληρωθούν μέσα στο 2025, μιας και η υποβολή των δικαιολογητικών θα συνεχιστεί και μετά τα τέλη Οκτωβρίου, αφού θα ξανανοίξει το ΟΣΔΕ 2024 για συγκεκριμένες διαδικασίες μόνο.

Παράταση για τις μεταβιβάσεις έως τις 25 Οκτωβρίου

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώθηκε πως λόγω διακοπής παροχής υπηρεσιών ΟΠΕΚΕΠΕ εξαιτίας αναβάθμισης συστημάτων της ΓΓΠΣΨ∆ και για τη διευκόλυνση των παραγωγών, παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης έως τις 25/10/2024 ημέρα Παρασκευή.

Οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2024 θα πληρωθούν (όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια) στο τέλος του έτους, μαζί με την εξόφληση των λοιπών ενισχύσεων που θα είναι έτοιμες προς πληρωμή. Πάντως μετά το κλείσιμο του ΟΣΔΕ αναμένεται και η προκήρυξη μέτρων αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΑ που έχουν τεθεί στον πάγο, λόγω των διαρκών παρατάσεων. Αυτά είναι το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά και το πρόγραμμα νέων αγροτών. Το ερώτημα είναι αν αυτό θα συμβεί τώρα ή αν θα συμβεί αρχές του 2025, μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών το Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider