Φινλανδία: Eξετάζει το ενδεχόμενο να επανεξοπλιστεί με νάρκες κατά προσωπικού

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φινλανδία: Eξετάζει το ενδεχόμενο να επανεξοπλιστεί με νάρκες κατά προσωπικού
Η Φινλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναξοπλιστεί με νάρκες κατά προσωπικού, παρά τη Σύμβαση της Οτάβας, η οποία απαγορεύει αυτού του είδους τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στις περισσότερες χώρες.

Η Φινλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναξοπλιστεί με νάρκες κατά προσωπικού, παρά τη Σύμβαση της Οτάβας, η οποία απαγορεύει αυτού του είδους τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στις περισσότερες χώρες, δήλωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές.

Οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις αξιολογούν από το καλοκαίρι αν οι νάρκες κατά προσωπικού είναι αναγκαίες στη Φινλανδία, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτή η αξιολόγηση παρακινήθηκε από διδάγματα που αντλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιδείνωση στην κατάσταση ασφαλείας», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι μια έκθεση για το ζήτημα αυτό θα δημοσιευτεί το επόμενο έτος.

Η Φινλανδία υπέγραψε τη Σύμβαση της Οτάβας το 2012, αλλά εκτιμά ότι η κατάσταση ασφάλειας δεν είναι πλέον η ίδια σήμερα. Το Ελσίνκι έκτοτε κατέστρεψε όλες τις νάρκες στη φιλανδική επικράτεια, ένα εκατομμύριο.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εγκατέλειψε δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μια «σοβαρή συζήτηση για τις νάρκες» βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φινλανδία, τόνισε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο σε ομολόγους του από σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες του σε συνέντευξη Τύπου στη Σουηδία χθες Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κρίστεν Μίχαλ ενημέρωσε, με την ίδια ευκαιρία, ότι η χώρα του «ακολουθεί το φινλανδικό παράδειγμα».

«Είμαστε μέλη της Σύμβασης της Οτάβας, επομένως διερευνούμε διαφορετικές επιλογές και νέες τεχνολογίες», τόνισε ο Μίχαλ.

Από τη Δευτέρα, στη Σιέμ Ρεάπ της Καμπότζης διεξάγεται η 5η Διάσκεψη της Σύμβασης της Οτάβας, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και εξετάζει την πρόοδο της σύμβασης αυτής, η οποία απαγορεύει την απόκτηση, την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.

Η διάσκεψη ξεκίνησε λίγες ημέρες αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει το Κίεβο με νάρκες κατά προσωπικού για να επιβραδύνει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Η παράδοση ναρκών κατά προσωπικού στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ αποτελεί πρωτοφανή «πρόκληση» για τη Σύμβαση της Οτάβας, η οποία απαγορεύει αυτού του είδους τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προειδοποίησαν οι χώρες που την έχουν υπογράψει.

Τη Σύμβαση έχουν υπογράψει 164 χώρες και περιοχές, ανάμεσά τους η Ουκρανία, αλλά όχι η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Οι νάρκες κατά προσωπικού συνεχίζουν να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν ανθρώπους, πολύ συχνά αμάχους, για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες αφού τερματίζονται ένοπλες συρράξεις. Θαμμένες ή κρυμμένες στο έδαφος, εκρήγνυνται όταν τις πλησιάσει ή τις αγγίξει οποιοσδήποτε.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι διεξάγει «γενοκτονικές δραστηριότητες» χρησιμοποιώντας νάρκες κατά προσωπικού στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Τρεις Βούλγαροι δικάζονται ως κατάσκοποι υπέρ της Ρωσίας

Μπάιντεν: Ελπίζει ο Τραμπ να ξανασκεφτεί τους δασμούς σε βάρος του Μεξικού και του Καναδά

Γαλλία: Ο νέος τρόμος στις αγορές κρατικού χρέους – Τα πρόθυρα πολιτικής κρίσης και οι «πυροσβεστικές» κινήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider