Σε ψήφισμα συλλογής υπογραφών, προχώρησαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με θέμα τη «Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη». Οι φορείς κατέληξαν σε κοινές διεκδικήσεις, με κύριο αίτημα προς το Υπουργείο Ενέργειας, την ανάκληση των αδειών 1GW που καταλαμβάνουν γεωγραφικό και ενεργειακό χώρο στο νησί από το 2011, αλλά και την επιδότηση κατασκευής έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω ενεργειακών κοινοτήτων για αυτοπαραγωγή και όχι την προμήθεια ενέργειας μέσω τρίτων.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό- Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, έγινε ως συνέχεια ημερίδας που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, στην πορεία ενημέρωσης φορέων, επιστημόνων και πολιτών, σχετικά με τα προβλήματα κατανομής της ενέργειας.
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, αλλά και τις μονάδες ΑΠΕ που λειτουργούν ήδη ή πρόκειται να αδειοδοτηθούν, για τις οποίες ανέφερε ότι «δημιουργούν νέα δεδομένα για το νησί, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν την ανάγκη, η ενεργειακή μετάβαση να γίνει με τρόπο δίκαιο και συμπεριληπτικό, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιοι, ως αυτοπαραγωγοί τις ενεργειακές τους ανάγκες, ατομικά ή συλλογικά» συμπληρώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει έμπρακτα τις ενεργειακές κοινότητες και μέσα από αυτές, τη συλλογική αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής δημοκρατίας». Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, έχει ζητήσει την εξαίρεση των Ενεργειακών Κοινοτήτων ευρείας βάσης από τις ρυθμίσεις που καταργούν τον ενεργειακό συμψηφισμό, καθώς η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ πρέπει να καταναλώνεται την ώρα που παράγεται, ενώ με την ίδια απόφαση ζητήθηκε ομόφωνα, η ανάκληση των αδειών για δύο μεγάλα αιολικά πάρκα και το διαμοιρασμό εκ νέου του ηλεκτρικού χώρου, προκειμένου να αποδοθεί κατά 70% στις ανάγκες των κατοίκων, των μικρών επιχειρήσεων και των ενεργειακών κοινοτήτων.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, σημείωσε πως βασική προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, είναι η κατά προτεραιότητα διάθεση του ενεργειακού και γεωγραφικού χώρου στους ΟΤΑ, σε τοπικούς φορείς και στους πολίτες του νησιού, για την υλοποίηση συλλογικών έργων ενεργειακής μετάβασης, ενώ και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ενέργεια ως δημόσιο αγαθό, οφείλει να προστατεύεται από το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο». Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι: «η τοπική αυτοδιοίκηση τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της συλλογικής αξιοποίησης της ενέργειας μέσω ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης, ενώ είναι πλέον ζήτημα κεντρικής πολιτικής απόφασης, να δοθεί ισχυρό ποσοστό πάνω από 50% του ηλεκτρικού χώρου στους πολίτες, είτε με συμψηφισμό από υφιστάμενα έργα ή με ισχυρές περικοπές στα giga-έργα ώστε να μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη κατανομή και ενεργειακή δημοκρατία».
Διοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Ανατολικής & Δυτικής Κρήτης, το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, η Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Παράρτημα Κρήτης και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αργυράκης Μανόλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ