Τα περίπου 1.100 προγράμματα επιμόρφωσης, τα οποία προσφέρει σε όλους, εργαζόμενους και ανέργους, το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση «Γεφυρώνοντας τη Γνώση με την Εργασία», που πραγματοποιήθηκε στο Σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2025, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης.
Πρόκειται για προγράμματα επιμόρφωσης, κατάρτισης και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων ή την αναβάθμιση όσων ήδη κατέχουν με στόχο την εύρεση ή ακόμη και τη διασφάλιση μιας θέσης εργασίας. Εκτείνονται σε 40 γνωστικά αντικείμενα και θεματικές ενότητες, η διδασκαλία γίνεται με τη χρήση Μεθόδων εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, ενώ σε περίπου 180 από αυτά, η παρακολούθηση προσφέρεται διά ζώσης ή με μεικτό τρόπο. Έχουν διάρκεια από δύο εβδομάδες έως έναν χρόνο, ενώ πάνω από 44 προγράμματα είναι ξενόγλωσσα.
Οι επισκέπτες του Χώρου Πολλαπλών Χρήσεων στο Σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα αυτά τα προγράμματα, τις προϋποθέσεις, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τα παρακολουθήσουν, από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και τους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς υπευθύνους των προγραμμάτων.
Γ. Σιάσος: Στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αθηνών η ποιότητα της γνώσης εξασφαλίζεται στον απόλυτο βαθμό
«Ο τίτλος της εκδήλωσης υποδηλώνει πόσο σημαντική και άξια συγχαρητηρίων είναι η πρωτοβουλία αυτή εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΔΙΒΙΜ», υπογράμμισε, στο καλωσόρισμά του, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος. «Ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, όπου η αναγκαιότητα απόκτησης νέων, σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων, έρχεται ως απάντηση σε μεταβολές στη δομή της απασχόλησης και τη ρευστότητα της αγοράς εργασίας», είπε, τονίζοντας ότι «το Κέντρο Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του πρώτου και μεγαλύτερου πανεπιστημίου της πατρίδας μας, είναι το πιο ισχυρό κέντρο επιμόρφωσης της χώρας, καθώς αυτή τη στιγμή προσφέρει περισσότερα από 1.100 προγράμματα εκπαίδευσης, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ενήλικες, ανεξαρτήτως ηλικίας, σπουδών ή τόπου διαμονής».
Αναφερόμενος στην ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης μέσω των προγραμμάτων, είπε: «Με επίγνωση -αλλά και με ιδιαίτερη χαρά- μπορώ να πω ότι στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η ποιότητα της γνώσης εξασφαλίζεται στον απόλυτο βαθμό, μέσα από προγράμματα που φέρουν τη σφραγίδα διακεκριμένων συναδέλφων και υλοποιούνται με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα διδασκαλίας και την άρτια και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως, επίσης, με περηφάνεια μπορώ να πω ότι είναι το μοναδικό Κέντρο Επιμόρφωσης της χώρας με συνολικά πέντε ISO, γεγονός που αποτελεί μία επιπλέον εγγύηση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών».
«Αυτήν την πνευματική περιουσία αξιοποιούμε και ενισχύουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «με την εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται ένα άνοιγμα στην ελληνική κοινωνία και γεφυρώνουμε τη Γνώση, την Εκπαίδευση με την Εργασία».
Τ. Θεοδωρικάκος (υπουργός Ανάπτυξης): Μαζί στο εξαιρετικά δημιουργικό έργο που κάνετε επ’ ωφελεία των παιδιών, της νέας γενιάς και όχι μόνο
«Τα επόμενα χρόνια προδιαγράφονται θετικά σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ. Αλλά δεν μας φτάνει μόνο αυτό. Ζητούμενο είναι η Ελλάδα να γίνει πιο παραγωγική και πιο ανταγωνιστική. Ζητούμενο είναι να ενισχύσουμε την καινοτομία που απαιτεί έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, καθώς ζούμε στην εποχή του ΑΙ και το οποίο αλλάζει κάθε ημέρα πλέον τη ζωή όλων μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Χρειαζόμαστε ισχυρότερη βιομηχανία. Χρειαζόμαστε όσους θέλουν να αποκτούν καινούριες κλίσεις, δεξιότητες και ικανότητες, άρα τους ανθρώπους που η μόρφωσή τους είναι συνεχής και διαρκής», προσέθεσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Είναι όρος ύπαρξης και ασφάλειας της Ελλάδας η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και αυτό απαιτεί πολύ καλύτερη και ποιοτικότερη εργασία. Με τη σειρά του, απαιτεί συνεχή μόρφωση και δια βίου εκπαίδευση, επανειδίκευση και επιμόρφωση. Εδώ έρχεστε εσείς που κάνατε πραγματικά μια σπουδαία δουλειά, βάλατε στο χάρτη αυτής της υπόθεσης το Πανεπιστήμιο της Αθήνας με πολύ λαμπρό τρόπο. Είμαστε σε στενή συνεργασία, όχι μόνο τώρα. Συνεργαστήκαμε όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών, όταν ήμουν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών μας και των καθηγητών μας στα πανεπιστήμια».
Στη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, στον χαιρετισμό της, τονίζοντας ότι «εσείς στο ΕΚΠΑ, ξέρετε πώς πρέπει να προχωρήσουμε στη διά βίου εκπαίδευση, πώς να επενδύσουμε στην καινοτομία. Αυτό το κάνετε καθημερινά, μέσα στα πανεπιστήμια, στα αμφιθέατρα, στα Κέντρα Μεταφοράς Τεχνολογίας, όπως είναι ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» στο ΕΚΠΑ, όπου προσπαθούνε πραγματικά να διασυνδέσουν την έρευνα με την παραγωγή, με την εργασία».
Μ. Κατρίνης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): Όλοι βελτιωνόμαστε με την επιμόρφωση και την κατάρτιση
Για μία εκδήλωση που υπενθυμίζει και σε εμάς τους πολιτικούς ότι σίγουρα γινόμαστε καλύτεροι όταν επιμορφωνόμαστε και είμαστε σε διαδικασία διά βίου μάθησης, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση.
«Σε έναν κόσμο εξαιρετικά ανταγωνιστικό, που αλλάζουμε ραγδαίως ρυθμούς, έρχεται το παλαιότερο, αρτιότερο και αποτελεσματικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας να παράσχει αυτό το αγαθό της διά βίου μάθησης. Που είναι όχι μόνο μέσο προσωπικής εξέλιξης και βελτίωσης, αλλά εμείς το βλέπουμε και ως ασπίδα αντιμετώπισης των ανισοτήτων, αλλά και αποφυγής αυτής της διαρροής προσωπικού προς το εξωτερικό», τόνισε.
Χρήστος Καραγιάννης (αντιπρύτανης-πρόεδρος ΚΕΔΙΒΙΜ): Το ΕΚΠΑ υπογράφει την ποιοτική αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση
«Σε ένα δυναμικό, διαρκώς μεταβαλλόμενο, διεθνές περιβάλλον εργασίας, η συμβολή του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ είναι ουσιαστική», ανέφερε ο πρόεδρος του Κέντρου και αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης, καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης. Υπενθύμισε ότι λειτουργεί εδώ και περίπου 20 χρόνια με «πρωτεργάτη και στυλοβάτη» τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών του ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτη Πετράκη. «Ο ζήλος και η επιστημοσύνη έγκριτων συναδέλφων με βαθιά γνώση της Διά Βίου Μάθησης αποτυπώνεται σε κλασσικά και σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα, που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες, την οικονομία, την τεχνητή νοημοσύνη, τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία, τις επιστήμες της υγείας, τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, τη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος, του τουριστικού πλούτου, τις εικαστικές τέχνες, τη θεολογία, τη γεωπονία και τις οριζόντιες δεξιότητες», είπε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του. «Όταν στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και αγορά εργασίας γίνεται λόγος για upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων) ή reskilling (επανακατάρτιση), το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ δηλώνει και είναι έτοιμο να προσφέρει με τον πιο έγκριτο τρόπο, είτε διά ζώσης, είτε εξ αποστάσεως, ακόμα και με συνδυασμό των δύο μεθόδων, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση συνδράμοντας τον εργαζόμενο και ενισχύοντας τον άνεργο στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων.
Τέλος, ευχαρίστησε «όλους τους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς υπευθύνους, τους διακεκριμένους συναδέλφους, που σχεδίασαν και υλοποίησαν αυτόν τον πνευματικό πλούτο που ξεπερνά τα στενά ακαδημαϊκά όρια και διαχέεται πλέον στην ελληνική κοινωνία».