Τελευταία ενημέρωση 16:14
Συνεχίζεται για ακόμα μία ημέρα η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, καθώς ακόμα δύο σεισμοί των 4 Ρίχτερ και άνω σημειώθηκαν ανοιχτά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 15:14 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2) και ήταν 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 19 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται 15,7 χλμ.
Δεκαεπτά λεπτά αργότερα στις 15:31 σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 16 Χλμ. νότια και νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 16,1 χλμ.
Νωρίτερα σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:23 στην Αμοργό. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 11 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,7 χλμ, γι αυτό και έγινε αισθητή ακόμα και σε περιοχές της Αττικής.
Μέσα σε 4 λεπτά σημειώθηκε και ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ, 10 χλμ. νότια της Αρκεσίνης, ενώ 20 λεπτά μετά τα 4,9 Ρίχτερ καταγράφηκε ακόμα μία δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.
Σημειώνεται πως νωρίτερα μετά τις 10 το πρωί είχαν καταγραφεί δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις. Συγκεκριμένα, σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:20 σε απόσταση 229 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας.
Επίσης, στις 10:06 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 230 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 11 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Δεδομένα από υποθαλάσσιους σεισμογράφους
Υλικό από φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους θα ξεκινήσουν να μελετάνε σήμερα η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού, μαζί με την Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού, προκειμένου να συλλέξουν δεδομένα.
Οι σεισμογράφοι, τοποθετήθηκαν στην Καλντέρα για μία εβδομάδα, παίρνοντας τη θέση δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες. Πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων, καθώς και με την γεωγραφική υπηρεσία του στρατού που βρίσκεται στο νησί και κάνει μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο, θα μελετηθούν δεδομένα και από την θάλασσα αλλά και από την γη. Τα στοιχεία θα πάνε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει αναστατώσει τόσο πολύ τη χώρα μας.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού έκανε μια έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους, να γίνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση του φαινομένου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι και η Οία και το Ημεροβίγλι, αλλά και άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όντως δεν έχουν πολύ κόσμο και αυτές οι εικόνες δεν είναι τόσο πρωτόγνωρες όσο ίσως καμία φορά παρουσιάζονται. Αλλά και όσον αφορά τις κατολισθήσεις, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Παραλία, δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν από τις προηγούμενες χρονιές, όπως εξήγησε.
Παπαζάχος: Θα συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη
Για εβδομάδες ή και μήνες θα συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος εξήγησε ότι η ακολουθία θα συνεχιστεί με αυτόν τον χαρακτήρα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου.
«Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι. Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα», είπε, μιλώντας στο ΕΡΤNews. «Επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γεννήσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες. Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κτλ και μετά θα περάσουν 12 – 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποια σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση», τόνισε.
«Θα κάνει εβδομάδες να περάσει από το πράγμα. Πρέπει να προσανατολιστούμε και εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά και θα σβήσει η ακολουθία» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την κατάσταση που θα επικρατεί το Πάσχα ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Γενικά αυτές οι ακολουθίες δεν κρατάνε τόσο συχνά, τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι υπάρχουν ακολουθίες που κράτησαν και δύο και τρεις μήνες. Δυστυχώς στη Σαντορίνη θα είμαστε σε μια κατάσταση του “βλέποντας και κάνοντας”. Δηλαδή θα πρέπει να αξιολογούμε τη σεισμικότητα σε εβδομαδιαία βάση. Δεν υπάρχει κάποια τεχνική, κάποια επιστημονική γνώση για να σας πω ότι θα τελειώσει 10 Απριλίου ή 10 Μαρτίου ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει».
Ο κ. Παπαζάχος επιβεβαίωσε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα και ξένα πλοία, τα οποία και θα επικεντρωθούν στον υποθαλάσσιο χώρο, προσπαθώντας να βοηθήσουν στο να καταλάβουμε πού ακριβώς οφείλεται το φαινόμενο. «Το μόνο πρόβλημα που έχουν οι αποστολές αυτές είναι ότι τα δεδομένα αυτά καθυστερούν. Δηλαδή κάποιος να φροντίσει τα μηχανήματα, να τα αφήσει να γράψουν, να τα μαζέψει. Δεν είναι αυτό που λέμε πραγματικού χρόνου σεισμολογία. Γι' αυτό και ήταν κομβικής σημασίας αυτό που κάναμε αυτές τις μέρες στη Σαντορίνη και στις γύρω περιοχές, ότι όλοι οι φορείς βοήθησαν ο ένας τον άλλον και πυκνώσαμε το δίκτυο παρακολούθησης. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν γίνει ένας σεισμός, όλη η κοινωνία, η πολιτεία, θέλει την πληροφόρηση εκείνη τη στιγμή και όχι μετά από τρεις μήνες. Άλλο η έρευνα και άλλο το επιχειρησιακό κομμάτι της παρακολούθησης σεισμολογίας, το οποίο πρέπει να γίνεται εκείνη τη στιγμή με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει πρωτοσέλιδο εφημερίδας για το ενδεχόμενο σεισμού 7 Ρίχτερ ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μαζεύονται 20 και 30 άνθρωποι οι οποίοι έχουν δουλέψει στην περιοχή δεκαετίες και έχουν εμπειρία στα γενικά και να συζητάνε και να έχουν αποκλείσει τέτοια σενάρια, να τα θεωρούν εξαιρετικά απίθανα, και μετά να εμφανίζονται αυτές οι δημοσιεύσεις δεξιά, αριστερά που κάποιος, δεν ξέρω ποιος, έχει έναν ισχυρισμό ο οποίος είναι ατεκμηρίωτος. Η σεισμολογία δεν είναι μια επιστήμη στην οποία θα ψυχανεμιστεί κάποιος τι θα συμβεί. Βασίζεται σε στοιχεία. Υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή για να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο σεισμό και να μας το υποδείξουν; Έχει ενεργοποιηθεί; Πού είναι σεισμικότητα; Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε με τέτοιες γενικότητες».
Συνολάκης: Είναι νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει το σεισμικό σμήνος
«Το Σαββατοκύριακο, οι συνεργάτες μου πήγαν, έχουμε ήδη έναν παλιρροιακό σταθμό στη Σαντορίνη για να μετρούμε τη στάθμη της θάλασσας. Νομίζω ότι αύριο θα έχουμε άλλον έναν. Γιατί το θέμα αυτό το είχα αναδείξει, δεν είχαμε παλιρροιακούς σταθμούς, δηλαδή σε όλο το Αιγαίο έχουμε δέκα παλιρροιακούς σταθμούς οι οποίοι μεταδίδουν στοιχεία», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.
«Η υδρογραφική υπηρεσία ίσως έχει παραπάνω. Προσπαθεί τώρα να έχει αυτά τα δεδομένα, να πηγαίνουν σε πραγματικό χρόνο, ώστε σε περίπτωση που γίνει ένα θαλάσσιο κύμα να μπορέσουμε να το μετρήσουμε και να έχουμε μια στοχευμένη προειδοποίηση. Και αν αν όντως ο καιρός το επιτρέψει, εγώ θα είμαι, εκεί γιατί ξέρετε, όταν βάλεις παλιρριογράφους πρέπει να είσαι εκεί», πρόσθεσε.
Ως προς το ερώτημα για το τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία, απάντησε πως: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά το 2011 κράτησε, θα έλεγα είχε σταματήσει και μετά, αλλά συνολικά κράτησε σχεδόν ένα χρόνο.
Και όπως το 2011, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μετακινήσεις οι οποίες φαίνονται στη Σαντορίνη και είναι ανάλογες αυτές που είχαν γίνει το 2011 και κανείς περιμένει να δει, να δούμε περισσότερα στοιχεία για τις μετακινήσεις. Γιατί ξέρετε, σε όλα τα πράγματα, δηλαδή πρέπει να έχουμε να υπάρχουν τα στοιχεία πρέπει να είναι ανοικτά και προσβάσιμα από όλους.