Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα είναι στα ίδια επίπεδα και τα μέτρα παραμένουν ως έχουν τα μέτρα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
«Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, στην περιοχή της Άνδρου έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από 1.100 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ με μέγιστο αριθμό 5,3 και η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια περίπου επίπεδα», είπε.
Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο, όπως είπε. «Επίσης, δεν είναι ανησυχητικό ότι οι κάτοικοι στα διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, μια και τόσο η απόσταση όσο και ο τρόπος που γίνονται σεισμοί επηρεάζει το πόσο κάθε άνθρωπος αισθάνεται αυτές τις σεισμικές δονήσεις», πρόσθεσε.
Η ηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο.
Πέρα από τα φαινόμενα αυτά, οι επιτροπές θα ήθελαν να επισημάνουν στους κατοίκους ότι πρέπει να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή και αναφέρομαι στα κυριότερα από αυτά, όπως είναι η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, ιδίως η αποφυγή περιοχών με έντονο καθοριστικό κίνδυνο. Ειδικά για την Σαντορίνη, η αποφυγή χρήσης των τεσσάρων λιμανιών της Καλντέρας, στα οποία αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος.
Στα τέσσερα νησιά, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στη Χίο και στην Αμοργό, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει το Σάββατο προκειμένου να επαναξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να εκδώσει το πόρισμα.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο Άκης Τσελέντης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο, Καθηγ. κ. Λέκκα αλλά και τον κ. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
«Αξιότιμοι κ. Πρόεδρε και κ. Γενικέ, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, δια τον λόγο ότι δεν μπορώ να δεχτώ να επιβάλλεται αυθαιρέτως από την πολιτική ηγεσία να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της ΕΣΚ επιπλέον μέλη χωρίς να έχουν ΦΕΚ» υπογράμμισε ο κ. Τσελέντης.
«Είμεθα μια εκλεγμένη με επιστημονικά κριτήρια επιτροπή που εκπροσωπούμε τους φορείς μας με ΦΕΚ. Τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις υποβαθμίζουν το ρόλο μας. Εύχομαι καλή συνέχεια στο τόσο σημαντικό έργο που τόσο επιτυχημένα επιτελεί στο πρόσφατο σεισμό η ΕΣΚ. Με Εκτίμηση, Καθηγητής Άκης Τσελέντης, Πρώην Δ/ντης Γεωδυναμικού» ανέφερε.
Πηγές υπ. Πολιτικής Προστασίας για παραίτηση Τσελέντη: Οι προσωπικές ατζέντες δεν αφορούν κανέναν
«Οι προσωπικές ατζέντες του καθενός, τέτοιες στιγμές, δεν πρέπει να αφορούν κανέναν», υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με την παραίτηση, του Άκη Τσελέντη από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
«Η σύνθεση και η λειτουργία της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, όπως και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου είναι απολύτως νόμιμες και έχουν ως κυρίαρχα κριτήρια την επιστημονική και ενδελεχή εξέταση των φαινομένων και εν συνεχεία την πληρέστερη και ακριβέστερη ενημέρωση των πολιτών. Δεν πρόκειται να υπεισέλθουμε και να σχολιάσουμε τίποτα άλλο. Οι προσωπικές ατζέντες του καθενός, τέτοιες στιγμές, δεν πρέπει να αφορούν κανέναν» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, απέστειλε επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Ευθύμιο Λέκκα και στον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, την οποία δημοσιοποίησε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΕΚΠΑ: Δεν αποκλείεται ένας μεγαλύτερος κύριος σεισμός σε Σαντορίνη - Αμοργό
Τα νέα δεδομένα μετά τη σεισμική δραστηριότητα της Δευτέρας, 10 Φεβρουαρίου 2025, καθώς επίσης και τις εκτιμήσεις για την πορεία του σεισμικού φαινομένου στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού έδωσε στη δημοσιότητα η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 10η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη Μ³4.0 και 4 με Μ³4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC και είχε μέγεθος 5.2, ενώ στις 22:37:26 UTC ακολούθησε σεισμός με Μ=5.0.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 14.000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων περίπου 12.000 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 14 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=5.0.
«Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.