Συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, με τους επιστήμονες να μελετούν τη δραστηριοτητα αναλύοντας διαρκώς τα δεδομένα. Διπλή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με διαφορά ενός λεπτού, σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε στη 01:02 και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ένα λεπτό αργότερα στις 1:03, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος 12,8 χιλιόμετρα.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, την Τετάρτη στην Άνυδρο τοποθετήθηκε ένα σύστημα καταγραφής και μεταβολής του εδάφους, το οποίο παράλληλα θα παρακολουθεί και την σεισμική δραστηριότητα, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, το Ωκεανογραφικό Αιγαίο, με πολυμελή επιστημονική ομάδα, η οποία θα αναλύσει περισσότερα δεδομένα από το γεωλογικό και γεωφυσικό υλικό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 15.300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13.200 με μεγέθη Μ³1.0.
Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πάντως πότε ακριβώς θα τελειώσει το φαινόμενο τοποθετώντας την εκτόνωσή του ακόμη και μετά το Πάσχα, αφού πρόκειται για μια αργόσυρτη φυσική διεργασία που απαιτεί γερά νεύρα, ψυχραιμία και τήρηση των κανόνων ασφαλείας. «Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες, περισσότερους καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες» τόνισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.
«Παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια αν υπάρχει μετατόπιση επικέντρων και αυτό που μας απασχολεί είναι να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ήδη σπάσει[…] δεν έχουμε αποκλείσει και το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού» σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Δήμος της Αμοργού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και 11 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και ετοιμότητας για κάθε ενδεχόμενο, στο νησί της Αμοργού έφτασαν 4 γεννήτριες, ενώ συνεργεία ξεκίνησαν από χθες εργασίες για την συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Επιπλέον, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, τόνισε πως τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων (αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού), επεκτείνονται και στην Αμοργό, μετά την Σαντορίνη.
Παράλληλα, η επιτροπή σεισμικού κινδύνου αποφάσισε παράταση των έκτακτων μέτρων - κλειστά σχολεία και αποφυγή συναθροίσεων – μέχρι το Σάββατο, έπειτα από μία πολύωρη συνεδρίαση.