H σημαντικότερη είδηση από τον πρώτο γύρο της εκλογής Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι αυτός πραγματοποιήθηκε. Μην ξεχνάμε ότι μετά την αναβολή της διαδικασίας στις 22 Νοεμβρίου, κάποιοι έσπευσαν να προδικάσουν τη διάλυση όχι μόνο της διαδικασίας, αλλά και του ίδιου του κόμματος.
Η δεύτερη είδηση είναι ότι περισσσότεροι από 400.000 Έλληνες πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να συμμετέχουν στη διαδικασία, παρότι η Νέα Δημοκρατία έκανε ότι μπορούσε για να τους διώξει. Το μέγεθος της προσέλευσης ήταν κάτι που κανείς δεν είχε προβλέψει και έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που είχαν τεθεί.
Και η τρίτη είδηση είναι ότι 48 ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας ανακοινώθηκαν από τον Ιωάννη Τραγάκη τα αποτελέσματα. Άλλη μια έκπληξη, καθώς κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, ότι χρειάζεται τόσος χρόνος.
Από εκεί και πέρα έρχονται τα αποτελέσματα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν πρώτος, αλλά απείχε πολύ από το 50% που θα του έδινε την εκλογή από τον πρώτο γύρο. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν τρίτος και καθαρά πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεπέρασε το όριο του 10%. Στον δεύτερο γύρο θα είναι λοιπόν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που κέρδισε την πρώτη θέση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κέρδισε τις εντυπώσεις από τον πρώτο γύρο. Άλλωστε, το υψηλό ποσοστό του δευτέρου ήταν αυτό που επέβαλε πολιτικά τη διεξαγωγή του β’ γύρου.
Τα αποτελέσματα, όμως, έχουν πολλές αναγνώσεις. Κάποιοι, για παράδειγμα, αθροίζουν τα ποσοστά που συγκέντρωσαν ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης και μιλουν για ένα 30% το οποίο προσδιορίζουν ως «ομοιογενή καθαρόαιμη δεξιά» και σημειώνουν ότι «δεν μπορεί να αγνοηθεί» από το νέο πρόεδρο της ΝΔ.
Κάποιοι άλλοι, όπως ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κάνουν την αντίθετη άθροιση και συμπεραίνoυν ότι το αποτέλεσμα δίνει το στίγμα: Κεντροδεξιά, και όχι αμιγώς δεξιά, πολιτική πλατφόρμα και ανανέωση. Όπως αναφέρει σε άρθρο του στα «Νέα»: «Και τα δύο αυτά σε διαφορετικούς συνδυασμούς υποψηφίων αναδείχθηκαν πλειοψηφικά στο αποτέλεσμα της Κυριακής. Τη δεύτερη Κυριακή οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα αναζητήσουν τον υποψήφιο που μπορεί να συγκεράσει και τα δύο».
Ρεπόρτερς που καλύπτουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναλύουν με βάση τη «γεωγραφία των πρώην Πρωθυπουργών», αθροίζουν τους Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα στον Αντώνη Σαμαρά, τον Κυριάκο στην Οικογένεια Μητσοτάκη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Κώστα Καραμανλή και συμπεραίνουν ότι νικητής ήταν ο τελευταίος. Ο Καραμανλής δηλαδή.
Θα μπορούσε κανείς να αθροίσει ποσοστά με βάση τη στάση που αναμένεται να έχει η ΝΔ έναντι της Κυβέρνησης. Αν οι Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης εξέφρασαν την απόλυτη ρήξη με το σύστημα Τσίπρα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να εμφανίζεται θετικότερος όλων σε σενάριο σύμπλευσης με τον Πρωθυπουργό. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καταγράψει το πολιτικοϊδεολογικό στίγμα του, το οποίο του επιτρέπει να διαφοροποιεί κατά θέμα και κατά περίσταση τις σχέσεις του με την Κυβέρνηση.
Με βάση αυτές τις αθροίσεις γίνεται μια προσπάθεια πρόβλεψης του αποτελέσματος του δευτέρου γύρου. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το 60% ψήφισε δημιουργική ανανέωση, έναντι 40% που ψήφισε στασιμότητα, κάτι που μένει να αποδειχθεί στο δεύτερο γύρο. Οι υποστηρικτές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, από την άλλη, χαρακτηρίζουν το 30% που απέσπασε ως «νεοφιλελεύθερη συνιστώσα».
Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η βεβαιότητα ύπαρξης δευτέρου γύρου ήταν αυτή που ώθησε τους εκλογείς να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο τον συμπαθέστερο υποψήφιο ή αυτόν που επιθυμούσαν στον δεύτερο γύρο. Τώρα, καλούνται, να επιλέξουν τον αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα, και πιθανώς τον επόμενο Πρωθυπουργό. Είναι και αυτό θέμα ανάγνωσης. Για το αποτέλεσμα του β’ γύρου.