Περικοπή των ενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας συζητούν οι Ευρωπαίοι

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περικοπή των ενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας συζητούν οι Ευρωπαίοι

Πριν λίγη ώρα ξεκίνησε η σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες σήμερα με την Τουρκία, αλλά και το Brexit να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα τους, η οποία περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για τη μετανάστευση, την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, την Τουρκία, αλλά και την ψηφιακή φορολογία. Η συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών ξεκίνησε με εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ συνέχισε με αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πορτογαλία και τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής η Άγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να συζητηθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στη σύνοδο Κορυφής και έχει ταχθεί υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε: «Ζήτησα να τεθεί το θέμα αυτό στην ατζέντα για δύο λόγους. Πρώτον, όσον αφορά τις δημοκρατικές μας αξίες, οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ αρνητικές. Όχι μόνο έχουν συλληφθεί Γερμανοί, αλλά γενικότερα το κράτος δικαίου στην Τουρκία κινείται προς λάθος κατεύθυνση». Εκφράζοντας την ανησυχία της επί του θέματος, δήλωσε ότι πρόθεσή της είναι να προωθήσει «τη μείωση των προενταξιακών κονδυλίων».

Πρόθεση του Βερολίνου ήταν ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά η ίδια η Μέρκελ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν ανέμενε απόφαση επί του θέματος αυτού στη σύνοδο Κορυφής, υποδηλώνοντας την έλλειψη κοινής θέσης από τους «28» ηγέτες επί του θέματος. Σύμφωνα με την ίδια τη Μέρκελ το Βερολίνο περιορίζεται να θέσει ζήτημα μείωση των προενταξιακών κονδυλίων, πρόταση που αναμένεται να γίνει ευκολότερα αποδεκτή από τους ευρωπαίους ηγέτες. Λίγο πριν εισέλθει στη σύνοδο η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι περιμένει να ακούσει την άποψη όλων των ομολόγων της σε αυτό το θέμα. «Επειδή είναι σημαντικό για μένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι ενωμένο σε αυτό το θέμα» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τους ευρωπαίους ηγέτες σε κοινή απόφαση επί του θέματος.

Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν τον ρόλο της Τουρκίας κρίσιμο για τον έλεγχο των μεταναστών στην ανατολική Μεσόγειο και θεωρούν απαραίτητο τον διάλογο με την Τουρκία, ώστε να είναι εφικτή η διαχείριση του μεταναστευτικού και κατ’ επέκταση της ασφάλειας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν δοθεί 6,7 δις. ευρώ ενταξιακής χρηματοδότησης από την ΕΕ στην Τουρκία, ενώ μέχρι το 2020 έχουν προβλεφθεί να δοθούν 1,9 δις. ευρώ. Όμως, η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κονδύλια, που έχουν προβλεφθεί να δοθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. «Θα καταστήσω σαφές επίσης ότι η Τουρκία κάνει σπουδαία δουλειά στους πρόσφυγες και ότι έχουμε υποχρεώσεις βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Υποσχεθήκαμε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια, εκτός από τα 3 δισεκατομμύρια που έχουμε ήδη δεσμευτεί. Πρέπει να τηρήσουμε αυτήν την υπόσχεση».

Ο κρίσιμος ρόλος, που παίζει η Τουρκία στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αναμένεται να επιβεβαιωθεί, άλλωστε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μετανάστευση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου, «απόλυτη αφοσίωση στην συνεργασία μας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό και τη στήριξη των δυτικών Βαλκανίων».

Οι εξελίξεις δεν ευνοούν τις θέσεις της Ελλάδας, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονας, ώστε να είναι λιγότερο απειλητική. Ακόμη και αν δεν ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση, η συζήτηση σηματοδοτεί την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider