Επενδύσεις και μάλιστα ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα θέλουν οι Έλληνες. Αυτό δηλώνουν οι εννέα στους δέκα Έλληνες σε πανελλαδική έρευνα του Οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝεοσις», η οποία υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών G.P.O.
Στην ερώτηση αν είστε υπέρ ή κατά των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα το 86,6% απάντησε θετικά ενώ αναφορικά με τις συνέπειες των ξένων επενδύσεων που πραγματοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας η απάντηση είναι εξίσου θετική.
Συγκεκριμένα το 71,5% των ελλήνων πολιτών πιστεύουν ότι οι ξένες επενδύσεις σε τομείς όπως είναι τα λιμάνια τα αεροδρόμια, η ενέργεια μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και μόνο το 27% εκτιμά ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι αρνητικές ή μάλλον αρνητικές.
Ενδεικτικό είναι ότι περισσότεροι από τους επτά στους δέκα Έλληνες (72,8%) πιστεύουν ότι χωρίς ξένες επενδύσεις δεν θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Ωστόσο ο ένας στους δυο Έλληνες λέει ότι οι ξένες επενδύσεις απειλούν την ύπαρξη των ελληνικών επιχειρήσεων με τους 4 στους 10 να λένε ότι δεν σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα και ότι καταπατούν στην εθνική κυριαρχία.
Όμως αν και οριακά σε κάποιους τομείς οι ξένες επενδύσεις θεωρούνται ως απειλή, το βέβαιο είναι ότι η πλειοψηφία πιστεύει πως φέρνουν στην Ελλάδα νέες τεχνολογίες και οι 9 στις 10 πως δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2014,οι συνολικές (ακαθάριστες) εισροές κεφαλαίων στη χώρα διαμορφώθηκαν στα 2,24 δις ευρώ, ενώ οι καθαρές εισροές έφθασαν τα 1,26 δις ευρώ. Η ταχεία προώθηση μεταρρυθμίσεων και η μείωση των τιμών παραγωγικών συντελεστών, που είχε σαν συνέπεια η οικονομική κρίση στη χώρα, δημιουργούν αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες. Ωστόσο ακόμα η Ελλάδα παραμένει ο φτωχός συγγενής την στιγμή που οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Eυρώπη, έφτασαν το 2014 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στα 305 δισ. δολάρια (περίπου 270 δισ. ευρώ) η Eλλάδα είχε να αντιπαραθέσει το φτωχό 1,26 δισ. ευρώ. Mέγεθος το οποίο μάλιστα ήταν κατά πολύ χαμηλότερο από τις καθαρές ξένες επενδύσεις που έγιναν στη χώρα το 2013. Όμως η προβλεπόμενη αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας εξάλλου καθώς και του φυσικού πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) αναμένεται να ενισχύσουν το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας το επόμενο διάστημα καθώς θα προχωρούν και οι ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή των: ΤΡΕΝΟΣΕ, ΟΛΘ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΔΕΣΦΑ.