Να επιβληθούν αυστηρές ποινές, σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον ασθενή και τη Δημόσια Υγεία, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Το 15% της συνολικής εξωνοσοκομειακής κατανάλωσης αντιβιοτικών γίνεται από τα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κάτι θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τον ασθενή και τη Δημόσια Υγεία.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ιατρική συνταγή εκπροσωπεί την ευθύνη του θεράποντος ιατρού απέναντι στον ασθενή του. Εάν η χορήγηση του φαρμάκου δεν πραγματοποιείται με την ευθύνη του θεράποντος γιατρού τότε ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της χορήγησής του;
Αυτοί είναι οι λόγοι που το υπουργείο Υγείας προωθεί ειδική συνταγή για τη χορήγηση αντιβιοτικών και το προεδρείο του ΙΣΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφωνεί με το μέτρο.
O ΙΣΑ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, επανειλημμένες εκκλήσεις προς την πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που συσχετίζονται με την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων. Τον περασμένο Οκτώβριο, έκανε για το θέμα, αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Ζητεί να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον ασθενή και τη Δημόσια Υγεία.
Οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα, για την Δημόσια Υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία και να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα, για την αντιμετώπισή του.
Εξάλλου, οι φαρμακοποιοί που ιδρύουν και λειτουργούν φαρμακεία είναι εργαστηριακοί, κάτι που σημαίνει ότι είναι άνομο να λαμβάνουν ευθύνη και να χορηγούν με δική τους πρωτοβουλία φάρμακα ή να δίνουν συμβουλές υγείας σε ασθενείς. Αυτό μπορεί να γίνει από κλινικούς φαρμακοποιούς που είναι ειδικότητα της ιατρικής.
Πρώτη στην κατανάλωση η Ελλάδα
Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα.
Η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντείνεται τους χειμερινούς μήνες που έχουν έξαρση οι ιώσεις.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κυριότερες αιτίες, για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος που προκαλούνται από ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ζήτησε αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που θα αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα επιβάλλοντας αυστηρές ποινές, σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.
Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφέρουν πως οι περισσότερες λοιµώξεις (οξείες διάρροιες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες, ιγµορίτιδες), καθώς και ιώσεις (συμπτώματα όπως συνάχι, πονόλαιµος, πόνος στους µύες και στα κόκκαλα, πυρετός) θεραπεύονται από µόνες τους µέσα σε σύντοµο διάστηµα (περίπου τρεις μέρες). Αν κάποιος έχει πάρει αντιβιοτικά το διάστηµα αυτό, µπορεί να αποδώσει σε αυτά την θεραπεία του, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει.