Κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας για τη διαμεσολάβηση

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας για τη διαμεσολάβηση

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο παραπομπής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται η Ελλάδα καθώς δεν έχει προχωρήσει ακόμα ως όφειλε στην άρση των περιορισμών στον τομέα των υπηρεσιών διαμεσολάβησης.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αιτιολογημένη γνώμη της, ζητά από την Ελλάδα να άρει τους συνεχιζόμενους περιορισμούς καθώς όπως λέει η διαμεσολάβηση συνιστά διαδικασία με την οποία δύο ή περισσότερα μέρη επιχειρούν να επιλύσουν τη διαφορά τους με τη συνδρομή ενός διαμεσολαβητή. Οι περιορισμοί για τους παρόχους κατάρτισης διαμεσολαβητών στην Ελλάδα έγκεινται, μεταξύ άλλων, στη συγκεκριμένη νομική μορφή και στις απαιτήσεις συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο.

Επί του παρόντος, η κατάρτιση των διαμεσολαβητών στην Ελλάδα πρέπει να παρέχεται από μη κερδοσκοπικές εταιρείες που έχουν συσταθεί από τουλάχιστον έναν ελληνικό δικηγορικό σύλλογο και ένα από τα ελληνικά επιμελητήρια. Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι απαιτήσεις σχετικά με τη νομική μορφή και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο δεν πληρούν τις τρεις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην οδηγία για τις υπηρεσίες (οδηγία 2006/123/ΕΚ, άρθρο 15), σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η επιβολή απαιτήσεων στους παρόχους υπηρεσιών, αν δεν εισάγουν διακρίσεις, δικαιολογούνται από επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος και είναι αναλογικές.

Επιπλέον, η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που έχουν αποκτήσει οι διαμεσολαβητές σε άλλα κράτη μέλη εξαρτάται, στην Ελλάδα, από δυσανάλογους όρους που εισάγουν διακρίσεις, οι οποίοι κρίνονται ασύμβατοι με την οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (οδηγία 2013/55/ΕΕ), καθώς και με την ελευθερία εγκατάστασης (άρθρο 49 της ΣΛΕΕ).

Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβε για τη διόρθωση της κατάστασης. Διαφορετικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider