Νίκος Κούλης (Deca): Θα επενδύσουμε άλλα 40 εκατομμύρια

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νίκος Κούλης (Deca): Θα επενδύσουμε άλλα 40 εκατομμύρια

Έτοιμη για νέες επενδύσεις είναι η Deca Investments, οι οποίες θα φτάσουν τα 40 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει στο insider.gr o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Κούλης. Μετά τις πρόσφατες επενδύσεις στη Viva Wallet αλλά και στην Lariplast, η Deca σχεδιάζει τρεις ή τέσσερις επενδύσεις εντός του έτους. Παράλληλα, δεν αποκλείει τη δημιουργία ενός νέου fund, το οποίο να κάνει επενδύσεις και εκτός Ελλάδος, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Πρόσφατα η Deca Investments ανακοίνωσε δύο νέες επενδύσεις σε ελληνικές επενδύσεις και πλέον έχει ένα πολύ αξιόλογο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών. Μιλάμε για το τέλος ενός πρώτου κύκλου επενδύσεων ή έπεται και συνέχεια;

Δεν είναι το τέλος, στόχο μας είναι να κάνουμε γύρω στις 10-12 επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε επενδύσει γύρω στα 70 εκατομμύρια και μένουν άλλα 40 εκατομμύρια περίπου που θα επενδυθούν. Μιλάμε για τρεις ή τέσσερις επενδύσεις ακόμα. Ο λόγος που έγιναν μαζεμένες ήταν γιατί είχαμε διάφορες καθυστερήσεις πέρυσι την Άνοιξη. Δεν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, αλλά στόχος μας είναι μέσα στο χρόνο να κάνουμε και άλλες επενδύσεις.

Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά των εταιρειών που σας ενδιαφέρουν;

Αναζητούμε ελληνικές εξωστρεφείς εταιρείες, με σωστούς ανθρώπους για managers, που θέλουν να μεγαλώσουν και οι οποίες χρειάζονται χρήματα και άλλου είδους βοήθεια προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ποια είναι η εικόνα από τις πρώτες επενδύσεις; Πώς πηγαίνει το μοντέλο αυτό;

Πηγαίνει καλά, με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε επένδυση. Ορισμένες –οι περισσότερες- είναι μεγάλες, έχουν πάρει το δρόμο τους και πάνε πολύ καλά. Άλλες θέλουν πιο πολλή βοήθεια, ενώ οι νέες είναι στη φάση κατά την οποία γίνεται διάγνωση για το τι θέλουν και πού χρειάζονται βοήθεια. Αλλά αυτό το μοντέλο δουλεύει και δουλεύει καλά, αναγνωρίζοντας ότι κάθε εταιρεία είναι διαφορετική και έχει διαφορετικό επίπεδο διοίκησης και αναγκών.

Ως προς τις μελλοντικές επενδύσεις, έχετε κάποια συγκεκριμένη στόχευση; Υπάρχουν κάποιοι κλάδοι που σας ενδιαφέρουν περισσότερο;

Θα έλεγα τεχνολογία, τρόφιμα, τουρισμός. Όλα αυτά μας ενδιαφέρουν. Όμως η πραγματική διάκριση δεν είναι ένας τομέας, αλλά συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν διατηρήσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα και χρειάζονται κάποια βοήθεια, συνήθως χρημάτων και χάρη σε αυτή μπορούν να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο. Δεν διαλέγουμε έναν τομέα, προσπαθούμε να επενδύσουμε σε εταιρείες. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό του fund, ότι κάνει επιλογή εταιρειών ανεξαρτήτως κλάδου.

Ξεκινήσατε σε μια μακροοικονομικά πιο δύσκολη περίοδο. Από τότε μέχρι σήμερα, βλέπετε να έχει αλλάξει κάτι; Υπάρχει κινητικότητα;

Κινητικότητα υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να υπάρξει. Έχουμε ένα δημόσιο τομέα που είναι περισσότερο βάσανο παρά βοήθεια στις επιχειρήσεις. Έχουμε μια μεγάλη φορολογία, έχουμε κανόνες που αλλάζουν. Όλα αυτά κάνουν τα πράγματα δύσκολα και λιγότερο ή περισσότερο ισχύουν πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Είναι η καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν τον Ιούλιο του 2015, αλλά παραμένει δύσκολη. Δηλαδή οι άνθρωποι που κάνουν τις δουλειές, πολεμούν συνέχεια με τα ελληνικά αλλά και τα ξένα θηρία. Γιατί όλοι πιστεύουμε ότι για να είναι κανείς επιτυχημένος , εκτός από τον Έλληνα θα πρέπει να ανταγωνίζεται τον Ιταλό, το Γερμανό και τον Αμερικάνο.

Βλέπετε «φως» στη μεταμνημονιακή εποχή;

Δεν νομίζω ότι πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή. Όλες οι χώρες, ακόμα και όσες βγήκαν πολύ πιο γρήγορα από τα μνημόνιά τους υπόκεινται σε έναν έλεγχο και αυτό θα ισχύσει ακόμη περισσότερο για την Ελλάδα. Δεν πρόκειται να μπει κανείς σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα ανοίξει το φως. Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, στο δικό μας τομέα, ένα πράγμα που θα έχει ουσιαστική διαφορά είναι πότε θα αρθούν τα capital controls – τα οποία μία σειρά υπουργών είχαν δεσμευθεί ότι θα λήξουν πολύ νωρίτερα. Και επίσης αν θα υπάρξουν μια πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Και μεταρρυθμίσεις δεν είναι να κόβεις μισθούς και να κόβεις έξοδα, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Υπάρχουν ακόμα κλειστά επαγγέλματα, υπάρχουν ακόμα ειδικά συμφέροντα που πετάνε άμμο στα γρανάζια της οικονομίας, τα οποία αν θέλουμε όλοι να ανεβούμε, πρέπει να αλλάξουν. Και να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται τόλμη, σε όλο τον πολιτικό χώρο υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι αντιστέκονται μανιωδώς σε αυτές τις αλλαγές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν κάνουμε αυτά τα πράγματα, η χώρα σε πέντε χρόνια μπορεί να είναι λίγο καλύτερη, αλλά δεν θα είναι το ίδιο καλή με τους ανθρώπους τους οποίους ανταγωνίζεται. Αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει, όλες οι χώρες που είναι πιο φτωχές θα μας πλησιάσουν και όσες είναι πιο πλούσιες θα συνεχίζουν να μας περνούν.

Έχετε δεύτερες σκέψεις για τις επενδύσεις στην Ελλάδα; Θα ήταν καλύτερα αν είχατε επιλέξει μια γειτονική χώρα, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία;

Το να πληρώνεις φόρο 10% αντί για πολύ παραπάνω, θα ήταν καλύτερα. Από την άλλη, αυτή είναι η χώρα που ξέρουμε, αυτή είναι η χώρα που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη. Άρα μπορούσες να βρεις ευκαιρίες που αυτή τη στιγμή είναι καλές. Μπορεί στο μέλλον, πέραν της Ελλάδας, να εξετάσουμε και άλλες χώρες, αν μπορέσουμε να κάνουμε και ένα δεύτερο fund;

Άρα έχετε στο μυαλό σας και σκέψη για επέκταση;

Ναι βεβαίως. Ο στόχος μας είναι, αν τα πράγματα πάνε καλά και κάνουμε τα πράγματα που σκοπεύουμε, να κάνουμε και ένα δεύτερο fund και οι νεώτεροι από εμένα και ένα τρίτο ή τέταρτο. Είναι funds 10ετίας, αλλά στόχος μας είναι να κάνουμε και δεύτερο και τρίτο.

Και πάλι με γνώμονα την Ελλάδα;

Σίγουρα την Ελλάδα, αλλά μπορεί να είναι και κάτι άλλο. Υπάρχουν ευκαιρίες στην Κύπρο, μπορεί να είναι σε κάποια από τις όμορες άλλες χώρες. Υπάρχει ακόμα αυτή η ανάγκη για επενδύσεις που βλέπαμε πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Βλέπετε και άλλα funds που διαπιστώνουν την ίδια ανάγκη και ενδιαφέρονται για επενδύσεις;

Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν πολλά καινούργια ελληνικά funds τα οποία δημιουργήθηκαν μέσω του Equifund. Σε αυτό εντάσσονται κάποια που στοχεύουν σε νεογνές εταιρείες, κάποια που είναι κάτι ανάμεσα σε αυτό που κάνουμε εμείς και τις μικρές εταιρείες και τρία τα οποία κάνουν αυτό ακριβώς που κάνουμε και εμείς, είναι τα λεγόμενα growth funds. Άρα βεβαίως υπάρχει ζήτηση. Λόγω του μεγέθους των funds επικεντρωνόμαστε σε επενδύσεις από 10 μέχρι 15-18 εκατομμύρια. Υπάρχουν ξένα funds στην Ελλάδα, αλλά αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα, θα κάνουν επενδύσεις 100-150 εκατομμυρίων και είναι λίγες οι εταιρείες που μπορούν να ενδιαφέρουν τα funds αυτά. Επιπλέον εμείς, σε συνεργασία με τους φορείς που έχουν ήδη επενδύσει στο fund μας μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε από κοινού επενδύσεις, ανεβάζοντας τον πήχη πάνω από τα 20 με 30 εκατομμύρια ευρώ.

Άρα είστε έστω και συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια;

Είναι πολύ δύσκολο να είσαι σε αυτή τη δουλειά αν δεν είσαι αισιόδοξος. Είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι. Τώρα θα μπορούσε κανείς να πάει από το 1 στο 1,5 που είναι μια καλή πρόοδος ή να πάει στο 2 ή στο 4. Όλα είναι πρόοδος, θα είναι κρίμα αν μπορείς να πας από το 1 στο 3 και πας μόνο στο 1,5. Αλλά πρόοδος θα γίνει, απολύτως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider